Tværreligiøst gøgl spærrede for kristendom til DR's nytårsgudstjeneste

"Det er en ynk at opleve Københavns biskop i det cirkus," skriver Christopher Arzrouni, der mener at Folkekirken og DR's nytårsgudstjeneste på TV spærrede for det kristne budskab.

DR's nytårsgudstjeneste var et cirkus mener debatredaktør Christopher Arzrouni
DR's nytårsgudstjeneste var et cirkus mener debatredaktør Christopher Arzrouni. Foto: Esben Zøllner Olesen Denmark.

Nytårsgudstjenesten på DR illustrerer, hvad der er galt med folkekirken. På den ene side vil folkekirken gerne være noget særligt og nyde godt af en særlig status i Grundloven. Men åbenbart skammer sognepræst Flemming Pless og biskop Peter Skov-Jakobsen sig så meget over at være kristne, at budskabet skal pakkes ind i en skuespillers overgearede oplæsning af tekster og udvandes af tværreligiøst gøgl med en imam, en rabbiner og en buddhistisk nonne.

Nytårsgudstjenesten er et af de få tidspunkter på året, hvor et stort antal danskere stifter bekendtskab med folkekirken på tv. Her har man muligheden for at sige, hvad der netop er særegent ved kristendommen. Den mulighed blev grundigt forpasset.

LÆS OGSÅ Blandet modtagelse af DR's dækning i julen

Flemming Pless gjorde sig velsagtens ikke mere til grin, end han er til daglig. Men det var en ynk at opleve Københavns biskop i det cirkus.Midt i alle gode ønsker om forsoning mellem mennesker kunne det have været på sin plads at slå fast, at religioner ikke bare er et fedt.

Kristendommen er opstå-et i modsætning til jøde-dommen. Som en ny pagt. Jesus navnebroderen til den jødiske Joshua er ikke bare en ny jordisk krigsherre, der skal sprænge fysiske mure og slå Jerikos beboere ihjel. Kunne man ikke have sagt det, når nu teksten til nytår netop handlede om Jesu navngivning?

Også forskellene til islam er til at få øje på. Islam er opstået i modsætning til kristendommen. Som et opgør med de kristne friheder og derfor i en evindelig forfølgelse af de kristne overalt i Mellemøsten i disse år.

Og mens kristendommen fastholder menneskets forpligtelse til at leve dette ene liv, søger buddhismen at frigøre mennesker fra alt.

Hvis folkekirken reducerer kristendom til at være en smule tværreligiøs godheds-sniksnak, hvad skal vi så med folkekirken? Godheds-sniksnak kan vi få i spandevis overalt i samfundet. Folkekirkens eneste særpræg ud over de flotte bygninger og de smarte uniformer er det enestående budskab.

Hvis man ikke tør udbasunere det i en tv-gudstjeneste nytårsaften, skulle man vige pladsen til nogle flere salmer fra DRs kor. Her er der i det mindste ikke så mange kirkelige embedsmænd, der kan gøre vold på budskabet.

Christopher Arzrouni, debatredaktør på Børsen, Nonnemosen 2, Smørum