TV 2 lærer børn okkult ritual

Spådom under påkaldelse af ånder er ingen leg. TV 2 har derfor svigtet totalt ved at lægge vejledning til et okkult ritual ud på hjemmesiden, skriver Robert Bladt

Ånden i glasset er et okkult ritual og ikke en leg, skriver Robert Bladt.
Ånden i glasset er et okkult ritual og ikke en leg, skriver Robert Bladt. Foto: Maria Hedegaard.

Under overskriften Nu er det din tur til at lege spåkone kunne man på TV 2s hjemmeside for Ludvig og julemanden i to dage finde en detaljeret beskrivelse af, hvordan man udfører det okkulte ritual, som med urette er blevet kaldt leg med ånden i glasset.

Selv uden tro på ånder skal der ikke megen fantasi til at forestille sig, hvad børns spørgsmål om fremtiden kan føre med sig. Erfaringen viser, at når der leges ånden i glasset, kommer spørgsmålene ikke kun til at handle om, hvor julegaverne er gemt.

LÆS OGSÅ: Er det farligt at lege ånden i glasset?

Det fører videre til spørgsmål om, hvordan man skal handle i konkrete situationer. Der bliver spurgt efter åndens identitet. Og til slut handler det om, hvornår man skal dø. Et spørgsmål, som, hvis legen giver et svar på det, kan føre børn og voksne ud i dyb angst.

Spådom under påkaldelse af ånder er ingen leg. Ud over at fremkalde angst risikerer man også at sætte sig i forbindelse med okkulte kræfter. Som præst blev jeg bedt om at tale med en pige i før-teenageårene. Hun havde leget ånden i glasset med nogle klassekammerater. Efterfølgende oplevede hun sig forfulgt. Hun så ånder alle vegne. Hun kunne ikke sove om natten. Efter en lang samtale bad vi en bøn, slog korsets tegn for ansigt og bryst, og jeg lyste velsignelsen over hende. Symptomerne forsvandt fra samme øjeblik.

At TV 2 havde brug for to dage med seer- og læserreaktioner til at indse, at man ikke skal lære børn okkulte ritualer, er overraskende. Jeg har en forventning om, at TV 2 foretager en kompetent pædagogisk vurdering af sine udsendelser for børn. Det totale svigt i denne situation rokker fundamentalt ved den forventning.

Modsat minder episoden os om, at vi ikke lever i en åndsneutral zone. Den påmindelse må få alle, der har ansvar for børn, til at over-veje, om der er brug for et modtræk. Man kunne for eksempel indføre morgenbøn i flere hjem og på flere skoler. I fadervor beder vi jo: Fri os fra det onde. Det er et naturligt supplement til det kors, som bliver tegnet for ansigt og bryst af alle døbte.

Robert Bladt,

medlem af Evangelisk Luthersk Netværks repræsentantskab og generalsekretær i KFS,

Lindagerparken 3,

Ødsted, Vejle