Tysk antikatolsk stemning? Kardinal kritiseres for upassende sammenligning

Adskillige politikere, herunder den tyske justitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger fra det liberale parti FDP, er forargede, fordi de mener, at kardinalen sammenligner den modgang, kirken oplever nu, med nazisternes forfølgelse af jøder under Hitler.
Adskillige politikere, herunder den tyske justitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger fra det liberale parti FDP, er forargede, fordi de mener, at kardinalen sammenligner den modgang, kirken oplever nu, med nazisternes forfølgelse af jøder under Hitler. Foto: JOHN MACDOUGALL Denmark.

Er den katolske kirke en forfulgt uskyldighed, eller bidrager kirken selv til, at der opstår et negativt billede af den i medierne?

Dette spørgsmål diskuterer tyskerne, efter at fremtrædende katolske kardinaler i den seneste tid har klaget over, at der eksisterer en katolikfobi og pogromstemning over for den katolske kirke i landet.

I et brev til sine præster skriver Kölns ærkebiskop og kardinal Joachim Meisner, at den katolske kirke mødes med ondskabsfuldhed og aggression, og han henviser til, at franske forskere har givet dette fænomen betegnelsen katolikfobi.

Ingen religion eller konfession bliver angrebet så målrettet i offentligheden som den katolske kirke, skriver kardinalen.

Hans eget stift har selv været udsat for voldsom kritik i medierne, efter at det kom frem, at to katolske sygehuse i Köln har nægtet at behandle en voldtaget kvinde.

Det har ligeledes indbragt den katolske kirke megen kritik de seneste uger, at biskopperne har afbrudt samarbejdet med den forskergruppe, der skulle afdække omfanget af seksuelle overgreb inden for kirken.

Som reaktion på den negative presseomtale siger kardinal Gerhard Ludwig Müller, der leder Vatikanets pavelige råd for den rette katolske lære, Troskongregationen, at medierne i den vestlige verden fremavler et kunstigt raseri imod katolikker.

Af og til kan det minde om en pogromstemning, udtaler kardinalen i et interview med avisen Die Welt.

Adskillige politikere, herunder den tyske justitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger fra det liberale parti FDP, er forargede, fordi de mener, at kardinalen sammenligner den modgang, kirken oplever nu, med nazisternes forfølgelse af jøder under Hitler.

LÆS OGSÅ: Katolsk kommissær holder lav profil

Det samme mener vicepræsident i Jødernes Centralråd Josef Schuster, der forlanger, at kardinalen trækker sine ord tilbage.

Når Müller sammenligner kritik af den katolske kirke med en pogromstemning, så har han åbenbart ikke forstået, hvad en pogrom rent faktisk betyder, siger Josef Schuster.

Til gengæld forsvarer en af verdens kendteste rabbinere, David Rosen, der er direktør for den amerikansk-jødisk komite for interreligiøse anliggender i Israel, kardinalens udtalelse.

Det vil aldrig nogensinde være passende at drage sammenligninger med grusomhederne under shoah, men ethvert fornuftigt menneske, der læser ærkebiskop Müllers ord, kan forstå, at han heller ikke havde til hensigt at drage nogen sammenligning. Hvis folk forsøger at få dét ud af interviewet, så gør de det med ond vilje, siger David Rosen til Die Welt.

Men selv inden for den katolske kirke får kardinalens udtalelser en blandet modtagelse. For eksempel mener biskop Franz-Josef Overbeck, at stemningen ganske rigtigt er blevet mere aggressiv over for den katolske kirke.

Men det bærer kirken selv en del af skylden for, siger han til avisen Westdeutsche Allgemeine.

Kardinalerne får heller ingen støtte fra protestantisk side. Lederen af Tysklands evangeliske kirke, Nikolaus Schneider, tager med skarpe ord afstand fra kardinalernes udtalelser. Om kardinal Müller siger Nikolaus Schneider:

Det går slet ikke at bruge ordet pogrom. Når biskoppen taler om en pogromstemning over for katolikker i den vestlige verden, krænker han de mennesker, der rent faktisk lider under pogromer.

Nikolaus Schneider kan heller ikke acceptere kardinal Meisners ord om katolikfobi.

Vi oplever ikke engang de mindste tegn på en begyndende forfølgelse af kristne her i landet, siger Nikolaus Schneider.

Det eneste, der ifølge Niko-laus Schneider har forandret sig, er, at ateister og grupper, der ønsker en adskillelse af stat og religion, bruger en mere aggressiv tone over for kristne end før.

Men der er tale om små grupper, som man ikke skal tillægge for stor betydning, siger han.