Prøv avisen
Etisk set

Tillid i en teknologisk tid

Andreas Roepstorff

Kan man have tillid til udsagnet ”jeg er fiktion”, og gælder det også for et atomkraftværk, en billetautomat, en GPS, en nyhed eller et politisk udsagn?

Det var et klassisk eksempel. Jeg var i Venedigs ældste bydel, La Castello, på vej hjem fra morgenløbetur, da jeg kom forbi et lille brødudsalg. Brødet var forskellige grader af hvidt og sødt. Jeg fyldte op til familien, fire euro, men damen bag disken kunne ikke give tilbage på min 20-euroseddel. Vi så lidt på hinanden. Hun fik forklaret mig, at jeg kunne tage brødet med og komme forbi senere.

Vi havde aldrig set hinanden før, vi talte ikke det samme sprog, og alligevel betroede hun mig både brød og en forpligtelse om at komme igen. Det er tillid. Dertil fik jeg afmonteret mine fordomme om Italien som et lavtillidsland og venezianere som kun ude på at flå besøgende. Tak, i tredje potens.

Formålet med turen var at besøge La Biennale, den store kunstudstilling som hvert andet år omdanner Venedig til et Disneyland for den kreative klasse. Man kan flanere byen rundt og se på kunst i alle afskygninger. Der er nationale pavilloner, hvor mange er samlet i Giardini-parken nær La Castello. Der er den store kuraterede udstilling i de enorme værftsbygninger Arsenale, hvor træskibe blev bygget i Venedigs storhedstid, og så er der alle de uofficielle begivenheder.

Et snapshot af verden, som den er i dag, og en fest for sanser, følelser og intellekt. På Arsenale har den japanske kunstner Koki Tanaka dokumenteret en vandretur. Han er gået fra sit hjem til det nærmeste atomkraftværk, 100 kilometer ad små og store veje. Undervejs har han filmet, hvad han så, og indsamlet genstande, som kom med til Venedig. Udstillingen er enkel: En videoprojektion, nogle gamle stole, man kan sidde på, lidt genstande, noget gammelt reb, et par sko, som ligner dem, han går i, lidt tekst og et kort. ”Of Walking in Unknown” hedder den. Hvordan gør man forestillingen om det ukendte, det usikre, konkret? Kan man have tillid til et atomkraftværk? Den gør et kæmpe indtryk.

Den mest omtalte begivenhed står den britiske kunstner Damien Hirst for. Uden for det officielle program og i tæt samarbejde med en af verdens største kunstmagnater har han fyldt et palads og en gammel toldbygning med genstande, som tilsyneladende er hentet op fra havet. Videoer dokumenterer, hvordan dykkere finder en kunstsamling, der har tilhørt den frigivne romerske slave Cif Amotan II i resterne af et gammelt skib ud for Afrikas vestkyst.

Kæmpeskulpturer i ædle materialer overvokset med koraller efter århundreder i havet, små guldfigurer, alle udstyret med en lille faktuel beskrivelse a la den, man kan se på British Museum. Der er symboler fra øst og vest, nutid og fortid blandet sammen, det er vulgært, overvældende, kitschet; for meget på alle planer.

Midt i toldbygningen står en midaldrende, smilende, korpulent mand med en lille skikkelse i hånden, begge overvokset med farvede koraller. Teksten siger: ”The Collector with Friend”. Det ligner umiskendeligt Damien Hirst og Mickey Mouse. Kan man have tillid til kunsten? Slavens navn Cif Amotan II har anagrammet ”I am a fiction”. Det er kunst i post-sandhedens tidsalder.

Næste morgen besøger jeg igen bageriet, betaler min regning, køber mere brød, og der er næsten ingen byttepenge, men smil og gensyn. Tillid.

Vi vandrer gennem Venedigs små gader og broer tidligt den sidste morgen for at nå et tog til lufthavnen. Det er en labyrint, men vi har lagt vores hjemrejse i hænderne på Apple og Googles kort- tjenester. Det virker – overraskende. Vi når stationen i god tid, alt er lukket, og vi har store problemer ved billetautomaten. Den går ned, kan ikke læse kreditkortet. Efter uendelig lang tid står vi med billetterne, når toget, når flyet, kommer hjem.

Tillid: Det er nemt at genkende i forhold til den konkrete interaktion ansigt til ansigt, menneske til menneske, men hvad gør vi i forhold til alt det andet, vi omgiver os med; teknologi, repræsentationer, genstande, medier, kendsgerninger, fortællinger? Kan man have tillid til udsagnet ”jeg er fiktion”, og gælder det også for et atomkraftværk, en billetautomat, en GPS, en nyhed eller et politisk udsagn?

Etisk set skrives på skift af professor i psykologi Lene Tanggaard, universitetslektor i bioetik Mickey Gjerris, professor mso i antropologi og neurovidenskab Andreas Roepstorff, velfærds-politisk chef i Cepos og medlem af Det Etiske Råd Mia Amalie Holstein og formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo.