Ugens debat: Trads på taktisk tilbagetog, Sass’ politisk ukorrekte svada og biskop under beskydning

David Trads stiller op til Folketinget for Social-demokratiet, og den mangeårige debattør har derfor ændret holdning. Et taktisk tilbagetog, mener Kristian Østergaard. –
David Trads stiller op til Folketinget for Social-demokratiet, og den mangeårige debattør har derfor ændret holdning. Et taktisk tilbagetog, mener Kristian Østergaard. – . Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix.

DET ER ikke kun i kirkehistorien, omvendelser finder sted. I søndags meddelte debattør og journalist David Trads på sin Facebook-profil, at han stiller op som folketingskandidat for Socialdemokratiet i Egedal Kommune.

I den anledning forelagde Berlingske David Trads en række af hans tidligere udtalelser, som han samtidig med annonceringen af folketingskandidaturet nu vender ryggen til. David Trads er således sprunget fra blokering af samarbejde med Dansk Folkeparti til fuld opbakning, ligesom han nu tilslutter sig en relativt stram udlændingepolitik og desuden fortryder, at han har kåret Pia Kjærsgaard (DF) som ”pøbeldronning” og udnævnt Mette Frederiksen (S) til ”levebrødspolitiker”.

Det minder jo lidt om et taktisk tilbagetog, og vælgerne må vel stille spørgsmålet, Truman Burbank rejser til sidst i filmen ”The Truman Show”: ”Var noget af det nogensinde ægte?”.

Kristeligt Dagblad har fået indsigt i nye dokumenter fra EU-Domstolen og EU-Kommissionen, der viser, at Danmark meget vel kan stå til en juridisk lussing. Om en måned skal EU-Domstolen nemlig behandle tusindvis af afslag på familiesammenføringer. ”Skulle jeg sætte mine penge på udfaldet, ville jeg sætte dem på, at Danmark tabte sagen, hvilket vil udmønte sig et i et retsligt efterspil,” siger Peter Starup, der forsker i udlændinge- og EU-ret.

Kort fortalt handler sagen om, at Danmark har afvist flere tusinde mennesker at få familiesammenføring, idet man herhjemme skønner, at integration ikke fremmes af, at man eksempelvis henter ægtefællen i hjemlandet hertil. Derimod har der hos EU-Domstolen indsneget sig en fingeret empati, som har ført til, at man her anlægger det modsatte synspunkt.

Hvis EU-Domstolen omstøder afslagene på familiesammenføring, får socialdemokraten Henrik Sass Larsens principielle kritik af udlændingepolitikken fornyet aktualitet. For ham var det jo, der gjorde sig bemærket i TV 2 News ’ nye program ”Pind & Sass” – som han laver sammen med den tidligere minister Søren Pind (V) – med en svada om, ”at vi har fået rodet os ind i alle mulige internationale domstole, konventioner og så videre. Det bliver vores opgave at rode os ud af det, så vi igen får herredømmet over det”.

Social-demokraten Henrik Sass (tv.) har været i vælten, efter at han i programmet ”Pind & Sass” sagde, at vi må rode os ud af internationale domstole og konventioner. –
Social-demokraten Henrik Sass (tv.) har været i vælten, efter at han i programmet ”Pind & Sass” sagde, at vi må rode os ud af internationale domstole og konventioner. – Foto: TV 2

Helt overordnet er spørgsmålet rigtignok, om de europæiske nationer ikke ville sameksistere lige så godt eller bedre med hinanden, hvis de ikke var syltet ind i et væld af overnationale domstole.

I Kristeligt Dagblad går bølgerne højt om Haderslevs biskop, Marianne Christiansen, der som bekendt har foreslået en slags efteruddannelse af sognepræst i Sønderborg Mads Jakob Jakobsen, fordi han i en kirkebladsartikel underkastede darwinismen som ideologi en kritisk analyse. I Morgenavisen Jyllands-Posten anførte pastor emeritus Johannes H. Christensen, at Marianne Christiansen ikke just gør sig bemærket ved påfaldende dygtighed i udøvelsen af det biskoppelige tilsyn.

”Findes der mon stadig ordentlige biskopper?”, lød det fra den tidligere præst ved Skovshoved Kirke, mens folketingsmedlem Alex Ahrendtsen (DF) i Kristeligt Dagblad spurgte sig selv og læserne, om det overhovedet giver mening at have biskopper.

Alex Ahrendtsen bemærkede nemlig, at når en person af Marianne Christiansens kaliber bestrider et bispeembede, har hele folkekirken et problem. Haderslevs biskop besidder ifølge Ahrendtsen nemlig hverken den personlige substans eller teologiske vægtfylde til posten som biskop.

Haderslevs biskop, Marianne Christiansen, burde sende et tilbud om efteruddannelse til præster, der mener, at imamer har noget at gøre ved folkekirkens gudstjenester, mener Kristian Østergaard. –
Haderslevs biskop, Marianne Christiansen, burde sende et tilbud om efteruddannelse til præster, der mener, at imamer har noget at gøre ved folkekirkens gudstjenester, mener Kristian Østergaard. – Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Kristeligt Dagblad har i øvrigt afdækket, at biskoppen for nylig har haft en tvist med Mads Jakob Jakobsen, som Kirkeministeriet afgjorde til Sønderborg-præstens fordel. Og her kan den kritiske iagttager nemt komme til den formodning, at biskoppen efterfølgende har benyttet lejligheden til at afreagere over nederlaget med et irettesættende brev til præsten.

Måske er formodningen forkert, men så må man vel også forvente, at hun sender et tilsvarende tilbud om efteruddannelse til de præster, der mener, at for eksempel imamer har noget at gøre ved folkekirkens gudstjenester

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard.