Prøv avisen
Global debat

Trump får hug af sine egne over Syrien-retræte

Kurdere i det nordlige Syrien demonstrerer rundt om et amerikansk militærkøretøj, efter at præsident Trump har annonceret, at de amerikanske styrker i området vil trække sig tilbage for at bane vejen for en tyrkisk invasion. Også hjemme i USA møder præsident Trump hård kritik for beslutningen. – Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix

Præsident Trumps beslutning om at hente amerikanske soldater hjem fra det nordøstlige Syrien får store dele af hans republikanske og evangelikale bagland til at slå alarm

Det er amoralsk, farligt og uanstændigt at hente amerikanske soldater hjem fra det nordøstlige Syrien og dermed lade kurderne, der har været USA’s vigtigste allierede i kampen mod Islamisk Stat, i stikken.

Det mener et kor af konservative og evangelikale meningsdannere, der helt usædvanligt bryder med præsident Donald Trump, efter at han mandag bekendtgjorde, at han vil trække USA ud af det nordøstlige Syrien og lade tyrkiske styrker rykke ind. Trumps beslutningen har banet vejen for, at tyrkerne i går indledte en offensiv mod kurderne, som regeringen i Ankara opfatter som terrorister.

Den indflydelsesrige evangelikale prædikant Pat Robertson, der er kendt som en Trump-loyalist, advarer præsidenten mod at forråde kurderne.

”USA’s præsident er i fare for at miste sit mandat fra himlen, hvis han lader dette ske,” siger Pat Robertson i sit talkshow ”The 700 Club” på tv-kanalen The Christian Broadcasting Network.

Travis Weber, der er viceformand for den socialkonservative lobbygruppe Family Research Councils politiske gren, siger til avisen The Christian Post, at en tyrkisk militæroperation i det nordøstlige Syrien vil true religiøse mindretal, heriblandt kristne, der lige nu beskyttes af kurderne.

”Vores tilbagetrækning vil sende det forkerte budskab til vores allierede og signalere over for verden, at vi er ligeglade med den religionsfrihed, de har opbygget,” siger han.

Også spydspidser i præsidentens eget republikanske parti fordømmer Trump. Senator Lindsey Graham advarer, at tilbagetrækningen vil styrke amerikanskfjendtlige kræfter såsom Islamisk Stat og Iran.

”Præsident Trump er muligvis træt af at bekæmpe radikale islamister. De er ikke trætte af at bekæmpe os,” skriver han på Twitter.

Præsident Trump forsvarer sin plan. Han skriver på Twitter, at USA gør sig selv til grin ved at fortsætte med at fungere som ”en politioperation” for folk i mellemøstlige lande, ”der ikke engang kan lide USA”.

”Det er på tide, at vi forlader disse latterlige endeløse krige, mange af dem stammekrige, og bringer vores soldater hjem,” skriver han.

Trump slår i et andet Twitter -indlæg fast, at Tyrkiet vil blive straffet økonomisk, hvis landet ”gør noget, som jeg, i min mægtige og enestående visdom, finder uacceptabelt”.

Den konservative avis The Wall Street Journal skriver på lederplads, at denne advarsel til Tyrkiet er utilstrækkelig:

”Økonomiske sanktioner vil ikke annullere Det Hvide Hus’ ansvar for et blodbad på kurderne. Og hvis Islamisk Stat genoplives, vil USA være nødt til at gå ind i Syrien igen – denne gang uden kurdiske allierede på landjorden. Det er meget muligt, at hr. Trump ønsker at forlade Mellemøsten, men regionens kaos vil følge ham hele vejen hjem.”

I tv-programmet ”Fox and Friends” på Fox News, hvor mange af præsidentens kernevælgere får deres nyheder, stiller værten Brian Kilmeade sig særdeles kritisk an over for præsidentens beslutning.

”Vi lader vores mest loyale allierede, der tog alle slåskampene for os, i stikken. Det eneste, vi gjorde, var at bevæbne dem, og de gjorde alt arbejdet, og nu siger vi: ’Held og lykke med at overleve.’ Katastrofe,” siger han.

Andre konservative meningsdannere bakker op om præsidenten. Den fremtrædende evangelikale leder Jerry Falwell siger til nyhedsbureauet AP, at Donald Trump blot ”overholder sit løfte om at undgå endeløse krige”.

”Præsidenten er nødt til at gøre det, som er bedst for landet,” siger han.