Udenlandske medier efter valget: Dansk politik er i opbrud

Danmark er splittet efter et valg med mange nye partier og helt nye temaer i forhold til tidligere valg, skriver udenlandske medier

Med sine ambitioner om en regering over midten har Mette Frederiksen (S) lagt en bombe under den gode gamle blokpolitik, hvor rød og blå blok skiftes til at have magten, skriver udenlandske kommentatorer.
Med sine ambitioner om en regering over midten har Mette Frederiksen (S) lagt en bombe under den gode gamle blokpolitik, hvor rød og blå blok skiftes til at have magten, skriver udenlandske kommentatorer. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix.

Det danske valgresultat var i skarp konkurrence med valggyseren i Israel og den endelige udløsning af spændingen om den slagne præsident Bolsonaros accept af udfaldet af valget i Brasilien.

Men set fra udlandets redaktionslokaler var Mette Frederiksens valgsejr og rød bloks flertal på målstregen også en ”neglebidende” oplevelse, som flere medier skriver.

Et af dem er det engelsksprogede digitale medie Politico, som undrer sig over, at Danmark trods en sejr til venstrefløjen og Socialdemokratiets bedste resultat i 20 år måske er på vej mod en centrumregering. Et politisk scenarie, som gør Danmark til et helt særligt politisk univers, eller et ”Metteverse”, som Politico skriver med henvisning til det parallelle digitale ”Metaverse”, som Facebook promoverer.

Det danske politiske landskab ser i det hele taget broget ud set fra udlandet. 12 partier i Folketinget og et partisystem i opbrud, ikke mindst takket være Mette Frederiksen, eller ”systemknuseren”, som det tyske magasin Der Spiegel har døbt hende.

Hun har lagt en bombe under den gode gamle blokpolitik,  hvor rød og blå blok skiftes til at have magten, skriver kommentatorerne.

Og omend en regeringskoalition hen over midten ikke vækker forundring i Tyskland, der selv har den såkaldte Grosse Koalition, er det et sjældent syn i Danmark, bemærker Der Spiegel.

Også det britiske dagblad The Guardian har svært ved at se, hvordan det skal lykkes Mette Frederiksen at skabe den brede koalition hen over midten, som hun nu skal forsøge at få på plads som kongelig undersøger.

Det samme gælder tv-stationen Euronews, som i sin analyse af valget skriver, at valgsejren til rød blok paradoksalt nok ikke er vand på Mette Frederiksens mølle.

”Med et flertal til rød blok vil Frederiksen sandsynligvis stå i et dilemma. Det kan blive svært at danne en bred koalition, eftersom mange af hendes allierede på venstrefløjen har sagt, at de foretrækker en rent venstredrejet regering,” lyder det fra Euronews.

Denne usikkerhed skyldes også, at den danske højrefløj har takket nej til tilbuddet og desuden er mere splittet end nogensinde, noterer de europæiske medier sig. Flere udtrykker også overraskelse over, at indvandrerpolitikken, som plejer at dominere dansk politik, næsten var usynlig i valgkampen, som blandt andre BBC noterer i Storbritannien. 

Især vore svenske naboer er forvirrede.  Efter at svenskerne netop selv har oplevet et valg, der i vid udstrækning handlede om indvandring og sendte Sverigesdemokraterne i Rigsdagen, går danskerne pludselig den stik modsatte vej, skriver Dagens Nyheter.

”Danmark blev fremhævet som et foregangsland. Men der er sket noget. Det spørgsmål, som har styret dansk politik i årtier, er faldet i baggrunden,” skriver det svenske dagblad.

Det skyldes, skriver det schweiziske dagblad Journal De Genève, at ”højre og venstre er enige om at føre en hård indvandrerpolitik. Statsministeren har haft som mål at tage imod nul flygtninge, og meget få partier har kritiseret tanken om at lade asylansøgninger behandle i Rwanda.”

Adskillige internationale medier noterer, at Dansk Folkeparti, der tidligere var Danmarks næststørste parti, nu er blevet til det, som den svenske avis Aftonposten kalder for ”et miniparti”.  

Det spanske dagblad El Pais gør samme observation og peger på, at den indvandrerkritiske fløj i dansk politik nu er splittet mellem hele tre partier, efter at Danmarksdemokraterne blev stemt ind i Folketinget ved siden af Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Billedet af et politisk Danmark i opbrud forstærkes netop af, skriver de internationale medier, at nye partier som Danmarksdemokraterne og Moderaterne, der ikke eksisterede for få måneder siden, har tiltrukket betydelige vælgersegmenter og dermed svækket traditionelle partier som Venstre og Konservative.

”Også den traditionelle højrefløj er i opbrud,” skriver Le Monde.  

Og det skyldes en gammel kending i udlandet, Lars Løkke Rasmussen, hvis præstation i spidsen for Moderaterne mødes med en blanding af beundring og spydighed.

”Comeback-kunstneren” døbes han af Neue Zürcher Zeitung i Schweiz, der mener, at han før valget var helt ude af politik, mens Dagens Nyheter kalder ham for ”the comeback-kid”.

Men han bliver ikke tungen på vægtskålen og den kongemager, han havde drømt om, understreger BBC i Storbritannien efter at have citeret Lars Løkke Rasmussens forklaring om, at Moderaterne hverken er røde eller blå, men har blandet farverne til violet.

”Men i modsætning til heltinden i Borgen, Birgitte Nyborg, er hans chancer for at komme til magten minimal,” vurderer BBC.