Prøv avisen
Debatinterview

Udenrigspolitisk strateg: Aftaler om klima og global handel forgår, men Nato består

"På de væsentligste punkter ville Hillary Clinton have videreført Barack Obamas linje. Nu skal vi vænne os til forandringer på en række punkter. Det gælder ikke mindst i forhold til klima, global handel og sikkerhedspolitik," fortæller Peter Taksøe-Jensen. Foto: Polfoto

Ifølge ambassadør og udenrigsgransker Peter Taksøe-Jensen, er verdens fremtid blevet mere usikker efter valget af Trump til præsident, og Europa bliver nødt til at betale en større del af prisen for egen sikkerhed. Men det er ikke enden på den tætte alliance mellem USA og Europa

Hvad kommer det til at betyde for Danmark, Europa og verden, at amerikanerne har valgt Donald Trump til ny præsident?

"Det betyder, at vi får en mere usikker fremtid, end hvis udfaldet var blevet det modsatte. På de væsentligste punkter ville Hillary Clinton have videreført Barack Obamas linje. Nu skal vi vænne os til forandringer på en række punkter. Det gælder ikke mindst i forhold til klima, global handel og sikkerhedspolitik."

Mens Trumps markeringer ikke altid har været på linje med de republikanske kongresmedlemmers traditionelle kurs på de to sidstnævnte områder, vil en præsident Trump og et republikansk flertal i begge Kongressens kamre formentlig let kunne blive enige på klimaområdet. Hvad kommer det til at betyde?

"Hele Trumps tilgang til klimapolitikken bliver en helt anden end Obamas. Lige nu holdes klimakonferencen Cop22 i Marrakech, hvor man fejrer Paris-aftalen fra sidste år. Med en ny præsident, der har sagt, at han vil trække USA ud af aftalen, får den en langt sværere fremtid, og hele indsatsen for klimaet kan komme ud af kontrol. Det er rigtigt, at klima aldrig har været en republikansk mærkesag, men på den anden side sker der nu så meget fysisk i verden som følge af klimaforandringerne, at det er blevet sværere at være klimafornægter. Men vi vil ikke som de seneste tre-fire år se amerikansk lederskab på området."

Ligesom der foreligger en Paris-aftale på klimaområdet, er der forhandlinger i gang om en stor transatlantisk frihandelsaftale mellem EU og USA, TTIP. Hvilke konsekvenser får valget af Trump for disse forhandlinger – han har jo positioneret sig som tilhænger af amerikansk protektionisme?

"Den aftale er nu død som en sild. Der kommer ikke en stor, global frihandelsaftale af den art, man havde forestillet sig. Der er ingen tvivl om, at vi på handelssiden vil se et mere protektionistisk USA, og det er et af de områder, hvor vi også her i Danmark vil se konkrete konsekvenser af det amerikanske valg. Det vil være mere besværligt at fastholde arbejdsplader med Donald Trump som præsident i USA."

Hvis Trump trækker USA ud af Paris-aftalen om klima og ud af TTIP-aftalen, kan vi så også forvente, at han vil om ikke trække USA ud af Nato, så forlade grundprincippet om, at USA vil gribe ind, hvis et medlemsland er truet?

"På den sikkerhedspolitiske side tror jeg, at Trump vil være meget afhængig af sine rådgivere. De bombastiske ting, han har sagt om Nato i valgkampen, står ikke til troende. USA vil formentlig holde fast i alliancen og dens grundprincipper, men der vil være et krav til Natos øvrige medlemmer om, at vi betaler mere for vores egen sikkerhed. Trump lyder, som om han ser forholdet til Rusland som mere ligeværdigt, end Obama har gjort, og det må være sød musik i Kremls ører. Magtskiftet kan betyde, at USA’s engagement i for eksempel Ukraine og kritik af den russiske annektiering af Krim svækkes. Men USA vil stadig være vor vigtigste og nærmeste allierede."

Trump har i valgkampen valgt en uhørt konfrontatorisk retorik, og her i Europa har en lang række ledere og debattører i næsten lige så skarpe vendinger taget afstand fra Trump. Hvordan ser en diplomat som dig en fremtid for diplomatiet i verden, når nu denne udiplomatiske præsident skal regere?

"Jeg tror på, at den hårde retorik nu vil blive lagt til side af alle parter, ligesom man allerede kunne høre det i Trumps sejrstale. Der er afgjort politikere i Europa, der har bevæget sig længere ud, end de måske skulle i deres støtte til Hillary Clinton og angreb på Trump, men nu må vi se, om Trump bærer nag mod nogen. Alle beslutningstagere i Danmark og Europa må nu indrette sig efter, at der er en ny præsident i USA, og at det er vigtigt at have et godt forhold til USA også i de fire år, Trump nu er valgt for. Og det skal nok lykkes."