Sørine Gotfredsen: Vi må nøjes med at konstatere, at Lars Løkke meget længe har forstået alt for lidt

Man savner de seriøse spørgsmål til de politikere, der nu begynder at ane perspektivet ved mange års muslimsk indvandring. DR’s ellers udmærkede reporter Christine Cordsen, der gjorde Lars Løkke Rasmussen selskab i Tingbjerg, burde være gået hårdere til ham, idet man jo gerne vil vide, hvorfor der skulle gå så lang tid, skriver Sørine Gotfredsen

”Vi må fortsat nøjes med at konstatere, at Lars Løkke Rasmussen efter alt at dømme meget længe har forstået alt for lidt,” skriver Sørine Gotfredsen. Foto: Ritzau Scanpix

DET ER IKKE ET STED, man normalt valfarter til, men for tiden er der næsten tale om trængsel. Landets ghettoer er blevet et populært udflugtsmål for flere politikere.

For nylig var det integrationsminister Inger Støjberg (V), der hastede derud, da en café i Tingbjerg ved København var blevet raseret, og som drengen, der ville lære frygten at kende, har Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, i den senere tid taget bolig i ghettoerne Vollsmose i Odense og Gellerup i Aarhus.

Og ikke nok med det. Søndag aften viste ”21Søndag” på DR 1, hvordan også statsministeren opsøger de berygtede områder, og Lars Løkke Rasmussen (V) spadserede her rundt i Tingbjerg og forklarede, at vi ikke kan leve med, at der visse steder hersker helt andre normer end i resten af samfundet.

REGERINGEN PRÆSENTERER senere på ugen et efter sigende håndfast ghettoudspil, og mens vi venter i spænding, kan man konstatere, at noget af det mest interessante ved tidens journalistiske dækning fra ghettoen handler om alt det, der ikke spørges om.

Nok er der blevet grinet en del ad Morten Østergaards forestilling om, at han kan lære verden at kende ved at opholde sig nogle få døgn i et belastet område, hvor han fører ”direkte og ærlige” samtaler, som det lyder i helsidesannoncer fra den frygtløse radikale eventyrer.

Men man savner de seriøse spørgsmål til de politikere, der nu begynder at ane perspektivet ved mange års muslimsk indvandring. DR’s ellers udmærkede reporter Christine Cordsen, der gjorde Lars Løkke Rasmussen selskab i Tingbjerg, burde være gået hårdere til ham, idet man jo gerne vil vide, hvorfor der skulle gå så lang tid. Ikke for at håne, men for at fornemme, i hvor høj grad denne mand nu forstår, hvad han ikke forstod før.

LARS LØKKE RASMUSSEN har været magtfuld politiker i cirka 20 år, han har været indenrigsminister og statsminister i to omgange, men først nu udtrykker han vedvarende optagethed af de problemer, som kloge mennesker i flere årtier har råbt op om.

Hvad tænkte Lars Løkke Rasmussen, da Søren Krarup i 1998 i bogen ”I min levetid” kaldte det ”galmandsværk” at ville integrere tusindvis af muslimer i et kristent land. ”Man sprænger landet og splitter folket op i en række grupper med forskellig religion og nationalitet,” skrev Søren Krarup præcist. Dette er, hvad statsministeren i dag kalder for ”huller i danmarkskortet”, og spørgsmålet er, om han nærer ægte interesse for hullernes væsen.

I dag hænger en politikers troværdighed nært sammen med hans indsigt i tidens kulturmøde, og DR-indslaget i søndags gjorde os ikke meget klogere angående dybden af statsministerens tænkning på området.

Først og fremmest fik han mulighed for at bane vej for det kommende ghettoudspil, og vi må fortsat nøjes med at konstatere, at han efter alt at dømme meget længe har forstået alt for lidt. Hvilket nu også får ham til at styrte ud i ghettoen for at mærke virkeligheden på egen krop, og der begynder at blive lidt trængsel derude.

Om der også er forandring på vej, er mere uvist.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.