Prøv avisen
Debat

Trump er en torpedo mod det liberale demokrati

Ligegyldigt hvad hans regering vil gøre i praksis fremover, vil det amerikanske demokrati tage vand ind efter Trumps torpedo, skriver lektor Michael Böss. Foto: Polfoto

Politik uden et etisk grundlag er en trussel mod samfundet, den enkelte borger og det enkelte menneske. Valget af Trump er en topedo mod det liberale demokrati, skriver Michael Böss

POLITIK UDEN ET ETISK GRUNDLAG er en trussel mod samfundet og den enkelte borger og det enkelte menneske. Ethvert samfund afhænger af, at der findes et fælles etisk værdigrundlag og normer for, hvordan man forholder sig til andre mennesker og sine medborgere. Politik er dér, hvor sådanne samfundsværdier bliver ført ud i livet i stiliseret form. Derfor er al politik dybest set værdipolitik. Samfundets offentlige institutioner – Grundloven og anden lovgivning – skal afspejle og sikre disse værdier. Derfor er borgernes loyalitet over for dem en bekræftelse af deres fælles værdigrundlag.

Amerikanerne har hidtil været loyale over for deres politiske institutioner, og selvom politisk strid ofte i amerikansk historie har været både rå og brutal, så har landets politiske ledere altid respekteret de politiske institutioner med deres spilleregler og værdigrundlag.

Desuden har det i de seneste hundrede år været en uskreven lov at tale med respekt om samfundets minoriteter.

Hele denne tradition og dens arv af konventioner er blevet smadret af Donald Trump, som har ramt den med en politisk torpedo.

Trump udviste under valgkampen foragt for selve det demokratiske system ved at sige, at det var korrupt (” rigged ”), og ved at antyde, at han ikke ville respektere valgresultatet, hvis han tabte. Han udtalte, at hans modstander burde arresteres, og han spøgte med tanken om, at hun ligefrem burde likvideres, hvis hun ville stramme våbenlovgivningen.

Desuden var han ikke bleg for at sprede om sig med sexistiske, racistiske, sjofle og respektløse udtalelser om kvinder, mexicanere og religiøse mindretal. Nej, han var ligefrem stolt over at bryde de moralske normer, som har været gældende i det offentlige liv i USA hidtil.

Det værste er måske ikke, at han gjorde det, men at han vandt valget på det.

For derved har han sat et eksempel for andre. Også i Europa: Du kan vinde på dæmagogi og ved at dæmonisere andre. Det betyder, at han under valgkampen forsøgte at underminere de mest hellige værdier i det liberale demokrati og dets retsorden, som bygger på en kristen- humanistisk tradition. De værdier, vi som borgere forventes at være loyale over for.

Lignende angreb på den liberale samfundsorden, som alle de nuværende danske politiske partier skriver under på – i hvert fald formelt – kan man også se rundtomkring i Europa. Vi behøver ikke tage til Putins Rusland eller Erdogans Tyrkiet for at se eksempler. Vi kan derfor ikke længere tage for givet, at vi for fremtiden vil have et demokrati, uafhængige domstole, en fri og kritisk presse og en civiliseret offentlig debat. De er ting, vi skal kæmpe for at bevare.

Dagen efter valget lød det fra flere kommentatorer, at vi nu skal se, hvad Trump vil gøre i praksis, når han bliver præsident. Den vurdering er udtryk for kynisk realpolitik. Det hævdes også, at det var et tiltrængt wake-up call til de etablerede politiske eliter. Men den ser bort fra det faktum, at Trump havde mere i sigtekornet, nemlig selve den liberale samfundsorden i USA.

Så ligegyldigt hvad hans regering vil gøre i praksis fremover, vil det amerikanske demokrati tage vand ind efter Trumps torpedo.

Michael Böss er lektor og leder af Center for Canadiske Studier