Sygeplejerske: Hvad har landets ældre gjort, siden de skal straffes så hårdt?

Kunne det ikke tænkes, at politikere som Martin Henriksen (DF) fremover ikke blev ved med at tale danske værdier og danskhed op til himlen, men i stedet arbejdede for de ældre, som rent faktisk har været med til at bygge dette samfund og disse værdier? spørger sygeplejerske

Hvad har de ældre gjort forkert, siden de skal straffes hver dag? spørger Harun Demirtas.
Hvad har de ældre gjort forkert, siden de skal straffes hver dag? spørger Harun Demirtas. Foto: OLE LIND/ritzau .

Asylregler, flygtninge, islam, burka, hijab og frikadeller i børnehaver fylder stort set hele samfundsdebatten. Det er åbenbart vigtigere at debattere, tale og læse om, fordi det er sådan, vi udmåler de såkaldt danske værdier. Men jeg må desværre skuffe dig. Dette indlæg kommer ikke til at handle om islam, men om et emne, som burde få langt mere opmærksomhed.

Hvad med at tale lidt om de ældre, der iført ble tilbringer hele døgnet alene i en seng? Var det ikke noget, du kunne tænke dig at høre lidt om?

De gamle, der i sin tid har kæmpet og været med til at danne de værdier og det samfund, vi i dag er så stolte af.

Hvad har de ældre gjort forkert, siden de skal straffes hver dag?

Hvad nu, hvis vi i stedet for at måle og veje andres danskhed ud fra ”guddommelige” værdier gav fru Hansen og hr. Jensen ude på de danske plejeafsnit mulighed for at sige lidt om de værdier, de har kæmpet for i løbet af deres liv? Hvor mange af de danske værdier, de lægger vægt på, tror du de vil synes er tilbage?

Til daglig arbejder på jeg på Rigshospitalets neonatalklinik med de sygeste og mest skrøbelige børn i Danmark, men en gang imellem tager jeg også nogle vagter som vikar i ældreplejen. Dels for at vedligeholde mine kompetencer, men også fordi jeg mener, at den sygepleje, som ydes til de ældre, er meget betydningsfuld. I går besøgte jeg en dame, der har kræft, ikke kan spise og drikke gennem munden, men får maden igennem et rør, der er lagt på hendes mave.

Jeg går ind i hendes lejlighed. Før jeg tager mine sko af, rejser hun sig hurtigt fra stuen og skynder sig at gå ud i køkkenet for at sætte sig på den stol, hvor hun plejer at få sondemad.

Jeg har 25 minutter til at give hende mad, måle hendes vitale værdier og give hende medicin.

Selvom tiden var knap, valgte jeg ikke at begynde med sondemaden. I stedet gik jeg ind i hendes stue, ventede, til hun kom, så jeg kunne give hende et håndtryk, præsentere mig og spørge om, hvordan hun havde det.

Med svag, hæs og svækket stemme efterfulgt af et ansigtsudtryk med stor undren i blikket svarede hun: ”Jeg venter på at dø!”

Damen var terminal og får såkaldt palliativ pleje. I ikke-faglige termer kunne man kalde det kærlig pleje.

Problemet var ikke, at den stakkels gamle dame skulle dø. For det kommer vi alle på et tidspunkt til.

Men at skulle kalde hendes plejeforløb for kærlig pleje, men ikke engang kunne give den nødvendige tid og sørge for, at den ældre kvinde oplever at blive behandlet som et menneske og ikke som en grønsag, der en gang imellem får vand hældt over sig. Det gør ondt!

Med al respekt for alle de politikere, som med stor energi fortæller hele verden om vores samfunds fantastiske værdier, og at ikke alle kan leve op til at være dansk, vil jeg høre, hvad den dame har gjort forkert, siden de danske værdier ikke gælder for hende?

Kunne det ikke tænkes, at politikere som Martin Henriksen (DF) fremover ikke blev ved med at tale danske værdier og danskhed op til himlen, men i stedet arbejdede for de ældre, som rent faktisk har været med til at bygge dette samfund og disse værdier?

Min samtale med den ældre dame begyndte med døden, fortsatte under maden og sluttede i stuen igen.

Med svag, hæs og svækket stemme spurgte hun, inden jeg gik: ”Hvornår kommer du igen?”

Harun Demirtas er sygeplejerske.