DR Kirken er blevet for kedelig og upersonlig

"Hverken seerne eller DR bør stille sig tilfredse med, at økonomien ikke er til mere end en andagtslignende gudstjeneste på en halv time," siger Mikael Arendt Laursen, generalsektretær i KLF, Kirke & Medier.
"Hverken seerne eller DR bør stille sig tilfredse med, at økonomien ikke er til mere end en andagtslignende gudstjeneste på en halv time," siger Mikael Arendt Laursen, generalsektretær i KLF, Kirke & Medier. Foto: Bo Amstrup.

”Jeg har lige overværet tv-gudstjenesten, og den var næsten lige så trist og kedelig, som den har været det de sidste mange gange. Lad os få den gamle gudstjeneste med en fyldt kirke tilbage igen i stedet for disse triste og kedelige gudstjenester.”

”Jeg savner at være en del af en menighed. Tv-gudstjenesten er næsten som en forestilling med et optrædende kor, en dygtig musiker og korleder, ja, og så en præst, der holder en tale.”

”Vi savner menigheden i DR Kirken som så mange andre. Det må I ikke spare væk.”

Det er ærgerlige beskeder, der lander hos os i Danmarks største lytter- og seerorganisation KLF, Kirke & Medier i denne tid, og ovenstående er blot tre eksempler ud af mange.

Beskederne kommer fra vores medlemmer, og de har alle samme budskab: vi vil have DR Kirken tilbage til det tidligere format, hvor tv-gudstjenesten varede tre kvarter, og kirken var fyldt op af en menighed.

Jeg må erklære mig enig med vores medlemmer. Hidtil har DR Kirkens form givet liv og fællesskabsfølelse hos seerne. Det er desværre ikke længere tilfældet.

I dag er DR Kirken blevet upersonlig. Det ærgrer KLF's medlemmer - og det ærgrer mig. I et mislykket forsøg på at forandre DR Kirken er den i stedet blevet forringet. Den er sågar blevet kortet ned med et kvarter, så den nu ikke svarer til meget mere end en andagt.

Den er blevet upersonlig, og hvad værre er: Den er ikke længere det gode alternativ for dem, der ikke har mulighed for at komme til gudstjeneste i den lokale kirke.

Den er heller ikke længere et reelt alternativ for dem, der ellers ikke ville sætte deres ben i en kirke, men som har nydt at deltage på egne præmisser derhjemme. De findes nemlig også.

Jeg har snakket med flere af vores medlemmer om DR Kirken, og de fleste fortæller, at de ikke har noget imod eksperimenterende gudstjenester.

Faktisk var mange rigtig glade for gudstjenesten i en kostald i december måned.

I KLF, Kirke & Medier efterspørger vi, at der gives plads til både de klassiske og de eksperimenterende gudstjenester. Med det nye format i DR Kirken føler vores medlemmer sig i den grad frarøvet den klassiske gudstjeneste, fællesskabet og muligheden for at deltage i en gudstjeneste hver søndag eftermiddag.

I en artikel i Kristeligt Dagblad den 17. januar udtalte bestyrelsesformand i DR Michael Christiansen, at han gerne ser flere udsendelser om troen på troens præmisser. Med hans opbakning i ryggen har jeg svært ved at forstå, hvorfor trosredaktionen i DR ikke er mere ambitiøs på trosstoffets vegne.

Det vil jeg gerne opfordre DR til at være. Helt vildt ambitiøse. Start med at gøre noget ved DR Kirken. Giv gudstjenesterne mere sendetid, når de nu alligevel er blevet flyttet til DR K, hvor der er en del genudsendelser. Hverken seerne eller DR bør stille sig tilfredse med, at økonomien ikke er til mere end en andagtslignende gudstjeneste på en halv time.

KLF, Kirke & Medier tager gerne en del af opgaven på sig, hvis DR kan se os i en mere aktiv rolle. Vi tror på, at DR, sammen med folkekirken og KLF, Kirke & Medier kan skabe en tv-gudstjeneste, der samler folk, giver dem en oplevelse af et nærværende fællesskab og er med til at sætte fokus på vores kristne kulturarv.

Jeg opfordrer hermed DR til en dialog med os om, hvordan der kan sættes mere fokus på troen i radio og på tv.

Lad os mødes og drømme stort om de mange muligheder, der ligger i at formidle den kristne kulturarv. Lad os være helt vildt ambitiøse på området. Og lad os først og fremmeste begynde med at få DR Kirken tilbage på sporet.

Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier, Industrivej 22, Børkop