Tysk fodboldstjerne trækker sig efter Erdogan-møde: Vil ikke være syndebuk

Mesut Özil, tysk fodboldspiller med tyrkiske rødder, har forladt det tyske landshold efter kritik for Tysklands VM-exit og for at have poseret med Tyrkiets præsident. Han er selv skyld i balladen, mener nogle tyske medier, mens andre mener, at han er udsat for tysk racisme

Den tyske fodboldstjerne Mesut Özil havnede i en mediestorm, da han i maj poserede side om side med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Fodboldspilleren, som har spillet 92 kampe for Tyskland, forholdt sig tavs efter kritikken for to måneder siden, men understreger nu i sine tweets, at han ville posere med Erdogan igen. –
Den tyske fodboldstjerne Mesut Özil havnede i en mediestorm, da han i maj poserede side om side med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Fodboldspilleren, som har spillet 92 kampe for Tyskland, forholdt sig tavs efter kritikken for to måneder siden, men understreger nu i sine tweets, at han ville posere med Erdogan igen. – . Foto: Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Ritzau Scanpix.

Det yderst betændte diplomatiske forhold mellem Tyskland og Tyrkiet har nu ramt fodboldverdenen med et brag, som har rystet tusindvis af fans og skabt overskrifter i samtlige tyske medier. Midt i striden står den 29-årige tyske topspiller Mesut Özil, som søndag bebudede, at han ikke længere vil spille for det tyske landshold.

Mesut Özil havnede i en sand mediestorm, da han i maj poserede side om side med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, som Tyskland og EU kritiserer for at have strammet grebet om det tyrkiske samfund efter et mislykket kupforsøg i sommeren 2016.

I tre særdeles direkte erklæringer på Twitter langer Özil nu ud efter den tyske offentlighed og Det Tyske Fodboldforbunds (DFB) formand, Reinhard Grindel. Mesut Özil vil ”ikke længere finde sig i at være syndebuk”.

”I Grindels og hans tilhængeres øjne er jeg tysker, når vi vinder, men indvandrer, når vi taber,” skriver Özil med henvisning til Tysklands historiske VM-exit efter gruppespillet:

”På trods af at jeg betaler skat i Tyskland, donerer faciliteter til tyske skoler og vandt verdensmesterskabet for Tyskland i 2014, bliver jeg stadig ikke accepteret i samfundet. Jeg bliver behandlet som ’anderledes’,” skriver Mesut Özil, som spiller for engelske Arsenal, og langer ud efter de tyske medier:

”De kritiserede ikke mine præstationer, de kritiserede ikke holdets præstationer, de kritiserede blot mine tyrkiske forfædre (...). Dette overskrider en personlig grænse, som aldrig bør overskrides, idet aviser forsøger at vende den tyske nation imod mig.”

Men Özil står som den eneste taber i affæren, skriver nyhedsmagasinet Der Spiegel. Han har drevet sig selv ud på sidelinjen, ”fordi han tilsyneladende ikke evner at se, at det var en dum fejltagelse at posere med en autokratisk statsleder, som tramper på menneskerettigheder og ytringsfrihed”, skriver Spiegel.

”Samtidig har nogle politikere og medier imidlertid også fejlet: De har ophøjet en enkelt landsholdsspillers fejltagelser til en gigantisk sportspolitisk statsaffære. De satte nådesløst Özil i gabestokken, fordi de ønskede at omsætte de dybtliggende racistiske følelser blandt mange stemmeberettigede og læsere til stemmer og større oplagstal,” skriver magasinet.

Mesut Özil møder forståelse hos Tysklands justitsminister, den socialdemokratiske Katarina Barley, som kalder hans beslutning om at forlade landsholdet for alarmerende.

”Det er et alarmsignal, når en stor tysk fodboldspiller som Mesut Özil ikke længere føler sig ønsket i sit land på grund af racisme og ikke føler sig repræsenteret af DFB,” skriver hun på Twitter.

I maj kritiserede DFB-formand Reinhard Grindel Özil for at lade sig ”misbruge” af Erdogan, og ifølge nyhedsmediet Deutsche Welle blev spilleren siden udpeget af den tyske landsholdsmanager, Oliver Bierhoff, og af Grindel som del af årsagen til VM-fiaskoen.

Özils beslutning om at gå er et hårdt slag for DFB, som i årevis har fremstillet det tyske landshold som en integrations-succeshistorie. Theo Zwanziger, tidligere formand for Det Tyske Fodboldforbund, mener, at den tyrkiskfødte fodboldstjernes tilbagetrækning ”er et alvorligt tilbageslag for integrationsindsatsen i vores land, som rækker langt ud over fodbold”.

”Han var en kæmpe rollemodel for yngre spillere med tyrkisk indvandrerbaggrund, som ønskede at involvere sig i professionel tysk fodbold,” skriver han ifølge avisen Süddeutsche Zeitung.

Hans landsholdsfarvel sætter spor i toppen af tysk politik, hvor forbundskansler Angela Merkel forsøger at glatte striden ud.

”Özil er en fantastisk fodboldspiller, som har gjort meget for landsholdet,” siger en regeringstalskvinde ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Men Özil havde allerede forladt Tyskland, inden han forlod landsholdet, mener journalist og forfatter Gabor Steingart.

”Han og det land, han repræsenterede som en sportsudøver, havde ikke mere at sige til hinanden. Vores værdier var ikke hans værdier. Reklamen for den forklædte diktator var allerede ensbetydende med en ansøgning om at melde sig ud. Özils sportsresultat forbliver imponerende, hans kulturresultat må forurolige os: Først repræsenterede han det liberale Tyskland – siden forrådte han det,” skriver han på sin blog.

Mesut Özil, som har spillet 92 landskampe for Tyskland, forholdt sig tavs efter kritikken for to måneder siden, men understreger nu i sine tweets, at han ville posere med Erdogan igen:

”Jeg har to hjerter, et tyrkisk og et tysk.”

Tyskland er hjem for cirka tre millioner mennesker med tyrkiske rødder – den største tyrkiske befolkning uden for Tyrkiet – og ligesom i Tyrkiet skaber holdningen til den tyrkiske præsident Erdogan splittelser langt ind i de tyrkiske samfund og familier i Tyskland.

Herunder kan du læse Mesut Özils besked på det sociale medie Twitter, som består af tre dele.