Tidligere folketingsmedlem: Tag dog imod konventionsflygtningene

Et dansk kursskifte på dette område, hvor tilstrømningen af almindelige asylansøgere til Danmark er drastisk faldet, vil være et vigtigt signal om, at vort land, modsat præsident Trump, ikke vil lukke af. At vi ikke vil vanskeliggøre internationalt samarbejde, skriver tidligere folketingsmedlem Viggo Fischer.

"Danmark er tilmed med den aktuelle politisk gået forud for den ny amerikanske præsident, Donald Trump, og beslutningsgrundlaget minder alt for meget om den måde, Trump åbenbart vælger at regere på med dekreter." Arkivfoto.
"Danmark er tilmed med den aktuelle politisk gået forud for den ny amerikanske præsident, Donald Trump, og beslutningsgrundlaget minder alt for meget om den måde, Trump åbenbart vælger at regere på med dekreter." Arkivfoto. . Foto: Mads Nissen.

Det virker paradoksalt, at det er nødvendigt at minde en dansk regering om Verdenserklæringen om menneskerettighederne – konkret artikel 14, der lyder: ”Enhver har ret til i andre lande at søge og få tilstået asyl mod forfølgelse.”

Danmark har i årtier stået som et af de lande, der har haft FN som et hovedpunkt i sin udenrigspolitik. Alligevel har regeringen med et pennestrøg gjort op med støtten til højkommissariatet for flygtninge, UNHCR, ved at suspendere for modtagelsen af de årlige 500 konventionsflygtninge.

Det skete med en aldeles tynd økonomisk begrundelse fra minister Inger Støjbergs (V) side. Det er tankevækkende og overraskende, at Venstres ledelse overlader en vigtig del af dansk udenrigspolitik til integrationsministeren.

Har man helt glemt ”Venstre-høvdingen” Poul Hartlings store indsats for flygtninge som chef for UNHCR?

Danmark er tilmed med den aktuelle politisk gået forud for den ny amerikanske præsident, Donald Trump, og beslutningsgrundlaget minder alt for meget om den måde, Trump åbenbart vælger at regere på med dekreter.

Mit gamle parti – Det Konservative Folkeparti – glider desværre bare med. Det kan ikke undre med den nuværende kurs, som partiet har valgt. Men det kan det til gengæld, at Socialdemokratiet åbenbart har tilsluttet sig nationalisternes negative linje over for flygtninge. Er formanden, Mette Frederiksen, blevet så skræmt af Dansk Folkeparti, at hun helt har kastet sit partis årtiers solide opbakning til FN-arbejdet over bord?

”Støtte til flygtninge er ikke godgørenhed; det er et bidrag til den globale stabilitet, som alle nationer er afhængige af – og dette er særlig vigtigt på et tidspunkt, hvor verden er stillet over for en forhøjet trussel fra terrorismen,” skriver den tidligere britiske Labour-udenrigsminister David Miliband, der i dag er chef for den verdensomspændende flygtningeorganisation International Rescue Committee. Hans stærke kritik i New York Times den 30. januar af Trumps nye flygtningepolitik er desværre også direkte relevant for den danske regerings nej til FN’s konventionsflygtninge.

Et dansk kursskifte på dette område, et ja til FN, tilmed på et tidspunkt, hvor tilstrømningen af almindelige asylansøgere til Danmark er drastisk faldet, vil være et vigtigt signal om, at vort land, modsat præsident Trump, ikke vil lukke af. At vi ikke vil vanskeliggøre internationalt samarbejde.

Der er brug for, at de moderate kræfter i det poliske centrum, det være sig både hos regeringspartierne og hos socialdemokraterne, kræver omlægning af den aktuelle politik, der viser alt for lidt hensyn til de svageste blandt flygtningene. Dem, der tilmed er godkendt af FN.

Danmark kan sende et vigtigt politisk signal, og vi bør gøre det.

Viggo Fischer er tidligere medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti.