Tobakkens historie. En forløber for narkotika?

Tobakken har nu været i Europa i 500 år, men måske er tobakkens dage ved at være talte, skriver professor
Tobakken har nu været i Europa i 500 år, men måske er tobakkens dage ved at være talte, skriver professor. Foto: Linda Kastrup Denmark.

I ET LÆSERBREV beskriver journalist Klaus Kjellerup den 23. juni, hvordan antirygekampagner er baseret på lobbyisme og manipulation - med økonomisk gevinst for øje. Såfremt hans beskrivelse er rigtig, afspejler den tidligere tiders anstrengelser i samme retning.

Det fik mig til at erindre Paul C. Olriks lille bog ”Kunsten at ryge pibe” fra 1962. En charmerende lille bog med en romantisk sværmen for pibernes skønhed og tobakkens variende karakter.

Bogens første del handler om rygningens historie, som viser mange ligheder med nutiden. Tobakken og piben blev bragt til Europa fra Mellem- og Sydamerika af de opdagelsesrejsende. Altså (u)skikken stammer fra indianerne, der brugte røgen ved religiøse cermonier til personlig nydelse og som lægemiddel.

Columbus interesserede sig kun for guld, men hans samtidige har omkring år 1500 rapporteret, at rygningen medførte, at indianerne aldrig følte træthed, medens kolonisterne påstod, ”at de ikke kan vænne sig af med denne rygning, når de først er begyndt...”

I begyndelsen blev tobakken i Europa betragtet som ”et af verdens bedste og mest sikre lægemidler mod apopleksi og svimmelhed”. Som nydelsesmiddel vandt rygningen hurtigt frem i England, og allerede ”omkring år 1600 var piben og tobakken blevet et mandfolks uadskillelige ledsager”.

På samme tid ”begyndte en verdensomspændende reaktion på tobaksrygningen”. Nogle steder med indførelse af strenge straffe. Men ”efterhånden som de forskellige landes regenter opdagede, hvilken guldgrube, der lå i toldindtægterne fra tobakken, forsvandt de forskellige forbud ganske stille”. Ak ja, chancen for at indkassere flere indtægter kunne også den gang få selv den mest standhaftige til at bøje sig.

Mennesker har sikkert altid brugt en eller anden form for stimulanser, sundhedsmyndigheder har rynket på panden, men politikerne har set skatter og afgifter som en fristelse.

Tobakken har nu været i Europa i 500 år, og hr. Olrik troede, ligesom hr. Kjellerup tror, at den vil blive her så længe, der er mennesker til. Men spørgsmålet er snarere: Skal den nu afløses af andre stoffer?

Efter at USA i et halvt århundrede har ført en intensiv kamp mod tobaksrygning og narkotika, vil landets politikere nu i stedet for tobaksrygning tillade brugen af cannabis eller marihuana. Det sker efter, at stofferne i en årrække har været anvendt til medicinsk brug - ganske som med tobakken i sin tid.

Hvad sundhedsmyndighederne siger, ved jeg ikke, men man kunne i Morgenavisen Jyllands-Posten den 10. november 2014 læse, at salget i årets første otte måneder har givet knap 46 milioner dollars i skatte- og afgiftsindtægter. Ja, det er jo også værd at tage med. Også Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har foreslået en forsøgsordning indført i kommunen.

Men foreløbigt fraråder Sundhedsstyrelsen dog brug af cannabis.

Olaf Michelsen, professor emeritus, Plantagen 11, Stensballe, Horsens