Tyrkiet-strid skaber tysk debat om dobbelt statsborgerskab

Erdogans udfald mod Merkel og Tyskland har ført til debat om tyrkiske indvandrere og efterkommeres loyalitet til staten.

Når tyrkiske politikere holder valgmøder i Tyskland, bliver de ofte mødt af jublende menneskemasser, som her i Köln sidste år.
Når tyrkiske politikere holder valgmøder i Tyskland, bliver de ofte mødt af jublende menneskemasser, som her i Köln sidste år. . Foto: Martin Meissner/AP/Polfoto.

Fulde sale, bragende bifald og begejstrede tilråb: Når tyrkiske politikere holder valgmøder i Tyskland, bliver de ofte mødt af jublende menneskemasser.

Mange tyskere ser med dyb bekymring på, at adskillige tyrkiske indvandrere tilsyneladende er villige til at stemme ja til den forfatningsændring, som skal til folkeafstemning i Tyrkiet i april. En forfatningsændring, der i manges øjne ligger meget langt fra tyske værdier, fordi den vil styrke den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans magt og samtidig indskrænke det tyrkiske demokrati.

”Valgmøderne er forfærdende billeder, som stiller spørgsmålet: Hvordan kan det være, at mennesker med udenlandske rødder, der nyder godt af alle friheder i vores liberale og udadvendte samfund, også er i stand til at begejstre sig for en autokratisk hersker, der vil afskaffe netop alle disse friheder i deres oprindelige hjemland?”, skriver politisk redaktør ved avisen Die Zeit Ludwig Greven i en lederartikel.

Den tidligere miljøminister Norbert Röttgen fra kristendemokratiske CDU forlanger nu, at regeringen afskaffer tyrkiske indvandreres mulighed for at få dobbelt statsborgerskab.

”Denne model har ikke indfriet forventningerne. Den tyrkiske regerings kampagne har vist, at tyrkerne i Tyskland åbenbart har integreret sig langt dårligere end hidtil antaget,” siger han til nyhedsmagasinet Der Spiegel.

Han foreslår, at børn af tyrkiske indvandrere fremover skal vælge mellem tyrkisk og tysk statsborgerskab senest i en alder af 21 år.

Flere politikere fra CDU/CSU støtter hans forslag. For eksempel siger Sibylle Pfeiffer, der er CDU’s udviklingspolitiske ordfører, til avisen Wetzlarer Neue Zeitung: ”Dobbelt statsborgerskab letter ikke, men forhindrer tværtimod integration og fører til import af andre landes indenrigspolitiske spændinger.”

Ludwig Greven mener derimod i sin lederartikel i Die Zeit, at loyalitet over for den tyske stats værdier ikke har meget med dobbelt statsborgerskab at gøre.

”Da man indførte dobbelt statsborgerskab, ville man sikre, at børn, der er født her, også vokser op som tyskere. Dét er og bliver rigtigt. Når folk er splittede eller helt mangler loyalitet over for staten, er det derimod noget, der opstår i hjertet. Når tyrkiske indvandrere stadigvæk føler sig mere forbundet med Tyrkiet end med Tyskland, så har vores politikere også en del af skylden. Politikerne har været med til at give indvandrerne følelsen af fortsat at være fremmede her.”

Børn af EU-borgere har allerede længe haft ret til dobbelt statsborgerskab i Tyskland, hvorimod det først blev muligt for tyrkiske indvandrere at besidde to pas, efter at den nuværende regering i 2014 lempede reglerne for dobbelt statsborgerskab for borgere fra lande uden for EU. Lige siden lempelsen blev indført, har den været udsat for heftig kritik i både CDU og CSU, og i december vedtog et flertal i CDU endda, at lempelsen bør fjernes. Hermed har CDU en anden holdning end partiets egen kansler. Angela Merkel har flere gange betonet, at hun ikke ønsker en ændring af de nuværende regler.

Aydan Özoguz, der er viceminister i den tyske regering og har ansvar for integrationspolitik, kritiserer overvejelserne om at forskelsbehandle indvandrere.

”Det er ikke retfærdigt at gøre forskel på nationaliteter. I mere end 50 procent af tilfældene accepterer vi dobbelt statsborgerskab, nemlig når det drejer sig om borgere fra EU og USA. Når det derimod drejer sig om tyrkere, vil vi ikke acceptere det, hvilket gør tyrkerne meget frustrerede. Hvis et menneske hører hjemme i to kulturer, bør det også have to pas,” siger hun til Die Welt.

Lederen af partiet De Grønne, Cem Özdemir, der ligesom Aydan Özoguz selv er barn af tyrkiske indvandrere, ønsker at bevare det dobbelte statsborgerskab. Han opfordrer politikerne til at kæmpe for indvandrernes hjerner og hjerter.

”Vi burde rent faktisk gå ud og opfordre alle tyrkiske indvandrere til at deltage i den tyrkiske folkeafstemning og stemme ’nej’ til diktatur og ’ja’ til demokrati. Det er jo selvmodsigende, at folk lever her i Tyskland og nyder alle fordele og friheder i vores demokrati, samtidig med at de er tilhængere af at oprette et diktatur i Tyrkiet,” siger han til Welt am Sonntag.

Der lever cirka tre millioner borgere med tyrkisk indvandrerbaggrund i Tyskland, hvor 1,4 millioner har stemmeret. Ifølge Statistisches Bundesamt har 530.000 personer dobbelt tysk-tyrkisk statsborgerskab.

Adskillige tyrkiske indvandrere i Tyskland er klar til at stemme for et forfatningsforslag, som giver præsident Erdogan mere magt.
Adskillige tyrkiske indvandrere i Tyskland er klar til at stemme for et forfatningsforslag, som giver præsident Erdogan mere magt. Foto: Yasin Bulbul/AP/Scanpix