SU-styrelsen forskelsbehandler teologistuderende

Hvorfor skal nogle teologiske kandidater fra Aarhus Universitet gå glip af 230.000 kroner i uddannelsesstøtte, blot fordi de har taget deres bacheloruddannelse på Menighedsfakultetet? Det undrer Nils Andersen, der er landssekretær ved Menighedsfakultetet

Århus Menighedsfakultet er en af flere alternative teologiuddannelser, der mangler penge. -
Århus Menighedsfakultet er en af flere alternative teologiuddannelser, der mangler penge. -. Foto: colourbox.

I 2009 fejrede Menighedsfakultetet uddannelsen af de første 14 bachelorstuderende. Hovedparten af dem fortsatte deres teologistudier på Aarhus Universitet, og de første fire af dem afslutter nu en toårig teologisk kandidat­eksamen på Aarhus Universitet. De sidste to år har de modtaget fuld SU, fordi de har været indskrevet på universitetet, mens de ingen SU kunne få de første fire år, hvor de studerede på Menighedsfakultetet.

Selvom de fire studerende fra Menighedsfakultetet inden længe står med et bevis for en dansk teologisk embedseksamen mage til det, deres medstuderende fra Aarhus Universitet får, har de fået langt under halvdelen af den SU, som deres studiekammerater på universitetet får. 126.732 kroner mod 357.144 kroner.

LÆS OGSÅ:
Indhegningen er lukket for teologiske uddannelser

Hvorfor skal nogle teologiske kandidater fra Aarhus Universitet gå glip af 230.000 kroner i uddannelsesstøtte, blot fordi de har taget deres bacheloruddannelse på Menighedsfakultetet?

SU-styrelsen har hidtil begrundet afslaget på SU til studerende på Menighedsfakultetet med manglende videnskabelighed i forskning og undervisning på Menighedsfakultetet, fordi der her arbejdes på et konfessionelt grundlag.

Men ifølge praksis på Aarhus Universitet holder den begrundelse ikke vand!

Aarhus Universitet har jo ved uden forbehold at lade bachelorerne fra Menighedsfakultetet studere videre på kandidatdelen på universitetet godkendt niveauet af deres bacheloruddannelse.

Og når Aarhus Universitet nu udsteder danske kandi-dateksamensbeviser på basis af et studieforløb, hvor Menighedsfakultetet har givet dobbelt så meget af undervisningen som universitetet selv, viser det med al ønskelig tydelighed, at Aarhus Universitet garanterer for det faglige og videnskabelige niveau på Menighedsfakultetet.

Vi ønsker derfor, at SU-styrelsen ophører med den urimelige og uværdige forskelsbehandling af teologistuderende fra Menighedsfakultetet.

Siden 2005 er vore bachelorstuderende sammenlagt gået glip af SU-beløb på cirka 9,2 millioner kroner. Mange penge at gå glip af! I samme periode har Menighedsfakultetet ydet SU-erstatning på cirka 3,9 millioner kroner. Et plaster på såret for vore studerende, men mange penge for vort bagland at yde ekstra!

Nils Andersen,

landssekretær ved Menighedsfakultetet,

Katrinebjergvej 75, Aarhus N