Tysk ministers glæde over 69 udvisninger på sin 69-årsfødselsdag splitter befolkningen

Indenrigsminister Horst Seehofer skaber forargelse i Tyskland ved at glæde sig over udvisninger. Et flertal af tyskerne mener, han bør træde tilbage, mens andre synes, at det er uretfærdigt at forlange, at han træder tilbage og forsvarer hans ret til at glæde sig over udvisninger

Horst Seehofers glæde over udvisninger på sin fødselsdag har skabt røre i Tyskland. I Danmark vakte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg på samme vis sidste år opsigt ved at fejre udlændingestramning nummer 50 med kage. Horst Seehofer har været en del i vælten siden han overtog posten som indenrigsminister. Her ses han præsentere sin ”Masterplan Migration” i Berlin den 10. juli. –
Horst Seehofers glæde over udvisninger på sin fødselsdag har skabt røre i Tyskland. I Danmark vakte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg på samme vis sidste år opsigt ved at fejre udlændingestramning nummer 50 med kage. Horst Seehofer har været en del i vælten siden han overtog posten som indenrigsminister. Her ses han præsentere sin ”Masterplan Migration” i Berlin den 10. juli. – . Foto: Hannibal Hanschke/AP/Ritzau Scanpix.

Den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, havde fødselsdag den 10. juli, og tyskerne kunne den dag på tv se, hvordan fødselaren glædede sig over en særlig ”fødselsdagsgave”.

”Netop på min 69-årsfødselsdag er præcis 69 personer – og det er ikke efter ordre fra mig – blevet sendt tilbage til Afghanistan. Det er et antal, som ligger langt over det sædvanlige,” sagde han leende til journalisterne under en pressekonference i Berlin.

Horst Seehofers ord var ment som en vittighed, men mange tyskere fandt, at bemærkningen var usmagelig.

I oppositionspartierne og i regeringspartiet SPD forlanger adskillige politikere nu, at Horst Seehofer træder tilbage som indenrigsminister.

”Horst Seehofer er en ynkværdig kyniker og kan ikke klare sit embede. Det er på tide, at han træder tilbage,” mener for eksempel lederen af socialdemokraternes ungdomsorganisation, Kevin Kühnert, på Twitter.

Forargelsen er ikke blevet mindre, efter at det er kommet frem, at en af de 69 udviste afghanere har begået selvmord i Afghanistan. Det drejer sig om en 23-årig mand, der har levet otte år i Tyskland. Han er ved tyske domstole flere gange blevet dømt for vold, tyverier og besiddelse af stoffer, og da han blev udvist, var han igen tiltalt for blandt andet vold og røverier.

Jan Korte, der er politiker for venstrepartiet Die Linke, mener, at Horst Seehofer bærer en del af skylden for selvmordet.

”Når en person blot for at profilere sig selv udviser unge mennesker, der har levet en stor del af deres liv i Tyskland, til farerne i et krigsområde og til håbløsheden, bærer denne person også en stor del af ansvaret, hvis de udviste mennesker ikke når at blive 69 år,” siger Jan Korte ifølge magasinet Stern.

Jan Fleischhauer, der er redaktør ved magasinet Der Spiegel, mener derimod, at folk som Jan Korte forgifter asyldebatten ved at gøre Horst Seehofer medskyldig i den unge afghaners selvmord.

”Når en person begår kriminalitet og dermed gengælder den hjælpsomhed, som han har oplevet, med onde gerninger, har vedkommende mistet ethvert krav på yderligere hjælp. Af gode grunde er der i asylloven hjemmel til at udvise kriminelle flygtninge. Det er en moralsk overdrivelse at gøre Seehofer til medgerningsmand, blot fordi han ikke vil acceptere, at enhver kan komme til Tyskland,” skriver Jan Fleischhauer i en kommentar på Spiegel Online.

Horst Seehofer får også støtte af Alice Weidel, en af lederne for det højrenationale Alternativ for Tyskland, AfD.

”Det er uretfærdigt at forlange, at Horst Seehofer skal træde tilbage, blot fordi han gav sin glæde frit løb over en godt halvvejs fyldt flyvemaskine med illegale indvandrere. Den tidligere flere gange straffede afghaners tragiske død er ikke Seehofers skyld,” siger Alice Weidel til nyhedsbureauet DPA.

Horst Seehofer udtrykker selv bestyrtelse over dødsfaldet.

”Det er dybt beklageligt,” siger han ifølge magasinet Stern og understreger, at han ikke vidste noget om selvmordet på det tidspunkt, hvor han talte om de 69 flygtninge. Han nægter derimod at kommentere de mange opfordringer til, at han bør træde tilbage.

”Det siger jeg intet til, for det er simpelthen noget, jeg ikke forstår,” siger han.

Horst Seehofer var ministerpræsident for partiet CSU i delstaten Bayern i 10 år, før han i marts blev tysk indenrigsminister. Lige siden han overtog denne post, har der været uro omkring hans person i den tyske regering. Situationen eskalerede den 1. juli, da Horst Seehofer på grund af en intern strid med kansler Angela Merkel fra søsterpartiet CDU om den store koalitions flygtningepolitik meddelte, at han trådte tilbage som minister – en beslutning, han imidlertid hurtigt ændrede, hvorefter han fortsatte som minister efter at have presset Merkel til et kompromis i asylstriden.

Nu ser det ud til, at mange tyskere er ved at være trætte af ham. Ifølge en meningsmåling for tv-stationen ZDF ønsker 57 procent af tyskerne, at han træder tilbage. Selv i hans eget parti vil et flertal af med ham. Kun i et eneste parti, det flygtningekritiske AfD, vil et flertal fortsat have ham som indenrigsminister.

CSU går til delstatsvalg i Bayern i oktober måned. I de seneste uger er både Horst Seehofer og Bayerns nye ministerpræsident Markus Söder blevet kritiseret, fordi de i valgkampen har brugt ord som ”asylturisme” og ”antiudvisningsindustri”.

For eksempel siger Claudia Roth fra partiet De Grønne ifølge tv-stationen ARD, at den sproglige og politiske forråelse, som Horst Seehofer og hans CSU er med til at opflamme, er ”gift for Tyskland og Europa”.

I avisen Süddeutsche Zeitung skriver CDU’s tidligere arbejds- og socialminister Norbert Blüm, at han føler væmmelse over den aktuelle asyldebat.

”Asylansøgere er hverken kartoffel- eller melsække, som man kan strides om hvordan skal lagres,” skriver han.

Ifølge lederen af den evangeliske kirke i Tyskland, Heinrich Bedford-Strohm, vil mange tyskere ikke længere finde sig i, at empatien er forsvundet i den offentlige debat om flygtningepolitikken.

”Der er opstået en atmosfære, hvor det ikke længere bliver betragtet som en succes at redde menneskeliv, men derimod at udvise det størst mulige antal flygtninge,” siger han til aviser fra Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Kritikken ser ud til at påvirke Markus Söder, der har meddelt, at han fremover vil ændre sit ordvalg og for eksempel ikke længere bruge ordet ”asylturisme”.

Tilsyneladende vil Horst Seehofer derimod ikke ændre stil, hvilket får mange politiske eksperter til at undre sig.

”Seehofer er ingen ekstremist. Tvært-imod. Men i løbet af ganske kort tid er det lykkedes ham at skabe lige netop dette billede af sig selv i dele af den tyske offentlighed. Det er den samme Seehofer, som man i årevis i CDU/CSU hånede som ’Hjerte-Jesus-socialisten’, fordi han altid havde et hjerte for de svage i samfundet. I løbet af de seneste uger har han ruineret sit politiske omdømme i en grad, som ingen politiker i den tyske republiks historie nogensinde før har klaret. Det er tragisk,” skriver politisk redaktør Florian Gathmann i en kommentar på Spiegel Online.

Horst Seehofer er ikke den eneste politiker, der er blevet beskyldt for at vise en upassende glæde over udvisninger af flygtninge. For lidt over et år siden fejrede Inger Støjberg (V) i Danmark udvisninger med kage, hvilket førte til voldsom kritik af udlændinge- og integrationsministeren.