Tysk er en truet disciplin. På Radio4 kan man komme tættere på sproget og tysk kultur

Kendskabet til tysk er på vej nedad. Birgitte Stoklund Larsen besluttede sig for lidt tysk fokus ved at høre ”Genau” på Radio4, som sendes hver tirsdag

Programmet om tysk sprog, kultur og samfundsforhold har tidligere haft interessante temaudsendelser om danskernes dalende tyskkundskaber og også taget debatten om tysk i folkeskolen, da en lærer for nylig foreslog helt at droppe tysk i grundskolen.
Programmet om tysk sprog, kultur og samfundsforhold har tidligere haft interessante temaudsendelser om danskernes dalende tyskkundskaber og også taget debatten om tysk i folkeskolen, da en lærer for nylig foreslog helt at droppe tysk i grundskolen. Foto: Christian Wiediger/Unsplash.

Det står skidt til med tysk i Danmark. Blot seks procent af alle studenter med studentereksamen fra det almene gymnasium har tysk på højt niveau, antallet af tyskstuderende er faldet med 30 procent over de seneste år – og der mangler tysklærere i grundskolen.

Kurverne er kun gået nedad, hvad angår kendskabet til tysk. Hvis man for nogle år siden håbede på Berlin-effekten, så er den udeblevet fuldstændigt. Internationaliseringen har gjort danskerne bedre til ét sprog, men til gengæld gjort slemt værre for tysk. Så galt står det til, at tysk ifølge tysklærerne ligefrem er ved at uddø, som forkvinderne for de faglige foreninger skrev i et debatindlæg i Berlingske tidligere på ugen.

Det ser skidt ud fra et dannelsesperspektiv, men også fra et kommercielt synspunkt, eftersom Tyskland er Danmarks største samhandelspartner. Med Brexit oven i det hele forekommer det hovedløst ikke at satse mere på tysk.

Der er brug for en ny sprogstrategi, og en sådan var undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kaldt i samråd om i Folketinget onsdag.

For at varme op med lidt tysk fokus besluttede jeg mig for at høre ”Genau” på Radio4, som sendes hver tirsdag. Det gode program om tysk sprog, kultur og samfundsforhold har tidligere haft interessante temaudsendelser om danskernes dalende tyskkundskaber og også taget debatten om tysk i folkeskolen, da en lærer for nylig foreslog helt at droppe tysk i grundskolen.

Programmets faste vært er Thomas Schumann, men i denne uge havde hans vikar, Frederik Hansen, valgt at se stort på samråd og aktuel diskussion om tysk og tage lytterne med på en tur til München, den rige tyske by i syd, af danskere mest kendt for oktoberfest og fodboldklub. Det kunne blive godt – jeg har kun besøgt byen ganske kort, men har bestemt mod på mere München.

Desværre var det et temmelig spøjst program, der foldede sig ud med ugens tyskvikar. Han gik en tur i München, men kunne på grund af coronarestriktioner ikke interviewe folk, så den del måtte klares af hans kollega fra studiet i Aarhus. Kollegaen interviewede en dansker, bosat i München, om bayrisk identitet, om fodbold, om alpenærhed og om den bayriske dialekt.

I en taleradio skulle man så forestille sig, at man fik dialekten at høre, men den måtte man desværre tænke sig til. Og vikarværten i München? Han spankulerede rundt i byen – det skulle vel være en personlig reportage, men det virkede uforberedt og ufokuseret, nærmest en slags journalistisk hundesvømning i afslapningsbanen. Det gav ikke nogen som helst mening, at han gik rundt i München, når han alligevel ikke måtte tale med nogen og ikke brugte byens lyde i sin reportage.

Vikardækning er ikke nogen nem disciplin, og situationen taget i betragtning er det sikkert værre i tysk end i andre fag.

Schwamm darüber – nok om det, i næste uge er tysk forhåbentlig på ret kurs igen i Radio4. Om det samme er tilfældet i øvrigt, er desværre mere tvivlsomt.

Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet.