Prøv avisen
Global debat

Turister og unge flokkes i Karl Marx’ fodspor i London

Et besøg ved gravmonumentet for Karl Marx var en af de ting, som de colombianske studerede Natalia Daza og Daniel Quiroga absolut måtte nå under deres besøg i London. Marx’ grav er den absolutte topattraktion på Highgate Cemetery. – Foto: Bjarne Nørum

Mange valfarter fortsat til stederne, hvor Karl Marx boede og er begravet. Både kirkegård og turistførere oplever en fornyet interesse for ham

”Vi er marxister fra Colombia.”

Der er ingen slinger i valsen, da de to studerende Natalia Daza og Daniel Quiroga svarer på, hvorfor de er taget ud for at besøge gravmonumentet på Highgate Cemetery, kirkegården i det nordlige London, hvor Karl Marx ligger begravet.

For begge gælder det, at et besøg ved graven er på deres ”bucket list” – det engelske ord for ønskesedlen over ting, som man absolut skal nå, før man stiller træskoene.

”Jeg er meget optaget af politisk teori og feministisk teori, og særligt i det sidste er Marx meget vigtig. Den måde, han dekonstruerer køn på, er en meget vigtig teori,” forklarer Natalia Daza, der netop er startet på et udvekslingssemester på universitetet King College i London.

Her har hun helt tilfældigt mødt Daniel Quiroga, der har været på et sommerkursus. Hjemme i Colombia læser han jura og vil være advokat. Det er hans sidste dag i London, og den bliver brugt til pilgrimsfærden til Karl Marx’ grav.

”Når man ser på den juridiske historie, så ville den have været meget anderledes uden Marx, og jeg er begejstret over at se hans grav,” siger han.

Mens Kristeligt Dagblads udsendte er på kirkegården, er der en konstant strøm af folk, der kommer forbi. Og selv folk, der ikke er socialister eller marxister, kan ikke dy sig for at tage en ironisk selfie foran gravstenen.

”Han er jo internationalt kendt og den mest berømte figur på kirkegården. Der er fortsat en stor interesse i at se hans grav, og vi ser også et stigende antal busser med særligt kinesere, som kun kommer for at se hans grav,” forklarer kirkegårdsdirektør Ian Dungravell, som dog ikke har tal for, hvor mange af de besøgende som primært kommer for at se Karl Marx.