Tysk abort-kompromis dækker over voksende værdipolitisk strid

Trods ønsker fra flere om liberalisering af restriktiv tysk abortlovgivning fastholdes forbud mod reklamer for abortydelser i politisk kompromis mellem CDU og SPD. Men debatten vidner om, at Tysklands konservative tilgang til abort er under pres

De seneste uger har kvindegrupper og fortalere for fri abort demonstreret over hele Tyskland mod landets restriktive abortlovgivning, som nu er endt med et politisk kompromis, der fastholder forbud mod at annoncere og reklamere for abortydelser. –
De seneste uger har kvindegrupper og fortalere for fri abort demonstreret over hele Tyskland mod landets restriktive abortlovgivning, som nu er endt med et politisk kompromis, der fastholder forbud mod at annoncere og reklamere for abortydelser. – . Foto: Rolf K. Wegst/EPD/Ritzau Scanpix.

SET MED DE PESSIMISTISKE briller kan et kompromis ofte defineres som en nødtvungen aftale, ingen parter er helt tilfredse med. Utilfredsheden er da også at spore, efter at den tyske forbundskansler Angela Merkels regeringskoalition har vedtaget et kompromis om en stærkt omdiskuteret abortlov, som skal hindre, at regeringen falder fra hinanden.

Hidtil har offentlig information om abort været ulovlig i Tyskland, og læger kan i princippet kun rådgive om abort ansigt til ansigt med patienten. Men Merkels juniorpartner, det socialdemokratiske SPD, har villet fjerne forbuddet fra den tyske straffelov og har truet med at samle et flertal i oppositionen.

Det ville ifølge tyske medier betyde enden på den tyske regeringskoalition, eftersom det kristeligt demokratiske CDU insisterer på at beholde loven. Den tyske abortdebat er særligt følsom som følge af nazisternes skødesløse omgang med menneskeliv. Men et kompromis, som netop er blevet godkendt i Forbundsdagen, tillader fremover læger og hospitaler at oplyse på deres hjemmeside, at de tilbyder abort.

Den socialdemokratiske justitsminister, Katarina Barley, taler om et ”godt kompromis”.

”For fremtiden vil det være meget lettere for kvinder at få den information de har brug for i den nødsituation de befinder sig i,” siger hun ifølge nyhedsbureauet dpa. Men alle er langtfra glade.

Loven ”gør nar ad kvinder, mandlige læger og kvindelige læger”, siger forkvinde for Arbejdsfællesskabet for socialdemokratiske kvinder (ASF) og medlem af Europa-Parlamentet Maria Noichl til Passauer Neue Presse. Abort er i sidste ende et samvittighedsspørgsmål, ”som hver enkelt kvinde og hver enkelt mand netop selv må afgøre”.

Loven er genstand for en principiel debat om forholdet mellem hensynet til ufødte børn og den grundlovssikrede ytringsfrihed og har ført til retssager. Kompromiset betyder, at en tilføjelse til den gældende lov blot gør det muligt at oplyse om abort, ikke at specificere, hvilken form for abort der tilbydes. Dermed forbliver den tyske straffelovs omdiskuterede paragraf 219a, som siger, at enhver, der offentligt ”tilbyder, annoncerer eller reklamerer” for abortydelser, kan straffes med op til to års fængsel eller bøde.

”Dermed umyndiggør man enhver kvinde, som selvstændigt ønsker at lade sig informere. Den eneste acceptable løsning er en afskaffelse af paragraf 219a,” siger Christa Stolle fra kvindeorganisationen Terre des Femmes i Berlin i en pressemeddelelse.

DET KATOLSKE tyske kvindeforbund i Köln byder derimod loven velkommen, og CDU’s retsordfører, Elisabeth Winkelmeier-Becker, roser den for ”ikke at svække beskyttelsen af det ufødte barn og gøre tilgangen til information lettere”.

Men man burde slet ikke pille ved loven, mener medlem af Forbundsdagen for CDU Philipp Amthor, som med slagordet ”man skal reklamere for livet, ikke for døden” har kritiseret de læger, der har talt for en lovændring.

”For mig handler det om, at børn, som kommer til verden, er elskede og ønskede,” siger han i et af Tysklands mest populære debat-talkshows, Anne Will.

Det politiske kompromis er blandt andet et resultat af, at tyske læger har fået en retssag på nakken efter at have reklameret for abort på deres hjemmeside. Lægerne har argumenteret for, at loven strider mod den tyske grundlov, som garanterer ytrings- og informationsfrihed.

CDU’s nye formand, den katolske Annegret Kramp-Karrenbauer, er tilfreds med kompromiset.

”Beskyttelsen af liv, ufødte og fødte, har en afgørende betydning for CDU. Det er godt, at forbuddet mod reklame forbliver,” skrev hun på Twitter forud for parlamentets vedtagelse.

Den tyske abortlovgivning er stærkt præget af landets kristne, konservative rødder, og abort er som udgangspunkt forbudt ifølge straffelovens paragraf 218.

Men der er adskillige undtagelser, herunder hvis indgrebet er nødvendigt for kvindens ve og vel, hvis graviditeten er et resultat af voldtægt, eller hvis kvinden ikke har overskredet graviditetens 12. uge og har modtaget professionel rådgivning.