Prøv avisen
Global debat

Svensk lovforslag om seksuelt samtykke får hård medfart

Vicestatsminister Isabella Lövin, statsminister Stefan Löfven og justitsminister Morgan Johansson præsenterede i søndags et forslag om at indføre krav om samtykke ved sex. Siden er forslaget blevet kritiseret fra flere sider. – Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/ritzau

Kravet om ja til sex risikerer ifølge jurister at ramme ofre og rejse mistanke mod uskyldige. Det vil sandsynligvis ikke føre til flere dømte og kan undergrave tiltroen til retssystemet, lyder det. Professor mener dog, at forslaget kan være nyttigt i voksende antal sager om gruppevoldtægt

Metoo-oprøret er i Sverige blevet kaldt intet mindre end en revolution, og derfor hviler der en tung byrde på regeringens skuldre for at sætte hårdt ind over for seksuelle krænkelser, men statsminister Stefan Löfvens (S) aktuelle forslag om at indføre krav om samtykke ved sex er dog ifølge flere svenskere ikke den rette vej at gå.

På få dage er forslaget havnet i stormvejr fra flere sider og beskyldes nu både for at ramme ofrene og samtidigt for at indføre krav i kærlighedslivet, der egentlig hører til i en retssal.

Det lød ellers ret ligetil, da ministeren fremlagde forslaget i søndags.

”Sex skal være frivilligt, og er det ikke det, er det ulovligt,” sagde Stefan Löfven.

Men ifølge flere jurister og debattører er juraen dog langtfra så simpel, som statsministeren gør spørgsmålet til.

Debatten om samtykke har kørt i Sverige i mange år og er med jævne mellemrum draget frem som en mulig løsning på de rekordmange voldtægtsanmeldelser, men har alle dage mødt modstand fra jurister. I 2014, da spørgsmålet også var oppe, viste en spørgeundersøgelse ifølge avisen Dagens Juridik, at kun hver femte advokat støtter idéen. Og netop juraen har også præget modtagelsen af regeringens forslag. Eksempelvis skriver regionalavisen Upsala Nya Tidning, at det er meget tvivlsomt, om flere skyldige vil blive dømt.

”Det grundlæggende problem i sager om overgreb er, at det ofte ender med ord mod ord. (…) Det bliver der ikke ændret på. Og der er en risiko for, at bevisbyrden trods intentionen ender med at hvile endnu tungere på ofret, når domstolen skal afgøre, om der har været udtrykt samtykke,” skriver avisen i en leder.

Lignende bekymring deler det svenske advokatforbund, der advarer om, at lovændringen ikke vil føre til flere domfældelser. Forbundets generalsekretær, Anne Ramberg, frygter helt, at det kan udhule tilliden til retsvæsenet.

Problemet er ifølge flere, at lovændringen vil lægge endnu større pres på ofret og kan ende med ubehagelige spørgsmål om seksuelle præferencer og tidligere seksuel erfaring. Desuden har flere advaret om, at det vil være i strid med grundlæggende retssikkerhedsprincipper, hvis bevisbyrden om samtykke ender hos den anklagede, hvilket der dog ikke er lagt op til.

Trods usikkerhed om den endelige lovtekst er der dog ifølge professor i civilret ved Stockholms universitet Mårten Schultz positive sider ved statsministerens forslag.

Samtidigt med #metoo-kampagnen har forslaget fået stor opmærksomhed på grund af en række grove gruppevoldtægter, og ifølge professoren kan den del af lovændringen, der handler om uagtsom voldtægt, måske være gavnlig netop i de tilfælde.

”[Ifølge forslaget] er det tilstrækkeligt, at den mistænkte burde have indset, at den anden person ikke ville indgå i den seksuelle aktivitet. En sådan uagtsomhedsforbrydelse, tror jeg, vil kunne ramme nogle af de omdiskuterede sager om påståede gruppevoldtægter,” skriver han i et indlæg i Svenska Dagbladet.

Sagen har desuden rejst debat om, hvordan svenskerne i praksis skal leve op til loven. Er det kun et udtrykkeligt ja, der gælder? Omfatter loven også folk i faste forhold? Og hvad med dem, der ynder at dyrke sex i søvne?

Meget er endnu uvist, men regeringen har lagt op til, at ethvert led i seksualakten i princippet skal mødes med aktivt samtykke, hvilket ifølge Dagens Nyheter kan skabe problemer.

”Et spørgsmål er også, hvordan man forholder sig til samtykke i kampens hede. (…) Det er en selvfølge, at alt skal være frivilligt og føles rigtigt, men prøv at sætte et spørgeskema ind i et samleje – pludseligt virker det som en komedie,” skriver avisen i en leder.