Tænketank: Flygtningenævnet misforstår situationen i Afghanistan og bringer konvertitter i livsfare

Vi frygter, at Flygtningenævnet nu igen er slået ind på en kurs, hvor flere mennesker vil blive udsat for det pres og de trusler, som kristne konvertitter lever under i Talebans Afghanistan, skriver Tænketanken for Forfulgte Kristne

Taleban-soldater i den internationale lufthavn i Kabul i Afghanistan.
Taleban-soldater i den internationale lufthavn i Kabul i Afghanistan. . Foto: Wana News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix. .

Den 4. juli afviste Flygtningenævnet en ansøgning om asyl fra den afghanske statsborger Hamid Heidari, som vi med Heidaris tilladelse hermed referer til. Han skal nu til samtale med hjemrejsestyrelsen den 21. juli omkring udrejse til Afghanistan.

Begrundelsen for afslaget er, at man ikke tror på, at Hamid virkelig er konverteret til kristendommen. Dette til trods for, at han er blevet døbt og har været aktiv kirkegænger siden sin ankomst til Danmark. Han har en god almen forståelse af kristentroens indhold. Desuden har han i 10 måneder gået på Luthersk Missions Højskoles integrationslinje. Hamid Heidari er også volontør i Indre Missions Tværkulturelle Center i Bethesda, og er tilknyttet Apostelkirken i København som frivillig medarbejder. Hamid Heidaris bror Nasrollah fik i øvrigt asyl som konvertit for cirka syv år siden og har lige siden været en trofast kirkegænger i Apostelkirken.

Tænketanken For Forfulgte Kristne har fulgt situationen i Afghanistan, siden Taleban overtog magten. Den 23. november 2021 fortalte vi således i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad om en kristen mand, der i dag lever i livsfare i Afghanistan. I 2013 søgte han asyl i Danmark, men de danske myndigheder troede ikke på hans kristentro og udviste ham. Det er ni år siden. Og han er fortsat kristen.

Vi mener, at Flygtningenævnet tager fejl, når de sætter spørgsmålstegn ved Hamid Heidaris kristentro, ligesom de tog fejl da nævnet ikke troede på Alis kristentro og udviste ham i 2013. Nu står vi med en tilsvarende sag – og vi frygter, at Flygtningenævnet nu igen er slået ind på en kurs, hvor flere mennesker vil blive udsat for det pres og de trusler, som kristne konvertitter lever under i Talebans Afghanistan.  

Der er for os ingen tvivl om, at Flygtningenævnet misforstår situationen og har begået samme alvorlige fejltagelse som i 2013. Vi har fået indblik i Hamids sag, og har også læst udtalelser fra præster, som over tid har fulgt Hamid.

Flygtningenævnet lægger til grund, at Hamid Heidari tilhører den forfulgte etniske gruppe Hazarafolket, og at hans far har været haft en konflikt med Talebanstyret for år tilbage og derfor måtte flygte med familien til Iran, hvor de dog aldrig har opnået fuld opholdstilladelse. Dette til trods for, at Hazarafolket ifølge eksperter udsættes for folkemord i Afghanistan, jævnfør et indslag i P1 Morgen den 12. juli 2022.  

Hvis Hamid Heidari udvises til Afghanistan, er der grund til at frygte for hans liv. For kristne har ganske enkelt ingen fremtid i landet. De er i akut livsfare. Derfor anmoder vi som medlemmer af Tænketanken for Forfulgte Kristne indstændigt Flygtningenævnet om at genoverveje afgørelsen.

Mette Bock er sognepræst og tidligere minister, Thomas Bjerg Mikkelsen er fakultetsleder og Karsten Nissen er biskop emeritus.