Prøv avisen
Global debat

Trump roses og skoses for at flytte USA's ambassade til Jerusalem

Nogle hundrede demonstranter med palæstinensiske flag og tørklæder gik i tirsdags gennem gaderne i Chicago i USA for at protestere imod, at den amerikanske ambassade i Israel dagen før blev flyttet fra Tel Aviv til Jerusalem. Flytningen har også ført til mange forskellige udtalelser i amerikanske medier. – Foto: Ashlee Rezin/AP/Ritzau Scanpix

Donald Trumps opfyldelse af et mangeårigt amerikansk løfte om at flytte USA’s ambassade i Israel til Jerusalem deler amerikanerne. Nogle hævder, at det aldrig var meningen, at løftet skulle opfyldes, mens andre roser Trump for at stå fast i sit forsvar for en trængt nation

ALLEREDE I 1995 vedtog USA’s kongres en lov, der pålægger præsidenten at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad, og alle amerikanske præsidenter – republikanere såvel som demokrater – har siden da lovet at flytte USA’s ambassade fra Tel Aviv til den hellige by. Ikke desto mindre har samtlige præsidenter gang på gang underskrevet en dispensation, der lader USA’s ambassade forblive i Tel Aviv, indtil israelerne og palæstinenserne har indgået en fredsaftale.

Donald Trump blev manden, der satte en stopper for den konstante udskydelse af implementeringen af loven, da han som den første præsident rent faktisk opfyldte løftet. I mandags åbnede den nye amerikanske ambassade i Jerusalem, mens tusinder af palæstinensere protesterede ved grænsen mellem Israel og Gaza. Mindst 60 mennesker blev dræbt og op mod 2700 meldt såret under urolighederne.

Det får nu amerikanske meningsdannere til at debattere, om præsident Trump har handlet rigtigt og resolut sat en stopper for årtiers amerikansk vankelmod, eller om han har knust enhver chance, som USA havde for at være med til at skabe fred i Mellemøsten.

DONALD TRUMPS TILTAG ROSES af flere politisk konservative nyhedsmedier. Præsidentens ”dramatiske initiativer” i Mellemøsten, heriblandt afviklingen af atomaftalen med Iran og ambassadeflytningen til Jerusalem, viser med al tydelighed USA’s standpunkter, skriver avisen Washington Examiner i en lederartikel.

”Trump ryster vores fjender og bakker op om vores allierede. Der er tydelige risici ved at gøre dette, men der er også muligheder. Og det er ikke, fordi status quo ligefrem fungerede godt,” påpeger avisen.

I en lederartikel bebrejder avisen The Washington Times palæstinenserne for volden i mandags og slår fast, at USA har ret til at placere sin ambassade, hvor den vil.

”Da en tragisk dag med blodsudgydelser var slut, var den amerikanske ambassade i Israel endelig i Jerusalem, hvor en uafbrudt række af amerikanske præsidenter har lovet, at de vil placere den,” skriver avisen.

Andre meningsdannere afviser, at sagen er så enkel. Det er vigtigt at huske, skriver kommentatoren James Zogby i et indlæg på cnn.com, at Kongressen allerede ved vedtagelsen af Jerusalem-loven i 1995 betragtede en ambassadeflytning som ”en giftpille”, der ville sabotere den skrøbelige fredsproces.

”Årsagen til, at amerikanske præsidenter – heriblandt Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama – har benyttet muligheden for at udsætte implementeringen af loven, var netop for at undgå denne giftpille og at bevare en grad af USA’s troværdighed som fredsmager. Den pille er nu blevet slugt,” skriver han.

TRUMP-REGERINGEN HAR KASTET årtiers amerikansk diplomati over bord, mener også klummeskribenten Michel le Goldberg i avisen The New York Times.

”En stor del af verden fordømte drabene i Gaza. Ikke desto mindre har USA, Israels vigtigste sponsor, givet landet frie hænder til at gøre med palæstinenserne, som det vil. Ved at flytte ambassaden til Jerusalem har Trump sendt et underforstået budskab om, at den amerikanske regering har opgivet at foregive nogen som helst neutralitet,” skriver hun.

I et indlæg på foxnews.com har den amerikanske rabbiner Abraham Cooper, der er direktør for global social aktivisme ved Simon Wiesenthal Center i Los Angeles, et andet syn på sagen. Israel er belejret af truende naboer og uretfærdigt dæmoniseret af omverdenen, og præsident Trump bør bifaldes for at stå fast i sit forsvar for en trængt nation, skriver han.

”Zionister fordømmes som racister, og israelere som nazister, moderne koloniherrer, besættere og endda ’falske jøder’. Ind kommer så Donald Trump. Med et pennestrøg legitimerede han 3500 års jødisk historie ved at åbne den amerikanske ambassade i Jerusalem og udstillede samtidig den globale smædekampagne mod den jødiske stat,” skriver Abraham Cooper.