Prøv avisen
Global debat

Tysk debat om kriseramte socialdemokraters fremtid: Efterligne Danmark eller ej?

Tidligere SPD-formand og udenrigsminister, Sigmar Gabriel, mener at de danske socialdemokraters succes med venstreorienteret fordelingspolitik og stram udlændingepolitik rejser ubehagelige spørgsmål, som SPD konsekvent har nægtet at adressere i årevis. – Foto: Matthias Balk/dpa/Ritzau Scanpix

De tyske, kriseramte socialdemokrater må skele til de succesfulde danske socialdemokraters stramme udlændingepolitik for at komme ud af årtiers krise, mener tidligere SPD-formand. Nej, Tyskland skal ikke lære af Danmarks farlige højredrejning, mener avis

De danske socialdemokraters valgsejr har vakt opmærksomhed i Tyskland, ikke mindst fordi partiet er vokset fuldstændigt fra sin tyske storebror, det kriseramte socialdemokratiske SPD. Ved EU-valget for nylig fik SPD, Tysklands ældste parti og juniorpartner i den kristeligt demokratiske kansler, Angela Merkels, regeringskoalition, sit dårligste resultat siden kejsertiden.

Det har fået SPD’s formand Andrea Nahles til at gå af, og partiet er ifølge flere medier færdig som politisk magtfaktor i Tyskland. Omvendt har de danske socialdemokrater med Mette Frederiksen i spidsen formået at vise, at man med en venstreorienteret fordelingspolitik og en stram udlændingepolitik kan genvinde popularitet og regeringsmagten. Og den vej bør tyske SPD også gå, mener partiets tidligere formand Sigmar Gabriel. Succesen hos den nordiske nabo rejser ubehagelige spørgsmål, som SPD konsekvent har nægtet at adressere i årevis, skriver den tidligere udenrigsminister i Handelsblatt.

”Mens selv forholdsvis harmløse initiativer fra forbundsregeringen mod illegal indvandring og for at fremskynde udvisningen af udlændinge, der er forpligtet til at forlade landet, rejser modstand og interne protester hos det tyske socialdemokrati, har det danske socialdemokrati for at sige det mildt forpligtet sig til en ’robust’ udlændinge- og asylpolitik,” skriver han.

Den danske formand og formentlig kommende statsminister, Mette Frederiksen, kommer fra partiets venstrefløj, men har samtidig bibeholdt et ”klart blik for de samfundsmæssige realiteter i Danmark, og ligeledes ser vi en fornemmelse for de traditionelle vælgere i det danske socialdemokrati”, skriver Gabriel. De danske socialdemokratiske vælgere er mindre åbne og mere sårbare over for indvandring end partiets elite – på arbejdsmarkedet, boligmarkedet, i skoleklasserne og i fordelingspolitikken, mener han.

”Det danske socialdemokratis kurs har ikke alene bragt det succes, men også givet de danske højrefløjspopulister et bittert nederlag,” skriver han med henvisning til, at Dansk Folkeparti blev mere end halveret ved valget.

SPD mistede massiv vælgerstøtte, da partiet i 2000’erne under den socialdemokratiske kansler, Gerhard Schröder, gennemførte en kontroversiel arbejdsmarkedsreform og siden blev beskyldt for at have skabt en stor sektor af arbejdende fattige i Tyskland. Regeringssamarbejdet med Merkels CDU har ifølge kritikere lammet partiet, og et forsøg tidligere i år på at tale om en ”ny socialstat”, blandt andet i form af højere pension og højere mindsteløn, har ikke kunnet vende krisen.

Omvendt har Mette Frederiksens socialdemokrater formået at vinde de traditionelle vælgere tilbage, fordi vælgerne igen har anerkendt partiet som repræsentant for deres interesser, mener Sigmar Gabriel.

”Men egentlig handler det om at tilbagevinde kontrol: Kontrollen over ens eget territorium såvel som kontrol med en finanskapitalisme, som er kørt af sporet,” skriver han.

Tyskland har siden 2015 taget imod over en million asylansøgere, hvilket har polariseret det tyske samfund og banet vej for det højrenationale Alternativ for Tyskland – blandt andet på bekostning af SPD. Men Sigmar Gabriels ønske om at lære af de danske kammerater møder alligevel modstand blandt tyske socialdemokrater. SPD’s midlertidige medformand Malu Dreyer siger til centrum-venstre avisen Süddeutsche Zeitung, at situationen i de to lande er forskellig.

”Der kan aldrig være tale om en identisk vej. Ethvert land har sine egne betingelser, som det må møde,” siger hun og advokerer for en entydig asylpolitik.

”Vi tager os på anstændig vis af flygtninge, der af nød kommer til os. Og vi er fuldstændig tydelige angående mennesker, som ikke kan blive her, fordi de ikke har retten til det,” siger hun.

Sebastian Hartmann, formand for SPD i Tysklands folkerigeste delstat Nord- rhein-Westfalen, advarer også mod at forfølge en strammere flygtningepolitik i tråd med de danske socialdemokrater. At give asyl er et imperativ, siger han til radiostationen Deutschlandfunk og tilføjer, at det skal gøres lettere for indvandrere med faglige færdigheder, der er egnet til arbejdsmarkedet, at komme til Tyskland.

Under overskriften ”Når venstre bliver højre” anfægter den anerkendte avis Süddeutsche Zeitung ligeledes de danske socialdemokraters udlændingepolitik, som ifølge avisen er ”billig og effektiv – og frem for alt farlig”. Dansk Folkeparti har i løbet af to årtier formået at trække dansk politik og samfund langt mod højre, og nu har socialdemokraterne gjort Dansk Folkeparti overflødigt ved at overtage deres dagsorden, mener Süddeutsche Zeitung.

”I Danmark er det, der i dag regnes for normalt (såsom at sende flygtninge til en ubeboet ø), stadig utænkeligt andre steder,” skriver avisen og påpeger, at socialdemokraternes triumf og DF's nederlag egentlig er en triumf for DF.

”Med deres altid snæversynede, indimellem absurde og indimellem inhumane dagsorden har de inficeret alle andre og til en vis grad formet Danmark i deres eget billede,” skriver avisen.

Men chefredaktør for det politiske magasin Cicero, Christoph Schwennicke, peger på, at de tyske socialdemokrater er stort set pulveriseret og burde tage ved lære af Mette Frederiksen,

”Ikke uden misundelse burde Tysklands socialdemokrater kigge direkte mod Danmark,” skriver han.