Prøv avisen
Mediekommentar

At turde ofre noget mere af sig selv

Coach Pernille W. Lauritzen er vært på P1-programmert "Det du frygter", hun hver mandag formiddag fører ”en udfordrende og hudløst ærlig samtale om frygt og længsler og alt det, livet virkelig handler om”. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

DER ER ET PAR replikker fra søndagens afsnit af DR-serien ”Herrens Veje”, jeg ikke har kunnet glemme.

Den ene replik udtales af præstefaderen Johannes til præstesønnen August: ”Der er noget, vi ikke kan sige til nogen.”

Den anden replik udtales som et ønske af manden i slutningen af Johannes’ samtale med et vordende ægtepar: ”Der er ingen af os, som er særligt troende. Har du mulighed for at skrue lidt ned for Gud i din tale til os?”.

Begge replikker siger på to måder noget om det uudsigelige. Det vil sige noget om, hvordan man kan have det med sandheden, og noget om, hvordan man kan have det med Gud. I begge tilfælde fik seerne indblik i nogle sjælelige nødsituationer, der sikkert vil få ulykkelige følgevirkninger.

Fortrængninger, forsimplinger og selvbedrag er sjældent af det gode. Det kan derfor være velgørende at få talt ordentligt ud med og åbne sig for hinanden og sin Gud.

”De fleste mennesker frygter sårbarhed mere end selve døden, og det får os til at skjule sider af os selv, som vi har brug for at turde stå ved for at hvile i os selv.”

Dette er ikke et citat fra ”Herrens Veje”. Det er fra programomtalen af den nye P1-programserie ”Det du frygter”, hvor coach Pernille W. Lauritsen hver mandag formiddag fører ”en udfordrende og hudløst ærlig samtale om frygt og længsler og alt det, livet virkelig handler om”.

I sidste uge var gæsten den forholdsvis nyudnævnte direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev. Det blev til en af den slags bevaringsværdige udsendelser, som jeg for år tilbage ville have optaget på kassettebånd. Det behøver jeg ikke mere. I dag kan man altid selv finde frem til en gentagelse ved ”at gå på nettet”. Det sidste skal hermed varmt anbefales af disse grunde:

For det første fordi udsendelsen var et skoleeksempel på, hvor givende en timelang radioudsendelse kan være, når den tildeler sig selv og dermed lytterne tid til at gå i dybden.

For det andet fordi intervieweren, Pernille W. Lauritsen, forstod at give sin gæst et kvalificeret modspil, sådan som det ofte sker, når spørgere selv bidrager til samtaler med andet og mere end med hvorfor, hvordan og hvad.

For det tredje fordi gæsten og dermed lytterne tydeligvis fik noget ud af at medvirke. I denne uges udgave af ”Det du frygter” var gæsten landsholdsspiller og anfører for fodboldklubben FCK William Kvist. Pernille W. Lauritsen fik i samtalens lange løb sin gæst til at indse værdien af ”at turde ofre noget mere af sig selv”, som det også blev anbefalet i ”Herrens Veje”.

Præstationsangst kan modvirkes i erkendelse af, at seriøs sportsudøvelse også har med leg at gøre. William Kvist var ude for et sindelagsskifte, som da ovennævnte Rane Willerslev selvkritisk indså det ufrugtbare i sin foragt for dovenskab.

Det er vigtigt, at ledere forstår, at nydelse kan være noget kreativt, og at enhver forestilling om egen ufejlbarlighed er forkastelig.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.