Tæsk og seksuelle krænkelser. Her er reaktionerne på dokumentaren om forholdene på Herlufsholm

I går aftes udkom en TV 2-dokumentar om vold, mobning og seksuelle krænkelser på kostskolen Herlufsholm. Den har affødt en bred strøm af reaktioner

"Vi har været overbevist om, at vi havde taget et solidt livtag med rester af hård kultur, men vi har ikke været gode nok til at se de sager, der har været, og der skal vi indføre tiltag, som opdager alt," siger rektor Mikkel Kjellberg til DR fredag
"Vi har været overbevist om, at vi havde taget et solidt livtag med rester af hård kultur, men vi har ikke været gode nok til at se de sager, der har været, og der skal vi indføre tiltag, som opdager alt," siger rektor Mikkel Kjellberg til DR fredag. Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix.

De sociale medier har kogt over, efter TV 2 i går aftes udkom med en dokumentar om forholdene på Herlufsholm Skole og Kostskole i Næstved. Her har folkene bag dokumentaren indsamlet voldsomme vidnesbyrd om tæsk, mobning og seksuelle krænkelser fra tidligere studerende på den prestigefyldte skole.

Selvom rektor Mikkel Kjellberg tidligere har afvist, at adfærden skulle være en del af kulturen på Herlufsholm, så har den ikoniske læringsinstitution efter programmet sat en undersøgelse af forholdene i gang.

Kristeligt Dagblad har samlet en række reaktioner på dokumentarens afsløringer.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)

"Det her ser ud til at være så alvorligt, at vi over hele det politiske spektrum må se hinanden i øjnene og spørge om de nuværende regler simpelthen er for slappe."

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary

- hvis søn prins Christian i øjeblikket har sin daglige gang på skolen, ligesom datteren prinsesse Isabella er skrevet op til at starte.

"Som forældre forventer vi, at skolen effektivt sikrer en kultur, hvor alle er trygge og en del af fællesskabet, og vi vil i den kommende tid følge de ændringer, som er åbenlyst nødvendige."

Jens Ringberg, journalist og politisk analytiker hos DR

"Virkelig god og rystende dokumentar på TV 2 om vold og mobning på Herlufsholm. Modige elever, der står frem - og en pinlig, nærmest sølle, rektor. Man sidder nærmest og tænker: Luk skidtet!"

Noa Reddington, politisk kommentator og tidligere spindoktor for Socialdemokratiet

"Tænk hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole…."

Simon Larsen, tidligere elev på Herlufsholm

"Hold kæft hvor bliver jeg ked af det. Det er jo helt håbløst. Jeg gik der selv i 7 år fra 1988-1995. 6.klasse til jeg blev student. Jeg har på egen krop og sjæl oplevet den pil rådne kultur der herskede dengang,"

Dennis Kristensen, tidligere forbundsformand i FOA

"Herlufsholm er konkurrencestaten i højeste potens. Her oplæres den danske elite i de stærkestes ret til at undertrykke de svage. De ældste elevers tyranni med systematisk vold, mobning og seksuelle krænkelser. Bagefter skal krænkerne ud og udgøre toppen af det danske samfund."

Ali Aminali, debattør, radiovært og forfatter

"Herlufsholm historien er forfærdelig. Men det mest forfærdelige er, at læse alle dem der siger ”det vidste vi godt.” eller “det har vi hørt”.

Se, det forfærdeligt. At ingen gjorde noget…Det er børn, vi taler om."

Kristian Ditlev Jensen, forfatter og sognepræst

"Hvis ikke rektor er fyret i morgen tidlig, er skandalen total."

Kasper Fogh Hansen, tidligere elev på Herlufsholm og tidligere særlig rådgiver

"Det oplagte er at forbyde præfektsystemet, hvor ældre børn, der er opdraget af andre børn, sættes til at opdrage nye børn. Det vil slet ikke være nok, det kræver selvfølglig også helt nye personer med andre baggrunde på alle ansvarsposter."