Prøv avisen
Global debat

Tysk harme over populært talkshow: Forsvar for Islamisk Stat i bedste sendetid

Til kritikken af debatprogrammet understreger den tyske tv-station NDR, at den kontroversielle holdning hos den muslimske kvinde til for eksempel problematikken om unge menneskers udrejse til Syrien er kommet klart til udtryk og er blevet heftigt debatteret, og at sammensætningen af debatpanelet har ført til en ”passende og nødvendig diskussion”. Foto: Fra programmet ”Anne Will” på NDR

Debatten koger i Tyskland, efter at en fuldt tildækket muslimsk kvinde søndag aften forsvarede hellig krig over for fem millioner tv-seere. Dilemmaet: Skal radikal islamisme holdes helt væk fra skærmen eller gives taletid, så folk bliver oplyst og kan tage afstand?

Sociale medier i Tyskland gløder af indignation, efter at en fuldt tildækket muslimsk kvinde søndag aften forsvarede hellig krig over for fem millioner seere på den offentlige landsdækkende tv-kanal ARD .

Det skete i det populære politiske debatprogram ”Anne Will”, hvor medlem af Islamisk Centralråd i Schweiz (IZRS), den 32-årige konvertit og tidligere punker Nora Illi, var inviteret til at diskutere, hvorfor stadig flere unge tyskere bliver radikaliserede.

Programmets vært, Anne Will, fik de øvrige debatdeltagere til at rykke uroligt på stolen, da hun præsenterede en tekst af den niqab-klædte Nora Illi, hvori det lød:

”Muslimer verden over bliver udsat for massiv undertrykkelse. Derfor er det ikke så underligt, at det må være en enorm fristelse at bryde ud af denne elendighed (…) at rejse ind i et muslimsk land efter profetens eksempel og kæmpe mod Assads håndlangere og for retfærdighed i det lovede land Syrien. Fra et muslimsk perspektiv er der overhovedet ikke noget galt i det. Sådan en overbevisning må man i den sammenhæng hylde som civilcourage.”

To debatdeltagere, det kristen-demokratiske medlem af Rigsdagen Wolfgang Bosbach og islamismeekspert Ahmad Mansour, der selv var gennem en radikaliseringsproces som ung, beskyldte Nora Illi for at forherlige Islamisk Stat og krigen i Syrien:

”Det er åbenlys krigspropaganda. Sådan noget kan man ikke gøre på offentligt tv, det må man ikke,” sagde Ahmad Mansour.

En lang række seere er kommet med samme anklager og kritiserer også tv-kanalen for at give hende taletid.

”Hvorfor stiller tyske talkshows uge efter uge en platform til rådighed for islamistiske hetzparoler?”, skriver en Twitter -bruger.

”Det kan ikke passe, at tyskere skal betale for det,” skriver en anden efterfulgt af hashtagget # krank (på dansk: #sygt).

Forargelsen er ikke blevet mindre af, at en anklagemyndighed i Schweiz ifølge avisen Bild havde advaret kanalen mod at invitere Nora Illi, blandt andet fordi der pågår en straffesag mod et bestyrelsesmedlem i IZRS.

Men ifølge den offentlige tv-station Norddeutscher Rundfunk (NDR), som står for udsendelsen, er der tale om en ”nødvendig debat”, og den tildækkede kvinde var blevet inviteret efter nøje overvejelser, siger den ansvarlige redaktør Juliane von Schwerin ifølge en pressemeddelelse.

”Den kontroversielle holdning hos fru Illi til for eksempel problematikken om unge menneskers udrejse til Syrien er kommet klart til udtryk og er blevet heftigt debatteret”, og sammensætningen af debatpanelet har ført til en ”passende og nødvendig diskussion”, understreger NDR .

Men skal man overhovedet give islamister taletid på offentligt tysk tv? Ja, mener flere kommentatorer. Men det kræver, at værten kan stille de rigtige spørgsmål.

Debatten var en balancegang, og vært Anne Will havde fejlet, hvis det ikke havde været for de øvrige deltagere, der gav modspil til den islamistiske propaganda, skriver forfatter og redaktør ved Frankfurter Allgemeine Zeitung Michael Hanfeld.

”Nora Illi er den perfekte propagandist for en nihilistisk ødelæggelseskult, idet hun fremstiller undertrykkelsen – især af kvinder – som en befrielse,” skriver han:”Man kan ikke håndtere en person som Nora Illi med spørgsmål som ’føler du dig undertrykt?’, som Anne Will stillede hende. Det er snarere en opfordring til at vende forholdene på hovedet og give det pluralistiske samfund skylden for det, Islamisk Stat står for: undertrykkelse og udryddelse af anderledes tænkende.”

Kulturjournalist og klummeskribent for nyhedsmagasinet Der Spiegel Arno Frank kritiserer dem, der ikke ønsker at tage svære debatter som denne, men blot ønsker en ”hyggelig runde f eel-good ”.

”Public service er at lade offentligheden forme dens egne holdninger, ikke at opvarme og servere færdiglavede holdninger, uanset hvor fornuftige de end måtte være (…). Så meget desto bedre, hvis disse holdninger viser sig at være utilfredsstillende, bizarre og skandaløse; hvis den ’politiske islams’ galskab viser sig så tydeligt; hvis den omsider bliver heftigt og offentligt fordømt af muslimer.”

Næsten 900 unge mennesker er rejst fra Tyskland til Syrien eller Irak. Omkring 20 procent er kvinder, og andelen af kvinder bliver stadig større, skriver tyske medier.