Tidligere overvismand: Det har aldrig været så oplagt som nu at revaluere kronen

Bare tanken om at revaluere kronen over for euroen får givetvis mange til at slå syv kors for sig. Men hvad er alternativet? spørger tidligere overvismand

Det vil gå udover blandt andet omstillingen til grøn energi, sundhed og undervisningsområdet, hvis kronen ikke revalueres, mener tidligere overvismand.
Det vil gå udover blandt andet omstillingen til grøn energi, sundhed og undervisningsområdet, hvis kronen ikke revalueres, mener tidligere overvismand. . Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix.

For Danmark har virkelig gode muligheder for at komme igennem med det, hvis man ikke vælger at stramme finanspolitikken. Og det vil næppe kunne ske på anden måde end ved skattestigninger, idet de offentlige investeringer ikke kan reduceres. Tværtimod skal de hurtigt øges, hvis ikke mindst omlægningen til grøn energi og klimabeskyttelse skal fremskyndes og realiseres. Og betydelige nedskæringer i det offentlige forbrug, som situationen tegner sig på mange velfærdsområder, samt reducerede indkomstoverførsler i disse inflationstider finder næppe sted.

Derfor – hvis man afviser en ikke ubetydelig skattestigning, for eksempel en midlertidig millionærskat frem til 2030 – er det uhyre vanskeligt at komme uden om det mest nærliggende politiske instrument. Og det er at revaluere kronen. Det har nemlig aldrig nogensinde været så oplagt som nu, for eksempel i første omgang med tre-fem procent over for euroen, hvis man ikke overgår til en flydende markedsbestemt valutakurs for kronen.

Dette er en kronik. Kronikken er udtryk for skribentens egen holdning.