Tysk debat om fælles fakultet for både muslimer, jøder og kristne

Muslimer skal fremover kunne uddanne sig til imamer i Berlin, lyder aktuelt forslag. Flere politikere og teologer bakker op om idéen, mens andre kritiserer den multireligiøse udvanding.

Det Teologiske Fakultet ved Humboldt-Universitetet i Berlin er i dag rent protestantisk. Men måske bliver det snart del af et fælles interreligiøst fakultet sammen med muslimer, jøder og katolikker. –
Det Teologiske Fakultet ved Humboldt-Universitetet i Berlin er i dag rent protestantisk. Men måske bliver det snart del af et fælles interreligiøst fakultet sammen med muslimer, jøder og katolikker. – . Foto: Bernd Prusowski.

Humboldt-Universitetet i Tysklands hovedstad Berlin vil i løbet af de kommende to år oprette et institut for islamisk teologi, hvor fem professorer skal uddanne tysksprogede imamer. Nu modtager universitet en strøm af forslag til, hvordan instituttet bør indrettes.

Den mest omdiskuterede idé kommer fra Rolf Schieder, der er professor ved Det Teologiske Fakultet på netop Humboldt-Universitetet. Han ønsker, at der dannes et helt nyt interreligiøst fakultet, hvor jøder, katolikker, protestanter og muslimer har hvert deres institut.

”De tre monoteistiske teologier, som alle kan føres tilbage til Abraham, vil i et fælles fakultet kunne vise, at de er forbundet med hinanden via en fælles hermeneutik,” siger Rolf Schieder til avisen Die Zeit.

Fra politisk side er reaktionerne overvejende positive.

Tidligere præsident for den tyske Bundestag, socialdemokraten og katolikken Wolfgang Thierse er begejstret.

”Det er et godt og overbevisende forslag, der kommer på rette tid,” skriver han i avisen Die Zeit.

Han kan lide tanken om, at religionerne får mulighed for at forske og arbejde på tværs af konfessionerne under samme tag, hvilket efter hans mening kun vil være til gavn for samfundet.

”På den måde tager vi muslimerne alvorligt og ser ikke kun islam ud fra et forsknings- eller kulturhistorisk perspektiv. Den islamiske teologi tvinges til at indgå dialog med de andre teologier, hvilket kun er til fordel for niveauet og profileringen af den teologiske forskning,” mener Wolfgang Thierse.

Det er endnu ikke afgjort, under hvilke rammer det fremtidige institut for islamisk teologi skal eksistere, men formålet med den nye uddannelse er at skabe en ung generation af imamer, der vil være mere tolerante og positive over for det tyske samfunds værdier end de såkaldte hadprædikanter, der de seneste år har ført hetz mod jøder og den vestlige livsstil i en række tyske moskéer.

Ifølge Volker Beck, der er religionspolitisk ordfører i partiet De Grønne, vil et multireligiøst fakultet kunne styrke forståelsen og den gensidige accept mellem religionerne i samfundet. Overfor Die Zeit udtrykker Volker Beck håbet om, at fakultetet også sætter liv i den offentlige debat om islam, der efter hans mening hidtil har været temmelig sløv.

Muslimernes Centralråd i Tyskland støtter tanken om et interreligiøst fakultet.

”Vi er åbne over for idéen. Et fakultet for de tre religioner udgør – under forudsætning af, at hver religion bevarer sin selvstændighed – en enestående chance for samarbejde og gensidig berigelse. Det vil være et fakultet, som er i stand til at tiltrække de bedste hjerner,” siger Lydia Nofal, der er næstformand i den berlinske afdeling af Muslimernes Centralråd, til Radio Berlin-Brandenburg.

På nuværende tidspunkt er der ingen teologisk uddannelse for rabbinere i Berlin, men kun i nabobyen Potsdam. Ifølge Walter Homolka, der leder rabbineruddannelsen på universitet i Potsdam, skal uddannelsen også forblive dér, men han understreger over for radio Deutschlandfunk, at han er villig til at indgå et tæt samarbejde med universitetet i Berlin, hvis der oprettes et interreligiøst fakultet.

Blandt protestanterne udtaler flere og flere sig derimod kritisk. En af kritikerne er den tidligere leder af Humboldt-Universitetet, teologiprofessor Christoph Markschies.

”Jeg har meget lidt tilovers for et multireligiøst blandingsfakultet, hvor ’alle katte er grå’. Naturligvis støtter jeg samarbejdet mellem konfessionerne, men hvis fakulteterne giver afkald på deres status som fakultet og underordner sig til institutter, gør de sig selv til dværge, og det er ingen tjent med,” skriver han i det teologiske fagtidsskrift Herder – Korrespondenz.

Teolog og filosof Ingolf Dalferth, der i øjeblikket underviser ved Claremont University i Californien, er ligeledes betænkelig.

”Et multireligiøst fakultet kan føre til, at den kristelige teologi nedbrydes,” skriver han i avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Siden 2011 er der blevet oprettet fem institutter i Tyskland, hvor muslimer kan uddannes til imamer. Ingen af dem er tilknyttet et teologisk fakultet.