Prøv avisen
Global debat

Tysk regeringskrise lurer: Socialdemokrater varsler opgør med Merkel

Mens CDU’s nyvalgte formand, Annegret Kramp-Karrenbauer (tv.), forsøger at skabe samling på midten af tysk politik, trækker regeringspartner SPD med Andrea Nahles i spidsen til venstre i kampen for nye vælgere. – Begge fotos: Emmanuele Contini/Imago/Ritzau Scanpix.

Forud for EU-valget og tre tyske delstatsvalg har de tyske socialdemokrater rykket sig markant mod venstre og dermed bebudet enden på regeringssamarbejdet med den tyske kanslers kristelige demokrater. Intern evaluering af flygtningekrisen presser kansler Merkel yderligere

ET ÅR EFTER at de tyske socialdemokrater modvilligt gik i regering med forbundskansler Angela Merkels kristelige demokrater og siden er blevet noget nær pulveriseret af det slidsomme samarbejde, har det gamle arbejderparti nu endelig taget konsekvensen.

I søndags vedtog ledelsen i det socialdemokratiske SPD enstemmigt en række mål, som grundlæggende skal ændre den tyske velfærdsmodel, og som rykker partiet markant mod venstre og definitivt lægger afstand til samarbejdet med Merkel.

Partiet taler om en ”ny socialstat”, blandt andet i form af højere pension, højere mindsteløn og et markant opgør med partiets egen arbejdsmarkedsreform fra 2000’erne, Hartz IV, som blev gennemført under den socialdemokratiske kansler Gerhard Schröder og siden er blevet beskyldt for at have skabt en stor sektor af arbejdende fattige i Tyskland.

”Dermed er selve forretningsgrundlaget for en fungerende regeringskoalition i grunden forsvundet,” konstaterer journalist og forfatter Gabor Steingart på sin blog.

SPD’s socialpolitiske afstandtagen til den kristeligt demokratiske regeringspartner sker få måneder inden valget til Europa-Parlamentet og forud for valg i tre østtyske delstater. Men det strategiske skifte kommer for sent, mener Gabor Steingart.

SPD FIK VED forbundsdagsvalget i 2017 sit værste valg siden Anden Verdenskrig og er siden blevet ved med at styrtdykke og står nu til 14 procent af stemmerne – overhalet af miljøpartiet De Grønne og på linje med det højrenationale Alternativ for Tyskland.

”Hvis SPD var en restaurant, og rundspørgeresultaterne svarede til anmeldelserne på Tripadvisor (førende hjemmeside med rejse- og madanmeldelser, red.), måtte partiet snart lukke. Gæsterne kræver blodige bøffer, men kokken serverer aldrig andet end sojadeller,” skriver Gabor Steingart og henviser til, at SPD-formand Andrea Nahles i kernevælgernes øjne har begået den ene fejl efter den anden, herunder været med til at øge det tyske våbenbudget og frede den konservative bayerske indenrigsminister Horst Seehofer, som er upopulær på venstrefløjen.

Den socialdemokratiske formand får også krasse ord med på vejen af sin forgænger Gerhard Schröder, der i et interview med Der Spiegel siger, at Andrea Nahles har begået ”amatøragtige fejltagelser” og ikke er egnet som kansler-kandidat.

Men socialdemokraternes socialpolitiske markering er formentlig partiets eneste chance for at befri sig selv fra 15 års politisk traume, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung. En krise fostret af Schröders arbejdsmarkedsreform og regeringssamarbejdet med Merkel, som ofte kritiseres for at uskadeliggøre sine politiske modstandere ved at stjæle deres mærkesager.

”SPD er i øjeblikket i gang med igen at gøre det klart over for Venstrepartiet og De Grønne, hvem der er den socialpolitiske leder blandt partierne. Hverken de venstre-borgerlige grønne eller den socialistiske rival trænger igennem med deres idéer om pension, grundindkomst, familiepolitik, boligbyggeri eller arbejde,” skriver avisen og tilføjer, at SPD samtidig reagerer på AfD’s succes, som i høj grad skyldes, at hele befolkningsgrupper er blevet overset.

MENS SOCIALDEMOKRATERNE forsøger at redde stumperne på bekostning af regeringssamarbejdet, er der også kurrer på tråden i kansler Merkels eget parti.

I går eftermiddag præsenterede partiets nyligt tiltrådte formand, Annegret Kramp-Karrenbauer, en evaluering af flygtningepolitikken, som i høj grad er blevet tegnet af Merkel, der i 2015 valgte at holde den tyske grænse åben for tusindvis af flygtninge.

Kramp-Karrenbauer fik dog den dårligst tænkelige optakt til mødet, da hun forud for diskussionen af flygtningepolitikken kom for skade at sige:

”Jeg glæder mig særligt over, at vi ikke blot tager fat på dette som socialdemokrater...” Hvorefter hun korrigerede: ”Naturligvis mente jeg kristendemokrater.”

RAPPORTEN ER blandt andet ømtålelig, fordi den betragtes som et forsøg på at lægge afstand til kanslerens flygtningepolitik og har givet yderligere stemme til de mange interne kritikere af hende i partiet.

”Dagens dans med æg bliver udført af CDU,” skriver Spiegel med henvisning til, at opgøret med Merkel-æraen er i fuld gang, selvom de færreste CDU-politikere kritiserer hende åbent.

Løbet er dog kørt for den store koalition, som for tredje gang i Merkels tid sidder i regering sammen og har slidt hinanden op, mener chefredaktør for det politiske magasin Cicero Christoph Schwennicke. CDU fik ligeledes et katastrofalt dårligt valg i 2017, og de færreste spår, at kansleren vil sidde perioden ud frem til valget i 2021.

”Under trykket fra svækkelsen af vælgernes gunst forsøger SPD og CDU nu at komme overens med fortiden. Men hjælpe vil det ikke længere,” konstaterer han tørt.