Prøv avisen

Mogens Kjær: Forfølgelse og diskrimination er ikke det samme

Der findes uden tvivl tilfælde, hvor kristne bliver forfulgt og diskrimineret i flere mellemøstlige lande. Men at skære alt over en kam og kalde det forfølgelse vil være for unuanceret, mener Mogens Kjær. Her ses en koptisk kirke i Egypten, der blev brændt ned sidste sommer. Foto: LEVINE/SIPA/ Denmark

For bedst muligt at støtte og hjælpe de klemte kristne i Mellemøsten er man nødt til at nuancere diskussionen. Generelle svar er misvisende, skriver Mogens Kjær

Kald tingene ved deres rette navn, siger Tonny Jacobsen fra FrikirkeNet i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 21. marts om forfølgelse af kristne i Mellemøsten.

Jamen, det kan jeg da ikke være mere enig i.

LÆS INDLÆGGET
: Kald tingene ved deres rette navn

Som jeg har sagt mange gange: Der finder klart forfølgelse af kristne sted i Mellemøsten. Det sker i Irak, og det sker i visse situationer i Syrien. Det er forfærdeligt og skal fordømmes på det kraftigste.

Det er ligeledes klart, at kristne generelt diskrimineres som borgere i muslimsk dominerede samfund og ikke har samme rettigheder som muslimer, men det kan man ikke kalde forfølgelse det er diskrimination, som også skal bekæmpes.

Men for bedst muligt at støtte og hjælpe de klemte kristne i Mellemøsten, er man nødt til at nuancere diskussionen. Generelle svar er misvisende.

Bliver alle kristne i Syrien forfulgt for deres tros skyld? Svaret er nej. Er der mange kristne i Syrien, som bliver voldeligt forfulgt? Svaret er ja.

Bliver alle kristne i Egypten forfulgt? Svaret er nej. Er der enkeltstående eksempler på at kristne bliver ramt for deres tros skyld? Svaret er ja. Skal vi fordømme og bekæmpe forfølgelse af kristne? Svaret er ja. Skal vi fordømme og bekæmpe diskrimination af kristne? Svaret er ja.

Men det er, som Tonny Jacobsen selv siger, vigtigt at kalde tingene ved deres rette navn. Og det er derfor vigtigt at differentiere mellem kristenforfølgelse, hvor der er et bevidst, organiseret forsøg på at udrydde kristendommen og gøre det uudholdeligt at leve som kristen, og så mere enkeltstående voldshandlinger og overgreb, som rammer kristne.

Vil man for eksempel i Danmark sige, at når en muslimsk pizzeriaejer får brændt sit pizzeria af, så forfølges muslimer i Danmark?

Og så har Tonny Jacobsen for øvrigt et fuldstændig misvisende og fejlagtigt billede af Danmissions missionsarbejde, når han påstår, at Danmission kun kan tænke mission som dialog.

Danmission arbejder i høj grad også med at styrke kirkerne og deres arbejde med at forkynde det kristne evangelium.

Mogens Kjær er generalsekretær i Danmission