Tørklæde-strid: Bortvisning af to muslimske elever skaber debat

En sag om forbud af muslimske hovedtørklæder vækker debat i Schweiz. Her er to muslimske piger blevet bortvist fra undervisning på en skole, fordi de bar hovedtørklæde

Det står endnu hen i det uvisse, om Bjarne Riis'' stjernerytter på Saxo Bank-Sungard Alberto Contador kommer til at køre dette års Tour de France. (Foto: LUK BENIES/SCANPIX DANMARK 2011)
Det står endnu hen i det uvisse, om Bjarne Riis'' stjernerytter på Saxo Bank-Sungard Alberto Contador kommer til at køre dette års Tour de France. (Foto: LUK BENIES/SCANPIX DANMARK 2011). Foto: Fabrice CoffriniAFP.

NETOP SOM befolkningen i Schweiz med stort flertal har stemt for en strengere asyllov, er en sag om forbud af muslimske hovedtørklæder kommet op i landets medier. Sagen drejer sig om to muslimske piger, der er blevet bortvist fra undervisning på en skole, fordi de gik med hovedtørklæder.

Den pågældende familie kommer fra Somalia og har fået asyl i Schweiz. Forældrene og deres syv børn bor i den schweiziske kanton St. Gallen.

Fire af parrets børn, to piger og to drenge, har siden efteråret 2012 fået særundervisning i tysk i en integrationsklasse for indvandrerbørn på en skole i St. Gallen.

I Schweiz er det op til hver enkelt kanton at bestemme, om muslimske piger må gå med hovedtørklæder i skolerne.

I 2011 opfordrede St. Gallens uddannelseskommission, også kaldet Opdragelsesrådet, skolerne i kantonen til at forbyde hovedtørklæder.

Den pågældende skole fulgte henvisningen og forbød eleverne i de normale klasser at gå med hovedtørklæder, men forbuddet gælder ikke for integrationsklasserne. Derfor har de to somaliske piger kunnet gå med hovedtørklæder indtil nu.

DE AKTUELLE PROBLEMER er først opstået, efter at de to piger er blevet overført til en af de normale klasser på skolen. Walter Portmann, der er leder af det lokale skoleråd, indrømmer over for avisen Tagblatt, at der vel har været kommunikationsproblemer mellem skole, skoleråd og børnenes forældre.

Pigerne er måske blevet sat i den normale skole for tidligt. Vi må give dem mere tid, siger han og kalder det overilet, at skoleledelsen har bortvist pigerne fra undervisningen. Samtidig gør han opmærksom på, at pigerne ikke er bortvist fra skolen, fordi de fortsat må deltage i integrationsklassens undervisning.

LÆS OGSÅ: Sarrazins kulturkamp savner fundament

Sagen får nu Schweizisk Folkeparti (Schweizerische Volkspartei, SVP) til at forlange, at der indføres et generelt forbud mod muslimske hovedtørklæder på alle landets skoler.

Et forbud mod hovedtørklæder vil styrke integrationen. Det er meget svært at have to kulturkredse i én klasse, især når den fremmede kulturkreds er så iøjnefaldende, som det er tilfældet i denne sag, siger Michael Götte, der er partiformand for SVP i St. Gallen.

Schweiziske aviser er fulde af læserbreve, og adskillige borgere støtter tilsyneladende skolens ledelse og udtrykker vrede over, at pigerne fortsat vil gå med hovedtørklæder. Den schweiziske tv-station SRF har også fået utallige mails, og mange af dem har et så hadefuldt, racistisk og fornærmende indhold over for den somaliske familie, at SRF har besluttet ikke at lade folk kommentere sagen på stationens internetside.

En række kendte mennesker støtter derimod de somaliske piger. Der er tale om en afgørelse, som er uforholdsmæssig og katastrofal for integrationen, siger for eksempel Tilla Jacomet, der rådgiver flygtninge juridisk, til SRF.

Det samme mener den kristne organisation Det Evangeliske Hjælpeværk.

Regler bør være forholdsmæssige og tage hensyn til mennesker. Hvis ikke det er tilfældet, er det reglerne, der er forkerte, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Forening Islamisk Centralråd lover den somaliske familie sin fulde understøttelse og siger i en pressemeddelelse: Skolens holdning er islamofobisk og imod grundloven.

SCHWEIZ HAR ALLEREDE tidligere haft en lignende sag. I 2011 forbød en skole i kantonen Thurgau to albanske piger at gå med hovedtørklæder. Sagen er gået videre til landets højeste domstol, Forbundsdomstolen, og det ventes, at retten vil træffe en afgørelse, som får principiel virkning for alle landets skoler.

Skoleledelsen i St. Gallen bøjer sig foreløbig for det voldsomme pres. Skolen meddeler, at pigerne igen må gå i den normale skole iført hovedtørklæder, og at man vil afvente og se Forbundsdomstolens afgørelse, før man bestemmer, om forbuddet mod hovedtørklæder skal genindføres på skolen.