Tysklands militære oprustning varsler opgør med Merkel-æraens Ruslandspolitik

I et opsigtsvækkende essay varsler Tysklands kansler, Olaf Scholz, et globalt vendepunkt og sætter hårdt mod hårdt over for Rusland. Kompromisløst, men der skal handling bag ordene, lyder det

Tyskland, EU’s stærkeste økonomi, skal indtage en ny rolle som "en af de vigtigste garanter" for sikkerheden i Europa, fastslår den tyske forbundskansler Olaf Scholz i et opsigtsvækkende essay. Her ser han på våben under et besøg på en militærbase for den tyske hær i tyske Bergen.
Tyskland, EU’s stærkeste økonomi, skal indtage en ny rolle som "en af de vigtigste garanter" for sikkerheden i Europa, fastslår den tyske forbundskansler Olaf Scholz i et opsigtsvækkende essay. Her ser han på våben under et besøg på en militærbase for den tyske hær i tyske Bergen. Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix.

I løbet af sit første år ved magten har den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, gennemført det største eftersyn af tysk forsvars- og udenrigspolitik siden Anden Verdenskrig. Og i et essay, offentliggjort i det amerikanske magasin Foreign Affairs har den ellers så knastørre socialdemokratiske kansler, kendt for sine søvndyssende “lidt på den ene side, lidt på den anden side”-taler, selv undergået en radikal forvandling.  

Under titlen “The Global Zeitenwende” (Det globale vendepunkt eller tidehverv) stiller kansleren i ualmindeligt klare vendinger Rusland til regnskab for at have bragt krig til Europa og ødelagt årtiers "international fredsarkitektur". Kansleren lover ubetinget militær støtte til Ukraine og fastslår, at Ukraine alene og ikke Ruslands præsident, Vladimir Putin, skal definere, hvordan en fredsaftale efter den snart 10 måneder lange krig skal se ud.