Prøv avisen
Global debat

Svensk tv-indslag om indvandringens pris er brænde på bålet i en ophedet valgkamp

Efter interviewet har Joakim Ruist (billedet) kritiseret SVT for at forsøge at skabe en konflikt frem for at bidrage til viden, og SVT var allerede fredag ude at forsvare sig. Foto: Carina Gran/TT/ritzau scanpix

Migrationsforskeren Joakim Ruist har sat sindene i kog med ny rapport, der viser, at integrationen er blevet dårligere over de seneste 30 år. Rapporten viser, at den politiske optimisme har slået fejl, lyder reaktion

”TROR DU, at rapporten vil blive anvendt i valgkampen? (…) Har du tænkt over det og taget hensyn til det, når du laver sådan en rapport, der formodentligt bliver kontroversiel?”. Sådan spørger tv-værten Lotta Bouvin-Sundberg migrationsforskeren Joakim Ruist i et meget omdiskuteret indslag i ”Aktuellt” på svensk stats-tv, SVT.

Efter journalistens spørgsmål følger lang tavshed fra Joakim Ruist, der i programmet lancerede en ny rapport, som slår fast, at hver flygtning i gennemsnit koster den svenske statskasse omkring 53.000 kroner årligt.

Desuden lyder det, at det siden 1980’erne kun er gået ned ad bakke med at få nytilkomne etableret på det svenske arbejdsmarked. Og så er det særligt flygtninge fra Mellemøsten, Afghanistan og Somalia, der har vanskeligheder, mens dem fra det tidligere Jugoslavien og lande som Etiopien og Eritrea klarer sig bedre.

”Det er et spørgsmål, som folk efterspørger kundskab om. Og når jeg leverer viden, tror jeg, at jeg gør noget godt,” svarer Joakim Ruist efter en lang tænkepause i torsdagens ”Aktuellt”.

Tv-indslaget er blevet et stort samtaleemne i det svenske, og rapporten om indvandringens økonomiske konsekvenser kaster yderligere brænde på bålet i en i forvejen ophedet valgkamp. Her går det forrygende for det indvandringsskeptiske Sverigedemokraterne, mens Socialdemokraterne og statsminister Stefan Löfven er i strid modvind i meningsmålingerne.

På de sociale medier har interviewet skabt stormvejr, og det fyger af sted med kritik mod SVT.

”Ruists målløse reaktion, når journalisten sætter spørgsmålstegn ved, om man bør forske om fakta i et valgår, er slående. Det viser forskellen mellem forskere, der er drevet af at søge efter sandheden, og journalister, der drives af dagsordensættende virkelighedsmanipulation,” skriver nationaløkonomen Tino Sanandaji eksempelvis på Facebook.

Selv siger Joakim Ruist, der har lavet rapporten som led i et samarbejde med Finansministeriet, at han ikke vil kalde integrationen fejlslået.

”Der findes ingen målestok, som gør, at man med sikkerhed ved, hvad man taler om, når man siger vellykket og mislykket. Men vi kan konstatere, at det altid har været svært at få flygtninge i arbejde,” siger forskeren til SVT.

Blandt de svenske medier er der heller ikke enighed om, hvorvidt man kan drage entydige konklusioner på baggrund af rapporten. Nyhedsbureauet TT skriver eksempelvis, at rapporten viser, at integrationen ikke er mislykket.

EFTER INTERVIEWET har Joakim Ruist kritiseret SVT for at forsøge at skabe en konflikt frem for at bidrage til viden, og SVT var allerede fredag ude at forsvare sig. I et interview med Expressen siger nyhedschef Judit Ek, at det var problematisk, at man ikke fik afholdt et ordentligt for-interview, fordi forskeren ikke havde tid. I øvrigt forsvarer han dog Lotta Bouvin-Sundbergs spørgsmål.

”Hvis vi kunne gøre interviewet om, mener jeg, at det er interessant: Har man tænkt, at forskningen skal komme ud nu under valgkampen for at skabe viden om det her hede spørgsmål. Eller er det bare en tilfældighed?”, siger Judit Ek til Expressen.

Aftonbladet advarede allerede før indslaget om undersøgelsen, som kritiseres for ikke at nuancere, at mange indvandrere har lavindkomstjobs, hvilket ifølge kritikerne er en del af forklaringen på, at de samlet set bidrager negativt til økonomien. I en lederartikel interviewer Aftonbladet Sandro Scocco, der er cheføkonom i den venstreorienterede tænketank Arena. Sandro Scocco er dog blevet kraftigt kritiseret af nationaløkonomen Tino Sanandaji.

”De, der udpeges som en dårlig forretning for staten, er mennesker i jobs som hjemmehjælpere, sosu-assistenter, personlige assistenter og børnepassere. Selvfølgelig ville de betale mere i skat, hvis det havde højere løn,” siger Sandro Scocco til Aftonbladet.

Lokalavisen Barometern Oskars hamns-Tidningen forsvarer modsat Ruist og undersøgelsen.

”Rapporten viser (…) præcist, hvor vildledt den politiske optimisme har været,” skriver avisen.

”Kan man regne på den måde? Er det ikke inhumant? Vil Ruists ræsonnement kunne føre til, at indenrigsfødte kvinder eksempelvis betragtes som en økonomisk byrde for statsfinanserne? (…) det, Ruist har gjort, er helt enkelt at granske, om den påståede win-win-situation stemmer, hvilket den ikke gør. At forstærke Sveriges økonomi gennem stor flygtningeindvandring er ikke en klog politik (…),” skriver lokalavisen i lederartiklen.