Tysklands forbundspræsident i modvind efter lykønskning til Iran

Er det i orden, at en tysk præsident på sine landsmænds vegne lykønsker Iran med 40-året for den islamiske revolution? Det diskuterer tyskerne, efter at forbundspræsident Frank-Walter Steinmeiers lykønskningstelegram er blevet offentliggjort i avisen Bild

Den 11. februar – dagen for det iranske jubilæum – sendte den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, ifølge avisen Bild Irans regering et lykønskningstelegram, hvori han blandt andet understreger, at Tyskland vil gøre alt for, at Irans atomaftale med den vestlige verden fortsat skal stå ved magt. –
Den 11. februar – dagen for det iranske jubilæum – sendte den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, ifølge avisen Bild Irans regering et lykønskningstelegram, hvori han blandt andet understreger, at Tyskland vil gøre alt for, at Irans atomaftale med den vestlige verden fortsat skal stå ved magt. – . Foto: Christian Spicker/Imago/Ritzau Scanpix.

MARKERINGEN AF 40-ÅRET for iranske revolution i 1979 har skabt stor debat i Tyskland.

Det sker, efter at det er kommet frem, at den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, den 11. februar – dagen for det iranske jubilæum – ifølge avisen Bild sendte Irans præstestyre et lykønskningstelegram, hvori han blandt andet understreger, at Tyskland vil gøre alt for, at Irans atomaftale med den vestlige verden fortsat skal stå ved magt. Hvad der især har skabt heftige reaktioner i Tyskland, er, at forbundspræsidenten lykønskede Iran med følgende ord: ”også i mine landsmænds navn”.

Det iranske styre har de seneste år været udsat for voksende kritik, ikke mindst fordi landet blandt andet mistænkes for at have planlagt terrorattentater i for eksempel Danmark.

Ifølge Bild indeholdt Frank-Walter Steinmeiers telegram ingen kritik af styrets finansiering af terrorgrupper eller overtrædelser af menneskerettighederne. Avisen skriver, at forbundspræsidenten i telegrammet blot opfordrede den iranske præsident, Hassan Rouhani, til at høre mere på landets kritiske stemmer.

TELEGRAMMET VÆKKER STOR undren blandt mange tyskere. Josef Schuster, leder af Jødernes Centralråd i Tyskland, kritiserer forbundspræsidenten i markante vendinger og mener, at ren rutinediplomati har fortrængt Frank-Walter Steinmeiers ellers kritiske sans.

”Det er uforståeligt, at forbundspræsidentens kontor, når det handler om netop Iran, åbenbart har manglet den fornødne sensibilitet. Hvis forbundspræsidenten virkelig mener, at det er nødvendigt at gratulere i anledning af denne årsdag, så burde han i det mindste have fundet tydelige og kritiske ord over for regimet,” siger Josef Schuster til Bild.

Josef Schuster opfordrer Frank-Walter Steinmeier til ved først mulige lejlighed at gøre det klart og tydeligt over for iranerne, hvor kritisk tyskernes holdning rent faktisk er over for det iranske styre.

Ifølge Spiegel Online har Frank- Walter Steinmeier efterfølgende haft en telefonsamtale med Josef Schuster, hvori han forsvarer sit telegram.

Ifølge forbundspræsidenten er det vigtigt, at Tyskland anstrenger sig for, at der fortsat finder en dialog med Iran sted, men betoner samtidig kritikken af Iran i ny meddelelse.

”I Iran trampes der på menneskerettighederne, og Iran spiller også en destabiliserende rolle i Mellemøsten. Netop det gør faren, som et atombevæbnet Iran udgør, endnu større. Tyskland og de europæiske partnere vil forhindre en atomar oprustning og en ukontrolleret eskalation af vold i Mellemøsten, hvilket netop også er i Israels interesser,” hedder det i meddelelsen fra forbundspræsidentens kontor, som Spiegel Online har offentliggjort.

Ifølge Spiegel Online understreger Frank-Walter Steinmeier, at han ikke har lykønsket Iran med revolutionen, men derimod med nationaldagen.

PÅ DE SOCIALE MEDIER er der stor forargelse over forbundspræsidentens opførsel. Under hashtags som #Nicht in meinem Namen (Ikke i mit navn) og #Nicht unter meinem Namen (Ikke under mit navn) tager utallige tyskere afstand fra forbundspræsidentens telegram.

”Lykønskningerne er et slag i ansigtet på den iranske regerings ofre,” skriver en kvinde på Twitter, og en anden bruger gør ligeledes på Twitter opmærksom på, at han som barn måtte flygte med sin familie fra Iran netop på grund af det iranske regime.

Den kendte islamforsker Ahmad Mansour reagerer også uforstående over for Frank-Walter Steinmeiers lykønskningstelegram. Under #Nicht in meinem Namen skriver han:

”Er det ikke den samme Steinmeier, der nægtede at gratulere Trump? Hvorfor bruger han en anden målestok overfor Iran. Iran er verdensmester i eksport af antisemitisme, og Irans regering deltager aktivt i mord på jøder, på tusindvis af mennesker i Syrien og på homoseksuelle i Iran.”

Ahmad Mansour hentyder med sine ord til, at Frank-Walter Steinmeier, da han var udenrigsminister i 2016, ikke lykønskede Donald Trump, efter at denne var blevet valgt til ny præsident i USA.

Også den kendte islamkritiker Hamed Abdel-Samad har ved et arrangement med 170 indbudte gæster i præsidentens embedsbolig, Slottet Bellevue, beskyldt Frank-Walter Steinmeier for at sende falske signaler ikke alene til Irans regime, men også til befolkningen i Tyskland.

”De har sendt det signal til Deres egen befolkning i Tyskland, at vi ikke tager vores værdier alvorligt. Og derfor siger jeg: ikke i mit navn,” siger Hamed Abdel-Samad ifølge den tyske radio Deutschlandfunk, der også citerer forbundspræsidentens svar på kritikken:

”Det er ærgerligt, at De åbenbart ikke har hørt min udtalelse, hvori jeg har taget stilling til sagen, for så ville De ikke have udtalt Dem på denne måde,” lyder forbundspræsident Frank-Walter Steinmeiers svar.