Trump – farce eller substans?

USA’s præsident Donald Trump fylder i det globale medielandskab. Nogle gange med god grund, andre gange snarere fordi hans meldinger er spektakulære og bizart underholdende. Er det blevet for meget?, spørger Kurt Strand i mediekommentaren

Det er temmelig uklart, hvad præsidenten egentlig mener om weekendens sammenstød mellem på den ene side nynazister, hvide nationalister og Ku Klux Klan-tilhængere og på den anden side ”venstreorienterede” demonstranter, som ikke følte sig godt tilpas i mængden af sydstatsflag, hagekors og skaldepander med baseballkøller.
Det er temmelig uklart, hvad præsidenten egentlig mener om weekendens sammenstød mellem på den ene side nynazister, hvide nationalister og Ku Klux Klan-tilhængere og på den anden side ”venstreorienterede” demonstranter, som ikke følte sig godt tilpas i mængden af sydstatsflag, hagekors og skaldepander med baseballkøller. Foto: PA Photos/ritzau.

HAN BETYDER MEGET, han taler meget, og han tweeter meget. USA’s præsident, Donald Trump, fylder i det globale medielandskab. Nogle gange med god grund, andre gange fordi hans optrædener og meldinger er både opsigtsvækkende, spektakulære og bizart underholdende.

De seneste dages skiftende holdninger til de voldsomme begivenheder i Charlottesville i sydstaten Virginia er det seneste eksempel. For det er temmelig uklart, hvad præsidenten egentlig mener om weekendens sammenstød mellem på den ene side nynazister, hvide nationalister og Ku Klux Klan-tilhængere og på den anden side ”venstreorienterede” demonstranter, som ikke følte sig godt tilpas i mængden af sydstatsflag, hagekors og skaldepander med baseballkøller.

Da Trump i lørdags første gang udtalte sig om begivenhederne, talte han om ”fejl” på begge sider. Anden gang, mandag, gjorde han racisme til ”noget ondt”. Og tredje gang, ved en pressekonference tirsdag, svingede han tilbage til sine synspunkter fra lørdagstalen og gentog, at begge sider i Charlottesville var ”voldelige”.

Dermed forbrød han sig mod det, der historisk forventes af en amerikansk præsident, uanset partifarve: At han uden forbehold tager afstand fra enhver form for racisme, især den som næres af dem, der fortsat hylder sydstaternes slaveri. Journalisterne ved tirsdagens pressekonference var tydeligt overraskede og spurgte uddybende til, hvad Donald Trump egentlig mente – og i stedet for at nuancere og bløde op rettede han som vanligt skytset mod medierne, der i hans optik ikke er til at stole på. Forskellene i de tre udtalelser skyldes tilsyneladende, at den første og den tredje var uden manuskript og altså præsidentens egne. Den anden, derimod, blev tydeligvis afleveret med blikket stift rettet mod en teleprompter – og den antages derfor at være skrevet af rådgivere, som godt ved, at det bestemt ikke går at flirte med racismens grimme fjæs.

Trump gjorde således selv alt, hvad han kunne, for at holde liv i sin tvetungede tale, og det gav genlyd også i danske medier. TV 2 Nyhederne og TV Avisen havde tirsdag aften ganske omfattende dækning af efterspillet fra Charlottesville, og i Deadline på DR 2 konstaterede USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen fra Syddansk Universitet, at ”mange havde en opfattelse af, at det var den sande Trump, de hørte tirsdag”. Og han føjede til, at ”det her pressemøde kan blive en slags milepæl for ham”.

Med andre ord; vi er langtfra færdige med Charlottesville og Donald Trumps udlægninger. Og derfor er der – som altid – grund til at overveje, om farcen overtager substansen.

For som Mandag Morgens chefredaktør, Lisbeth Knudsen, forleden konstaterede i en klumme i netavisen altinget.dk, kan man sige, at ”de danske mediers dækning af Donald Trump efterhånden æder al ilten i rummet og ikke længere giver plads for en grundig dækning af andre vigtige ting i verden”.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af P1-programmet ”Mennesker og medier”.