Talenter som TV 2’s Simi Jan har gjort en kæmpeindsats for journalistik om Afghanistan

Birgitte Stoklund Larsen roser tv-stationernes korrespondenter for deres arbejde. Men sender en særlig ros til P1's "Genstart", som formår at skabe overblik i den til tider uoverskuelige situation, som hersker i Afghanistan

TV 2’s Simi Jan er en af de Afghanistan-korrespondenter, der har gjort en kæmpeindsats for at få troværdige reportager frem, skriver Birgitte Stoklund Larsen.
TV 2’s Simi Jan er en af de Afghanistan-korrespondenter, der har gjort en kæmpeindsats for at få troværdige reportager frem, skriver Birgitte Stoklund Larsen. Foto: TV 2.

Afghanistan fylder mediebilledet. Den kaotiske situation afspejler sig naturligvis i mediedækningen af evakuering og magtovertagelse.

Korrespondenter som DR’s Puk Damsgård og TV 2’s Simi Jan har gjort en kæmpeindsats for at få troværdige reportager frem. Knap var Puk Damsgård blevet evakueret fra Kabul, før hun var tilbage i Mazar-e Sharif. Det er langt fra ufarligt; forleden måtte DR’s Philip Khokhar afbryde en direkte linje for at søge ly for talebanere i triumfskyderier.

Ingen har noget, der ligner overblik. Spørgsmål, der ikke kan besvares, står i kø. Jeg hænger ved både reportager og analyser, prøver at forstå. Det er en balance mellem at få alt for meget og næsten ikke at kunne få nok. Måske fordi man ubevidst håber, at der dog viser sig lyspunkter i situationen.

Ligefrem lyspunkter var der ikke i P1’s ”Genstart” med fokus på den sandsynlige nye leder af Afghanistan, mullah Abdul Ghani Baradar. Til gengæld viste ”Genstart”-formatet igen sin styrke. Den halve time, hvor man får en velfortalt og velresearchet opsamlende gennemgang af et aktuelt emne. Sådan var det også, da ”Genstarts” vært, Knud Brix, havde Mona Sheikh i studiet. Hun er seniorforsker ved DIIS og har forsket i Taleban i flere år, så de to kunne trække både de lange linjer og give et aktuelt og perspektiveret portræt af Baradar, der har været en central skikkelse i Taleban i årtier.

Han blev hyldet og fejret som en krigshelt og åndelig leder, da han tidligere i august vendte tilbage til Kandahar fra sit eksil i Doha. Det var med Baradar ved forhandlingsbordet, at amerikanerne i sin tid indgik en aftale. Da Donald Trump fortalte, at han havde haft ”en god snak” med Talebans leder, var det Baradar, han havde talt med. Talebaneren gik fra at blive opfattet som terrorist til at blive anerkendt af amerikanerne som en legitim forhandlingspartner.

Mona Sheikh kaldte det ”et vendepunkt, der inkarnerer det, at alliancer kan skifte”. Mullah Baradar har angiveligt begået krigsforbrydelser, men i synet på det at forhandle med amerikanerne er han en moderat talebaner. Sheikh vurderede, at han nok skal få sit hyr med mere radikale talebanere og med ISIS-K, der tog ansvaret for terrorbomben i Kabuls lufthavn. De opfatter mullah Baradar, der angiveligt har henrettet folk og overværet halshugninger, som blødsøden og kompromissøgende.

Ingen lyspunkter altså, men oplysning på højt niveau, en halv time, man blev klogere af. ”Genstart” gør det ganske enkelt fremragende. Knud Brix har været ankermand på programmet fra begyndelsen, hvor det alene udkom som podcast. Efter et års tid blev det løftet ind i den daglige programflade, men kan selvfølgelig stadig høres som podcast i DR Lyd. Brix forlader nu DR for at blive chefredaktør på Ekstra Bladet. Som ”Genstart”-afhængig lytter er jeg ikke vild med det ryk. Forhåbentlig er der gode folk, der kan tage over og holde faklen højt på det, der på kort tid er blevet et flagskib på P1.

Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet.