Tysk indenrigsminister: Islam hører ikke til i Tyskland

Den nyudpegede CSU-indenrigsminister, Horst Seehofer, høster blandede reaktioner for sine udtalelser om, at islam ikke hører til i Tyskland. Nogle tyskere beskylder ham for at hidse befolkningen op imod muslimer, mens andre hylder ham for at sige netop dét, som mange tænker

Tysklands nytiltrådte indenrigsminister har fået blandede reaktioner, efter at han har sagt, at islam ikke hører til i Tyskland. Her ses en protest i Berlin mod udtalelsen. –
Tysklands nytiltrådte indenrigsminister har fået blandede reaktioner, efter at han har sagt, at islam ikke hører til i Tyskland. Her ses en protest i Berlin mod udtalelsen. – . Foto: Stefan Boness/Ipon/SIPA /Ritzau Scanpix.

Kirker, øl og læderbukser er del af tysk kultur og historie, men hvordan ser det ud med minareter, halalmad og muslimske hovedtørklæder? Ifølge Tysklands nye indenrigsminister, Horst Seehofer fra det kristeligt sociale parti CSU, er islam ikke en del af Tyskland.

Den tidligere ministerpræsident i delstaten Bayern er dårligt blevet taget i ed som Tysklands nye indenrigs- og hjemstavnsminister, før han sørger for en heftig debat med et interview til avisen Bild.

”Nej, islam hører ikke til i Tyskland. Tyskland er præget af kristendommen og begivenheder som frie søndage, kirkelige højtidsdage og ritualer som påske, pinse og jul,” siger Horst Seehofer til Bild, men understreger samtidig:

”De herboende muslimer hører naturligvis til Tyskland.”

Med sine ord genopliver Horst Seehofer en debat om islams rolle i samfundet, som flere gange har fundet sted de seneste år. Debatten har rødder tilbage til 2010, hvor daværende forbundspræsident Christian Wulff skabte voldsomme diskussioner ved at sige, at islam hørte til i Tyskland.

I de forgangne otte år er det ofte sket, at flere fremtrædende politikere er blevet spurgt om deres mening til Christian Wulffs udsagn, og i 2015 betegnede for eksempel forbundskansler Angela Merkel ligeledes islam som hørende til i Tyskland.

Nu kritiserer kansleren indirekte sin nye minister.

”Tyskland er i dag stadig frem for alt præget af kristendom og jødedom, men efterhånden lever fire millioner muslimer i landet, som også udøver deres religion her. Disse muslimer hører ligeledes til Tyskland, og dermed hører også deres religion til Tyskland, altså dermed også islam,” siger hun ifølge avisen Süddeutsche Zeitung.

Nogle politikere, for eksempel SPD’s leder i delstaten Bayern, Natascha Kohnen, beskylder Horst Seehofer for at gå det højrenationale parti AfD’s ærinde.

”Med den slags udtalelser hidser man mennesker op imod hinanden,” siger Natascha Kohnen til radiokanalen Bayern 1.

Adskillige muslimske organisationer i Tyskland er rystede over, at Horst Seehofer genopliver den gamle debat netop på et tidspunkt, hvor flere moskéer udsættes for brandattentater.

”På baggrund af moskébrandene og det stigende antal islamfjendtlige overgreb ville jeg snarere have ventet, at indenrigsministeren demonstrativt støttede muslimerne,” siger for eksempel Aiman Mazyek, der leder Muslimernes Centralråd i Tyskland, til avisen Augsburger Allgemeine.

Horst Seehofer får til gengæld støtte af sin partifælle, den tidligere tyske indenrigsminister Hans-Peter Friedrich.

”Det er godt, at et vigtigt regeringsmedlem udtaler ting, som bliver betragtet som en selvfølge i store dele af befolkningen. Udtalelserne kan genskabe den tillid til politikere, der er gået tabt de seneste år,” siger Hans-Peter Fried-rich til Bild.

Da Horst Seehofer trådte til som minister i sidste uge, betonede han, at hans nye hjemstavnsministerium skulle være med til at styrke sammenholdet i befolkningen, men nu beskylder Johannes Bebermeier, der er politisk redaktør ved nyhedsportalen t-online.de, ministeren for at gøre det stik modsatte af, hvad han har proklameret.

”Seehofer spalter. Med sine udtalelser lader den nye hjemstavnsminister os ane, hvordan han vil skærpe det vage begreb ’hjemstavn’, nemlig ved at skabe afgrænsning over for formodede fremmede. Hjemstavn er altså ’for os’, men ikke ’for dem’. Det er fatalt,” skriver Johannes Bebermeier i en kommentar på t-online.

Tysklands nye landbrugsminister, Julia Klöckner fra CDU, opfordrer derimod til at se differentieret på Horst Seehofers udtalelser.

”Islam findes ikke i Tyskland, og det er også det, som Seehofer har sagt. Radikalisering og fundamentalister hører ikke til hos os i Tyskland. Vores rødder er kristelige-jødiske, men naturligvis hører også mennesker med muslimsk tro til hos os,” siger hun ifølge magasinet Focus.

Over for journalister i München uddyber Horst Seehofer nu sine udtalelser.

”Naturligvis har vi tolerance og respekt over for andre trossamfund. Men Tyskland er igennem århundreder blevet kulturelt præget af kristendommen. Derfor er sætningen om, at ’islam hører til Tyskland’, set på denne baggrund forkert,” siger han til tv stationen SWR.