Tavshed og tabu: Tør vi overhovedet nævne ensomhed?

Hvis selv en psykolog/familieterapeut og en overlæge/psykiater ikke tør sætte ord på den ensomhed - hvordan skal vi så komme tavsheden omkring den til livs, spørger læser

Brevkassesvar fra den 9. april er helt forkert, mener læser.
Brevkassesvar fra den 9. april er helt forkert, mener læser.

Jeg sad den 10. april og læste mig gennem dagens nyhedsstrøm, da jeg faldt over Kristeligt Dagblads familielivssektion og brevkasseartiklen ”Hjælp, jeg har aldrig haft en kæreste”.

I svaret til den 35-årige, der skriver, kommer Annette og Jørgen Due Madsen ind på mange emner: Hvordan man som mand kan have skam over ikke at være seksuelt aktiv, at man aktivt skal opbygge situationer, hvor muligheden for at møde nogen er mulige, og at man godt kan gå gennem livet uden.

Det er ikke, fordi det er direkte dårlige råd at komme med. Men at skrive et 1000 ord langt svar på en så kort henvendelse er efter min mening at vinkle oplægget rigelig skarpt. Især når man bliver nødt til at bruge mindst lige så mange ord til at gætte sig til, hvilke omstændigheder der er omkring brevet, som der er i selve brevet.

Det største problem med brevkasseartiklen er, at der ikke en eneste gang bliver nævnt ordet ensomhed.

Man kan komme med mange og lange forklaringer om, hvordan vi i vore dages samfund får opsat forskellige forventninger til, hvordan ”det gode liv” ser ud. Men hvis selv en psykolog/familieterapeut og en overlæge/psykiater ikke tør sætte ord på den ensomhed - hvordan skal vi så komme tavsheden omkring den til livs?

Der er en bestemt type ensomhed i ikke at have oplevet den type meningsfuld relation til et andet menneske, en relation, der giver sig udslag i en invitation ind i dennes intimsfære, uanset om der er tale om den fysiske eller personlige.

Ensomhed er ikke kun noget, som findes hos ældre, der sidder alene ude omkring i landet. Det er noget, som vi alle kan opleve at blive grebet af. Det er et savn, der i sandhed kan indvirke på vores liv, og det er ikke nogen hjælp, at der er nogen, der kommer og sammenligner en med Paulus eller moder Teresa.

Anna Overlund-Sørensen, cand.scient.bibl., Sverrigsgade 24, 2. th., Amager