Ugens debat: Stor kagedyst, fadølsforbrødring på solskinsøen og ægteparret Trump i opgør

En ramadan-kage i Bilka fik folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti op i det røde felt i søndags. – Privatfoto.
En ramadan-kage i Bilka fik folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti op i det røde felt i søndags. – Privatfoto.

PÅ DET SENESTE er politikeren Kenneth Kristensen Berth (DF) blevet oprørt af noget så uskyldigt som en kage. Kager med påskriften ”Eid Mubarak” (på dansk: glædelig eid-fest) i glasuren sælges i Bilka landet over i anledning af, at den muslimske fasteperiode ramadan sluttede den 14. juni.

Kenneth Kristensen Berth ser det som endnu et tegn på den omsiggribende islamisering af Danmark. B.T. fortæller, at han på Facebook har lagt et billede op af en sådan kage, ledsaget af en fnysende kommentar: ”Nu holder det simpelthen op!”.

Det har fået en masse mennesker til at reagere – både på de sociale medier og i pressen. En stor del af reaktionerne vender skytset mod Kenneth Kristensen Berth selv. Det er ham, der er galt af marcheret i sin hysteriske hetz mod muslimer.

Også den socialdemokratiske udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, tager ifølge Berlingske skarp afstand fra Kenneth Kristensen Berths udtalelser.

”Kenneth signalerer til alle muslimer, at deres højtider ikke har noget med os i Danmark at gøre.”

Mattias Tesfaye beskylder Dansk Folkeparti for at skabe et ”os og dem” og forsikrer om, at Socialdemokratiet aldrig kunne finde på at regulere, hvilke højtider de danske supermarkeder skal markere.

Det lyder betryggende, ikke sandt? Endnu mere betryggende er det at lytte til en repræsentant for Salling Group, der ejer Bilka. Vedkommende bekræfter ifølge avisen.dk, at Bilka sælger ramadankagerne, ligesom de sælger kager til enhver anden lejlighed. Der er på ingen måde tale om et politisk statement. Kagerne sælges udelukkende af kommercielle grunde.

Enhver ved, at hvis man alene gør noget for pengenes skyld, er man højt hævet over enhver beskyldning for at nære lumske bagtanker. Og har du penge, så kan du få … Det må selv Kenneth Kristensen Berth kunne forstå.

Der er udbredt enighed om, at Folke mødet 2018 var en succes. Politiet har anslået et samlet besøgstal på 113.000 personer, hvilket slår rekorden fra sidste år. Men inden man går bagover af benovelse, bør man slå koldt vand i blodet. Kristeligt Dagblad bragte i tirsdags en oplysende tweet fra Kaare Sørensen fra TV 2 Nyhederne: ”Husk: Når du læser, at 113.000 deltog i #fmdk, så er det ikke 113.000 forskellige. Deltagerne for torsdag, fredag, lørdag og søndag lægges sammen, så én Lars kan tælle for fire.”

Der har altså i gennemsnit været små 40.000 personer de enkelte dage. Det er bestemt også imponerende, men så er vi dog nede på jorden igen. I øvrigt er det vel netop denne jordbundethed, der karakteriserer Folkemødet. Til syvende og sidst er vi alle fodgængere for Vorherre. Det fornemmer alle, der færdes i Allinge sammen med toppolitikere og kendisser, man resten af året oplever på tv-skærmen.

Folkemødet lovprises – både som princip og realitet – af lederskriben terne i blandt andet Politiken og Kristeligt Dagblad. Og den sædvanlige mavesure kritik af Folkemødets ”folkelighed” er begyndt at lyde som en træt gentagelse. På Facebook skrev journa listen Gertrud Thisted Højlund:

Folkemødet er karakteriseret af en jordbundethed, skriver Jørgen Carlsen. –
Folkemødet er karakteriseret af en jordbundethed, skriver Jørgen Carlsen. – Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

”I år gider jeg ikke høre nogen omtale folkemødet som ’djøfstortion’, især ikke hvis de siger det med sådan en lidt selvhøjtidelig ræv bag øret, som om de vil have mig til at tro, det er noget originalt, de selv lige har fundet på.”

Var man ikke blandt deltagerne, kunne man følge udsnit af Folkemødet på tv. TV 2 Lorry bragte for eksempel et interview med den amerikanske ambassadør Carla Sands og den franske ambassadør Francois Zimeray. Førstnævnte er ny i embedet, sidstnævnte har fået Danmark ind under huden, men begge gav spontant udtryk for deres begejstring for den jordbundne og ufanatiske politiske kultur, de mødte på Folkemødet. Carla Sands havde ligefrem lyst til at sælge idéen til USA. Det kan vi kun ønske hende held og lykke med.

Apropos USA. Nationens førstedame, Melania Trump, er overraskende trådt ind på den politiske scene ved offentligt at opponere mod sin mands grænsepolitik, fortæller Berlingske. Og hun gør det ikke alene, oplyser DR Nyhederne. Bag sig har hun alle fire nulevende ekspræsidenthustruer: Eleanor Rosalynn Carter, Laura Bush, Hillary Clinton og Michelle Obama.

De tager skarpt afstand fra adskillelsen af børn og forældre i de familier, der er fanget på grænsen mellem USA og Mexico. Da kun voksne kan fængsles, bliver deres børn lokket fra dem under påskud af, at de skal have et bad. Derefter bliver børnene interneret bag et trådnet i en hal, der er oplyst døgnet rundt. Kritikere peger på, at måden at separere forældre og børn på bærer mindelser om den ”perronpolitik”, der fandt sted i Auschwitz under Det Tredje Rige.

Melania Trump tager afstand fra afskillelse af børn og forældre på grænsen mellem Mexico og USA. I tirsdags var der protest i New York. –
Melania Trump tager afstand fra afskillelse af børn og forældre på grænsen mellem Mexico og USA. I tirsdags var der protest i New York. – Foto: Shay Horse/ Zuma Press/Ritzau Scanpix

Forargelsen har også bredt sig blandt traditionelle Trump-støtter. Kristeligt Dagblad kan berette, at religiøse ledere i USA finder adskillelsen af familier ”ubibelsk”. Sagen ”splitter USA”, skriver Information.

Men – breaking news! – presset har medført, at Donald Trump netop har givet sig. Ordningen ophører. Lige nu er stillingen 1-0 til Melania og hendes celebre medsøstre.

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard. En af de to samler hver uge op på ugens vigtigste værdidebatter.