Prøv avisen
Mediekommentar

Sørine Gotfredsen: Stop den digitale syge nu

"Midt i bekymringen for børnenes digitale gidseltilværelse – de får abstinenser af ikke at være på og stress af konstant at være på – står det klart, at også politikerne digitalt set skal helbredes," skriver Sørine Gotfredsen. Foto: Modelfoto/Iris/ritzau scanpix

Kære politikere – tænk jer om, stop den digitale syge og tag vare på mennesket, skriver sognepræst Sørine Gotfredsen

DET ER FØR SKET i historien, at en slags kollektiv dårligdom tager bolig, hvorefter man forundret spørger, hvorfor ingen forstod, hvad der skete. Nu foregår det garanteret igen.

Danmark har udviklet sig til ét af verdens mest digitaliserede lande, uden at vi ved ret meget om, hvad det vil betyde. Politikerne er hårdt angrebet af den digitale syge, og mens vi har travlt med at konstatere de unges afmagt over for den digitale kraft, er der også dybe kvaler at spore hos de voksne.

TV 2 HAR I DEN FORLØBNE UGE beskrevet både børns og forældres afhængighed af den næsten neurotiske mobiltelefonaktivitet, der kan få en mor til at kontakte sit barn midt i skoletiden for at spørge, om hun skal købe tøj til hende. Ligesom en dreng fortalte, hvor generende det er at blive opsøgt af sine forældre midt i en matematiktime, hvor det ellers ”kører for ham”.

Det er godt, at TV 2 beskriver problemet, men der skal tages dybere fat, for midt i bekymringen for børnenes digitale gidseltilværelse – de får abstinenser af ikke at være på og stress af konstant at være på – står det klart, at også politikerne digitalt set skal helbredes. Der er tale om en decideret politisk kortslutning, der blandt andet betyder, at de folkevalgte for fuldt drøn realiserer en digitalisering af undervisningen i folkeskolen, der ikke grunder i reel viden om, at det vil gavne.

Den tørt iagttagende digitaliseringsforsker Jesper Balslev fortalte i torsdags på DR 2, at der intet belæg er for at mene, at brugen af computere i skolen styrker indlæringen. Tværtimod. Der er belæg for at mene, at den svækker den, men der foregår ifølge Balslev en mærkelig overvurdering, hvor man tror, at alle mulige ”kompetencer” engang vil materialisere sig, og han opfatter nærmest diverse kommunale konsulenter som ”science fiction-forfattere”, der sidder og opfinder kulørte scenarier om, hvordan robotter skal overtage nogle af lærerens opgaver.

HVOR MAN DOG HÅBER, at politikerne besinder sig. Deres tvangsdigitalisering af befolkningen er i fuld gang med at aflive postvæsenet, hvilket er en stor og sikkert uafvendelig tragedie, og mange politikere synes blot at underlægge sig tidens flokstyrede pseudosandheder uden for eksempel at sætte den digitale drøm i forhold til tanken om, hvor meget mennesker næres af fysisk kontakt med omverdenen. Man kan jo selv mærke det. Der sker noget, når man læser fra rigtigt papir, skriver i hånden, ser på hinanden og hører andre tale.

KÆRE POLITIKERE – landsdækkende såvel som kommunale – tænk jer om, stop den digitale syge og tag vare på mennesket. Og kære journalister – noget af det mest værdifulde, I kan gøre i disse år, er at se kritisk på den kortslutning, der får så mange til at tro, at digitalisering er en velsignelse. Vi har brug for kampagner, analyser, erfaringer og forstandige udtalelser fra folk som Jesper Balslev og andre, der ikke selv er ramt af sygen.

Eller som måske har været det og netop derfor ved, hvor vigtigt det er at holde sig rask.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.