Prøv avisen
Global debat

Tyske socialdemokrater står over for skæbnevalg

Der er meget på spil for det tyske socialdemokrati, når der på søndag er delstatsvalg i Hessen i det centrale Tyskland. Også for partiformand Andrea Nahles, som her forlader scenen efter et pressemøde i Berlin i sidste uge. – Foto: Michael Sohn/AP/Ritzau Scanpix

Det tyske socialdemokrati, SPD, lagde grundstenen til den socialdemokratiske bevægelse. Men frem mod delstatsvalget i Hessen på søndag er flere begyndt at spørge, hvorvidt partiet kan overleve på langt sigt

SOCIALISMEN BLEV I SIN TID udviklet af tyske ideologer som Karl Marx og Friedrich Engels, og det er da heller ingen tilfældighed, at den socialdemokratiske bevægelse netop har sin vugge i det 19. århundredes Tyskland.

I dag kan det tyske SPD se tilbage på årtier, hvor karismatiske politikere som Willy Brandt og Helmut Schmidt var med til at præge landets og dermed også verdens gang. Men partiets stolte fortid kan ikke hindre, at partiet nu befinder sig i en af dets værste kriser nogensinde. Vælgerne flygter fra partiet, og SPD’s næstformand og leder i delstaten Slesvig-Holsten, Ralf Stegner, giver over for avisen Süddeutsche Zeitung udtryk for mange socialdemokraters frustration og frygt, når han siger:

”Jeg gyser ved tanken om, at netop vores generation bærer SPD til graven.”

Partiet oplevede sit hidtil værste valg til Forbundsdagen i september sidste år med blot 20,5 procent af stemmerne. I nogle tyske delstater er situationen for partiet endda langt værre. Delstatsvalget i Bayern den 14. oktober var en katastrofe for SPD, som traditionelt står svagt her, men som med blot 9,7 procent af stemmerne måtte se sig reduceret til en femteplads og slået selv af det indvandrerkritiske parti AfD. Derfor venter mange tyskere nu i spænding på, hvordan partiet klarer sig ved delstatsvalget i Hessen på søndag.

Martin Ferber, der er Berlin-korrespondent for aviserne i mediegruppen Main-Post, betegner valget som et skæbnevalg ikke alene for socialdemokraternes kandidat til ministerpræsidentposten i Hessen, Thorsten Schäfer-Gümbel, men også for SPD i regeringen i Berlin.

”Der ligger en tung last på den 49-årige Thorsten Schäfer-Gümbels skuldre. Han skal ikke alene vinde valget i Hessen, men også redde (partiformanden, red.) Andrea Nahles’ vaklende SPD i Berlin,” skriver han i en kommentar på mediegruppens netaviser.

”Hvis SPD igen oplever et alvorligt valgnederlag, vil presset vokse for at få partiet til at trække sig ud af den store koalition i Berlin,” siger også Melanie Leonhard, der leder SPD i Hamborg, til avisen Die Welt.

Lige siden den tredje store koalition mellem CDU/CSU og SPD under kansler Angela Merkels ledelse så dagens lys i foråret, har den været udsat for kritik ikke mindst fra folk på socialdemokratiets venstrefløj. Mange medlemmer kræver, at partiet går i opposition, så det får mulighed for at forny og forynge sig.

”Vi deltager ikke i den store koalition for vores fornøjelses skyld, og vi betragter den heller ikke som en god løsning for vores land,” siger blandt andre næstformanden Ralf Stegner til tv-stationen ARD. Formanden for den største socialdemokratiske partiforening i Tyskland, Sebastian Hartmann fra Nordrhein-Westfalen, advarer derimod om, at man ikke skal handle overilet.

”Vi skyder gråspurve med kanoner, hvis vi forlader koalitionen,” siger han til Die Welt.

De seneste måneder har alle tre regeringspartier i Berlin fået lussinger af vælgerne i diverse meningsmålinger, og CSU måtte ligesom SPD indkassere en historisk vælgerlussing i Bayern, men i modsætning til unionspartierne befinder SPD sig i en eksistentiel krise. Flere socialdemokrater er begyndt at spørge sig selv, hvorvidt partiet kan overleve på længere sigt. Det samme spørgsmål stiller mange journalister også.

Kurt Kister, chefredaktør ved avisen Süddeutsche Zeitung, mener, at partiet med partiledere og kanslere som Willy Brandt og Helmut Schmidt var i stand til at virke som et godt politisk alternativ til en borgerlig regering, men at SPD ikke længere opfattes som noget alternativ.

”De personer, der tidligere valgte SPD, vandrer i dag i godt humør til De Grønne, de borgerlige eller endda til det udlændingekritiske AfD,” skriver han i Süddeutsche Zeitung.

Socialdemokratiet har de seneste år mistet vælgere ikke alene i Tyskland, men også i mange andre europæiske lande, og derfor er der også stor international opmærksomhed omkring partiet og delstatsvalgene i Tyskland. For eksempel stiller journalist Robert Treichler i det østrigske nyhedsmagasin Profil spørgsmålet, om man kan forestille sig et Europa uden socialdemokraterne.

”Hvis man ser på Frankrig og Nederlandene, så er svaret ja,” skriver han.

”Hvad vil der så ske med de socialdemokratiske værdier som social retfærdighed, en styrkelse af arbejdstagernes rettigheder, bedre og mere lige chancer for alle og en sikring af kvinders ret til ligestilling med mænd? Disse værdier findes stadig, men bliver nu forsvaret mere eller mindre godt af venstrepopulistiske, af grønne og af liberale politikere samt af fagforeningsfolk og andre grupper. At alle disse værdier hidtil var samlet i ét parti, var et trygt, men ikke noget uundværligt fænomen. I modsætning til truede dyrearter er politiske partier selv ansvarlige for at sikre deres egen overlevelse,” skriver han i Profil.