Trump-bog beskrives som alt fra starten på en ny Watergate-skandale til sladder

Den berømte amerikanske journalist Bob Woodward har med sin bog om Donald Trump vakt opmærksomhed kloden rundt

I dag udkommer bogen ”Fear” af Bob Woodward, som var med til at fælde Richard Nixon som præsident i USA. Vil historien gentage sig? Internationale kommentatorer er uenige. Her ses Nixon vinke farvel på plænen ved Det Hvide Hus for sidste gang i 1974. –
I dag udkommer bogen ”Fear” af Bob Woodward, som var med til at fælde Richard Nixon som præsident i USA. Vil historien gentage sig? Internationale kommentatorer er uenige. Her ses Nixon vinke farvel på plænen ved Det Hvide Hus for sidste gang i 1974. – . Foto: Ritzau Scanpix.

Journalisten Bob Woodward fældede sammen med Carl Bernstein i 1974 den daværende amerikanske præsident Richard Nixon med Watergate-afsløringerne. Derfor spekulerer flere internationale medier på, om han med bogen ”Fear” (Frygt) om Donald Trump endnu en gang kan få fundamentet til at vakle under en siddende amerikansk præsident.

I den irske avis Sunday Independent hæfter kommentatorerne Calvin Woodward og Nancy Benac sig ved klapjagten i Washington på Bob Woodwards anonyme kilder.

”Lyder det som et ekko fra de tidlige 1970’ere? Gennem måneder har Trumps regering og dets skandaler haft en snert af Watergate, og der er draget sammenligninger til persongalleriet og de kriminelle handlinger i Nixon-tiden. Men i sidste uge ikke alene gentog historien sig selv, den kravlede ud af skraldespanden og var tilbage i fuld figur,” skriver de om reaktionerne på bogen.

Washington-korrespondent for Deutsche Welle Michael Knigge kan også se parallellerne. Men som han skriver i en analyse, så vil bogen blot bekræfte de holdninger, som folk i forvejen havde til Donald Trump. Langt de fleste amerikanere er også alt for travlt optaget af deres dagligdag til at bekymre sig om bogen.

”Det betyder ikke, at Woodwards beskrivelser ikke er endnu en vigtig dokumentation af forholdene og dysfunktionaliteten i Det Hvide Hus. Det er de. Men det betyder ikke, at man skal forvente, at denne bog vil føre til et afgørende skifte for denne regering, bare fordi det resonerer i ekkokamrene hos de partiske politikere og i medierne,” skriver Michael Knigge.

USA-KORRESPONDENT Zhenhua Lu fra South China Morning Post i Hongkong hæfter sig i sin omtale af bogen ved de afsløringer, som bogen har om forholdet til Nord- og Sydkorea, og ikke mindst Trumps planer om at trække amerikanske tropper ud af Sydkorea.

”Rådgivere for den amerikanske præsident Donald Trump var nødt til at stjæle et brev fra præsidentens skrivebord for at undgå afsløringer af et tophemmeligt program samt forklare, hvorfor det kunne lede til Tredje Verdenskrig, hvis amerikanerne trak deres tropper ud,” skriver Zhenhua Lu om afsløringerne i bogen.

RT – den engelsksprogede russiske nyhedsstation, der tidligere hed Russia Today – har talt med den tidligere amerikanske Pulitzer-vinder, journalist og forfatter Chris Hedges. Og han afviser, at bogen kan føre til præsidentens fald.

”Dette er meget forskelligt fra Watergate. Bogen er sladder. Meget af indholdet er anonymt sladder, som giver næring til det uendelige reality tv-show, som udgør det politiske drama på kabel-tv, hvor kanaler som CNN tjener en pæn sum penge på det,” siger Chris Hedges, der også har sit eget program på RT.

Gilles Paris, der er Washington- korrespondent for den franske avis Le Monde, hæfter sig ved, at bogen ikke er den første kritiske bog om Donald Trump. Det trak ligeledes store overskrifter, da Michael Wolff i januar udgav bogen ”Fire and Fury” (Bål og brand), der gik bag kulisserne i Det Hvide Hus.

”Med den berømmelse og troværdighed, som Bob Woodward, der ikke har holdt sig tilbage i sin kritik af nogen præsident i USA siden Watergate, har, så har denne bog allerede en helt anden status,” fremhæver Gilles Paris. Netop den tyngde, som Bob Woodward kommer med, fremhæves også af Nick Bryant, der er korrespondent i New York for den britiske nyhedsstation BBC.

”Selvom hans bøger ofte er sensationelle, så er han det modsatte af sensationssøgende. Han er omhyggelig, stringent, nøjeregnende om fakta og stærkt etisk. Der er noget nærmest monastisk over hans arbejdsmetode,” skriver Nick Bryant om Bob Woodward.