Tiden læger (ikke) alle sår

Historien forsvinder ikke, og det er prisværdigt, at flere medier – ikke mindst denne avis med dagens tema – har brugt masser af spalteplads og sendetid for at minde os om de ufattelige lidelser, som skabte fundamentet for bydele, palæer og gryende velstand især i København

Mødet med Shelley Moorhead var en øjenåbner for Kurt Strand. –
Mødet med Shelley Moorhead var en øjenåbner for Kurt Strand. – . Foto: Niels Christensen/Polfoto.

”I ÅR ER DET 100 år siden, Danmark solgte De Vestindiske Øer til USA. Og satte et punktum for et grusomt kapitel i vores historie. Mange af Københavns smukke gamle huse og palæer blev opført for penge tjent på slavers slid og udbytning på den anden side af jorden. Det er ikke en stolt del af Danmarkshistorien. Det er skamfuldt. Og det er heldigvis fortid.”

Ordene fra statsministerens nytårstale den 1. januar er blevet flittigt citeret i de seneste uger op til markeringen. Og de vil med stor sikkerhed blive gentaget, når Lars Løkke Rasmussen senere på ugen rejser til det, der i dag hedder De Amerikanske Jomfruøer.

Især ét ord i talen er blevet livligt diskuteret; om vi som nation kan dække os under, at det hele er ”fortid”? Og om vi med Løkkes formulering i dag har rystet det hele af os, fordi vi ”kæmper mod undertrykkelse. For frihed.”

Således også i Deadline på DR 2 søndag aften, hvor Yannick Nehemiah Antonio Harrison fra tidsskriftet ”Marronage” diskuterede nutidens syn på datidens kolonialisme med historikeren Niels Brimnes. Harrisons ”Marronage” er ”dedikeret til at udstille Vestens, og i særdeleshed Danmarks historiske fortrængning af kolonitiden”. Omvendt repræsenterer Brimnes som medredaktør på et nyt fembindsværk om kolonierne i Grønland, Indien, Vestafrika og Vestindien en mere beskrivende tilgang til datidens hændelser.

Centralt i diskussionen stod spørgsmålet, om Danmark med fortiden in mente stadig er at betragte som en kolonimagt? Niels Brimnes svarede, at ”formelt” er kolonitiden forbi, ”men vi lever fortsat med en masse strukturelle og mentale følgevirkninger”. Yannick Nehemiah Antonio Harrison nævnte nutidens ”struktur på verdensmarkedet” og den ulighed, der blev skabt i kolonitiden, som begrundelse for, at vi også i dag profiterer på ikke mindst den slavehandel, der er et mørkt kapitel i historien.

NOGENLUNDE ENSLYDENDE pointer har i den seneste tid været fremført af blandt andre Shelley Moorhead fra The Virgin Island Reparation Movement. Moorhead har i flere år argumenteret for, at Danmark officielt skal undskylde slaveriet, og selvom det ikke vil ske, har han været med til at få genskabt en bevidsthed om kolonitidens skygger. Jeg lavede selv et interview med ham i 2010, da Moorhead var i København for at få den daværende Lars Løkke Rasmussen-regering til at sige undskyld.

Mødet med Shelley Moorhead var en øjenåbner. Det var – og er – godt, at vi i den offentlige debat forholder os til fortiden, ganske som det har været tilfældet i den seneste tids tætte dækning af 100-året. Historien forsvinder ikke, og det er prisværdigt, at flere medier – ikke mindst denne avis med dagens tema – har brugt masser af spalteplads og sendetid for at minde os om de ufattelige lidelser, som skabte fundamentet for bydele, palæer og gryende velstand især i København. Samtidig har vi fået en universel og vigtig påmindelse om, at tiden – trods talemådens påstand – netop ikke læger alle sår.

Kurt Strand er journalist, vært og producent på P1’s ”Mennesker og medier”.