Folkekirkens podcasts om eksistens er et lyt værd

Præsten er tydeligvis mest vant til at tale om angst – og han taler også mest, men de bidrager begge til en fin samtale, som på trods af emnet ikke sander til i psykologi. Det er en eksistenssamtale, sådan som det også er idéen bag ”Næstekaffe”, skriver Birgitte Stoklund Larsen om podcastserie fra folkekirken.dk

Hvor finder man gode samtaler om eksistentielle spørgsmål?

Folkekirken.dk opfandt sidste år konceptet ”Næstekaffe”. Det er en serie podcasts med samtaler mellem en præst og en kendis, lanceret som ”samtaler uden filter”, hø hø. Hen over de seneste uger er en ny portion samtaler blevet lanceret, og de er bestemt værd at lytte til. Det er samtaler med et tema. Senest en samtale om angst mellem hospitalspræst Christian Juul Busch og rockmusikeren Simon Kvamm.

Temaet er tungt og alvorligt og fik også lov til at være netop det, fordi der åbenlyst var noget på spil. Samtalen foregik på Rigshospitalet, hvor hospitalspræsten fører samtaler med mennesker, der ikke bare har fået revet gulvtæppet væk under sig, men også alle gulvbrædderne, som en patient havde udtrykt det.

På et tidspunkt siger Simon Kvamm, at han ikke kan lade være med at synes, det er lidt pivet at sidde at snakke om angst; hvad er der at være bange for – han har jo ikke oplevet noget, der ligner det, patienterne på hospitalet går igennem.

Præsten synes tværtimod, at det er modigt at gå ind i det rum og ikke bare skubbe det væk. Slå sig til tåls med at glemme eller fortrænge livets endelighed. Det bliver en samtale om fine ord som sjælens vindstille og om nattens navnløshed. Om det at skrive sange og musik som at forsøge i tre minutter at ordne kaos og om tro som det at leve kontrolleret med det ukontrollable.

Præsten er tydeligvis mest vant til at tale om angst – og han taler også mest, men de bidrager begge til en fin samtale, som på trods af emnet ikke sander til i psykologi. Det er en eksistenssamtale, sådan som det også er idéen bag ”Næstekaffe”, det skal være: Samtaler om det, vi er fælles om.

Det er en svær genre, og det er også en svær rolle, præsterne har. Enhver kan jo drikke kaffe med sin næste – og det kan man da kun opfordre til – men når ”Næstekaffe” er samtaler med en præst, har man en dobbelt forventning om, at præsterne kommer med noget særligt, men også bevæger sig ind i en samtale.

Det indløser langt de fleste af præsterne, ikke dem alle. Men folkekirken.dk starter forfra hver gang med en ny præst. Meget sympatisk at give flere præster chancen for at samtale på podcast, men for min skyld kunne man godt give de gode præster et par samtaler mere. Jeg ville i hvert fald gerne høre Christian Busch og hans kollega Lotte Blicher Mørk i endnu en samtale, ligesom man også kan høre Hanne Marie Houkjær i en fin samtale med journalisten Anders Agger om skæbne.

Hvis man endnu ikke har drukket næstekaffe med folkekirken.dk, så har man noget til gode. Også sidste års samtaler er tilgængelige på nettet, hvor man ellers henter sine podcasts.

Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet.