Trumps aflysning af besøg i London sår tvivl om briternes særlige forhold til USA

Donald Trump har aflyst et planlagt arbejdsbesøg i Storbritannien på Twitter, fordi han er utilfreds med placeringen af og prisen på ny amerikansk ambassade i London. Briterne debatterer, om den skånselsløse kritik af Trump skader forholdet til deres vigtigste allierede

Voksmuseet Madame Tussauds havde i sidste uge en gevaldig pr-succes. Efter at USA’s præsident, Donald Trump, havde annonceret, at han ikke ville indvie den nye amerikanske ambassade i London, sendte museet sin voksudgave ud for at klare ceremonien. Her ses forbipasserende posere sammen med voksfiguren foran ambassaden. –
Voksmuseet Madame Tussauds havde i sidste uge en gevaldig pr-succes. Efter at USA’s præsident, Donald Trump, havde annonceret, at han ikke ville indvie den nye amerikanske ambassade i London, sendte museet sin voksudgave ud for at klare ceremonien. Her ses forbipasserende posere sammen med voksfiguren foran ambassaden. – . Foto: Alastair Grant/AP/Ritzau Scanpix.

FRYGTEN FOR EN FJENDTLIG modtagelse er en af forklaringerne på, at Donald Trump overraskende har aflyst et planlagt arbejdsbesøg i London, hvor han næste måned skulle have indviet den nye amerikanske ambassade.

Donald Trump aflyste selv besøget på Twitter. ”Jeg er ikke en stor fan af, at Obama-regeringen har solgt en af de bedst placerede og fineste ambassader i London for peanuts (småpenge, red.) for at bygge en ny med en dårlig placering for 1,2 milliarder dollars,” tweetede Trump.

Ganske vist blev beslutningen taget under George W. Bush, men Donald Trump henviser til, at amerikanerne er de første, som flytter fra de traditionelle ambassadekvarterer i Mayfair, Belgravia og Kensington – og i stedet bygger nyt i Vauxhall syd for Themsen i London.

Her leverer den over syv milliarder kroner dyre amerikanske ambassade al den sikkerhed, som en moderne ambassade kræver med panserglas og en voldgrav.

Præsidentens beslutning tog den britiske regering på sengen, og den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, gik ifølge avisen The Times fluks i kødet på Labours holdning til Donald Trump og beskyldte partileder Jeremy Corbyn og Londons borgmester, Sadiq Khan, for at spille højt spil med det såkaldte special relationship – det særlige forhold mellem briterne og USA.

”USA er det største investorland i Storbritannien. Alligevel synes Khan og Corbyn at insistere på at sætte dette vigtige forhold på spil. Vi vil ikke tillade, at forholdet mellem USA og Storbritannien bliver skadet af en oppustet og pompøs indbildsk nar på rådhuset,” siger Boris Johnson.

Borgmester Sadiq Khan har haft flere offentlige skærmydsler på Twitter med den amerikanske præsident.

”Det virker, som om præsident Trump har forstået budskabet om, at mange i London, som elsker og beundrer Amerika, finder, at hans politik og handlinger er i direkte strid med vor bys værdier om at være inkluderende, alsidige og tolerante. Hvis han kom næste måned, ville han utvivlsomt blive mødt af fredelige masseprotester,” siger Sadiq Khan til London-avisen Evening Standard.

”Det virker, som om præsident Trump har forstået budskabet om, at mange i London, som elsker og beundrer Amerika, finder, at hans politik og handlinger er i direkte strid med vor bys værdier om at være inkluderende, alsidige og tolerante,” siger Londons borgmester, Sadiq Khan. –
”Det virker, som om præsident Trump har forstået budskabet om, at mange i London, som elsker og beundrer Amerika, finder, at hans politik og handlinger er i direkte strid med vor bys værdier om at være inkluderende, alsidige og tolerante,” siger Londons borgmester, Sadiq Khan. – Foto: Yui Mok/AP/Ritzau Scanpix

Labour-leder Jeremy Corbyn er gået endnu videre og har taget afstand fra den traditionelle opfattelse, at der er et særligt forhold mellem London og Washington D.C.

”Der er mange vigtige relationer. USA er naturligvis vigtig både kulturelt og økonomisk, men det er handelsrelationerne, vi har rundt om i verden, også. Der er naturligvis EU, men også Indien, Kina og resten af verden er vigtige. Ligeledes er vort forhold til internationale institutioner som FN meget vigtige,” siger Jeremy Corbyn ifølge The Independent, hvor han videre kritiserer Trump for manglende støtte til netop FN. I det konservativt orienterede magasin The Spectator gør kommentatoren Freddy Gray, hvad han kan for at gnide salt i såret. Han fremhæver, at den franske præsident, Emmanuel Macron, som blandt andet blev valgt på at være anti-Trump, ikke havde problemer med at rulle den røde løber ud for sin amerikanske kollega.

”Problemet er, at mens vort transatlantiske venskab, det såkaldt særlige forhold, betyder rigtig meget for os, særligt med Brexit i horisonten, så er det i stigende grad mindre vigtigt for USA. Tag bare hans tynde undskyldning for ikke at komme, som indikerer, at Storbritannien ligger ret lavt på hans liste over prioriteter,” skriver Freddy Gray, som kalder særligt venstrefløjens reaktion på Trumps aflysning for et billede på, hvor ”fjollet og forfængeligt et folk, vi er”.