Prøv avisen
Global debat

Tværeuropæisk undersøgelse viser opbakning til totalt stop for muslimsk indvandring

Mohammad Mobin smiles while holding his nephew, Bashir Ahmad Rahimi, after greeting his sister's family that arrived from Afghanistan Wednesday, Feb 1, 2017, in Omaha, Neb. The family became the last refugees to land in Omaha before President Donald Trump's executive order freezing all refugee resettlements took full effect. (Megan Farmer/Omaha World-Herald via AP) Foto: Megan Farmer/AP

I 8 ud af 10 europæiske lande mener et flertal af befolkningen, at der skal være et totalt stop for indvandring af personer fra muslimske lande, viser ny undersøgelse fra den britiske tænketank Chatham House

”TRUMP HAR RET, når det handler om immigration.”

Det amerikanske magasin The New American tøver ikke med at drage skarpe konklusioner på en tværeuropæisk meningsmåling om befolkningens holdning til indvandring fra muslimske lande.

Det er den britiske udenrigspolitiske tænketank Chatham House, som har spurgt over 10.000 personer i 10 europæiske lande om deres holdning til immigration fra muslimske lande, og resultatet er ganske klart.

I 8 ud af 10 europæiske lande mener et flertal af befolkningen, at der skal være et totalt stop for indvandring af personer fra muslimske lande. Modstanden er størst i Polen, hvor 71 procent vil have et stop, efterfulgt af Østrig med 65 procent. Færrest ønsker et totalt stop i Spanien, hvor 41 procent er for, mens 32 procent er imod et totalt stop. Danmark er ikke med i undersøgelsen.

Til trods for at undersøgelsen er gennemført, før præsident Trump indførte sit nu ophævede indrejseforbud til USA fra syv overvejende muslimske lande, så vælger flere medier at se en sammenhæng.

”Efterdønninger af det præsidentielle dekret og den smigrende støtte fra europæere, som er endnu tættere på ’flygtningeproblemet’ og de terrorist-implikationer, der følger med, kan allerede nu mærkes,” konstaterer kommentatoren Bob Adelmann i The New American.

UNDERSØGELSEN ER UDFØRT af professor Matthew Goodwin og Thomas Raines fra Chatham House.

”Der er en stor underliggende støtte i offentligheden til anti-immigrationspartierne på højrefløjen i Europa,” skriver de i forbindelse med offentliggørelsen.

Det er en pointe, som John Lloyd, tidligere chefredaktør for magasinet New Statesman og nuværende forsker ved Reuters institut for journalistiske studier ved universitetet i Oxford, også hæfter sig ved.

Han mener, at undersøgelsen bør få de etablerede partier til at spørge sig selv, ”hvorvidt de, der støtter et forbud mod indrejse og immigration fra overvejende muslimske lande, kan sikre sejren for nationalistiske partier,” siger chefredaktør John Lloyd til Voice of America, med henvisning til de forestående valg i Frankrig, Tyskland og Holland.

Det tyske medie Deutsche Welle omtaler undersøgelsen under overskriften ”Flertallet af europæere støtter et Trump-inspireret immigrationsforbud”.

Men Deutsche Welle hæfter sig også ved, i hvilke lande befolkningen er mest stemt for at forbyde indvandring fra muslimske lande.

”Med undtagelse af Polen, så findes den største opbakning i lande, som var midt i flygtningekrisen, eller som var mål for islamiske terrorangreb. Det er også klart, at i alle de lande står populistiske partier på højrefløjen stærkt og udgør tilmed i nogle tilfælde regeringen,” skriver Deutsche Welle.

Journalisten David Reid, der blogger for den amerikanske tv-station CNBC, fremhæver også en af konklusioner i undersøgelsen.

”I de fleste af de lande har det radikale højre, i forskellig grad, bidt sig fast som en politisk magtfaktor, og de søger at mobilisere denne frygt for islam, når vælgerne skal til stemmeurnerne ved valg i 2017 eller på længere sigt.”