Uenighed om, hvad der skal ske med tilfangetagne IS-krigere

International retspraksis bliver udfordret af udenlandske IS-krigere fanget i Syrien og Irak. Skal de stilles for domstol i deres hjemland, kan de blive ført til USA eller måske Guantanamo Bay, eller skal der etableres en ny krigsforbryderdomstol?

Skal Beatles-terroristerne sendes til Guantanamo, eller skal de i britisk fængsel? Der er strid om, hvor to britiske IS-krigere skal afsone deres straf. Terroristerne er kendt for deres brutale mord på blandt andre den amerikanske fotojournalist James Foley og den britiske nødhjælpsarbejder David Haines. –
Skal Beatles-terroristerne sendes til Guantanamo, eller skal de i britisk fængsel? Der er strid om, hvor to britiske IS-krigere skal afsone deres straf. Terroristerne er kendt for deres brutale mord på blandt andre den amerikanske fotojournalist James Foley og den britiske nødhjælpsarbejder David Haines. – . Foto: Charles Dharapak/AP/Ritzau Scanpix.

I kølvandet på, at to markante britiske IS-krigere er taget til fange af kurdiske styrker i Syrien, er der rejst en principiel debat om, hvad der skal ske med dem.

De er en del af en gruppe på oprindeligt fire britiske mænd, der fik navnet ”The Beatles” på grund af deres stærke britiske accent – men de var også nogle af de mest brutale. Blandt de fire var den såkaldte ”Jihadi John”, som for rullende kameraer henrettede folk. Han er tidligere blevet dræbt i droneangreb.

Men nu handler debatten om de resterende. Skal de for retten i Storbritannien – eller skal briterne lade amerikanerne tage dem til Guantanamo-lejren på Cuba, fordi de blandt andet har udsat amerikanske fanger for tortur og henrettelse?

Sagen handler om 34-årige Alexanda Kotey og 29-årige El Shafee Elsheikh, som blev fanget midt i januar af kurdiske styrker, som arbejder tæt sammen med amerikanske styrker. Sidste uge kunne avisen New York Times så afsløre, at de var taget til fange og bliver afhørt for at finde andre IS-krigere og vestlige gidsler. Avisen fortalte også, at der i Donald Trumps regering er et stærkt ønske om at bruge lejren i Guantanamo Bay til tidligere IS-krigere.

Men den franske journalist Nicolas Henin, der i 10 måneder var deres gidsel, ønsker en ordentlig rettergang, som bør finde sted i Storbritannien.

”Det, jeg ønsker, er retfærdighed, og Guantanamo er en fornægtelse af retfærdighed. Der har ikke været en eneste retssag der i 16 år. Guantanamo var faktisk en af årsagerne til, at de har engageret sig i ekstremisme, i jihad. Så hvis vi fortsætter med denne form for grusomhed, hjælper det ikke vor søgen efter retfærdighed,” siger det tidligere franske gidsel til nyhedsbureauet Associated Press.

De britiske krigere sættes i forbindelse med tilfangetagelse og tortur af samt drab på adskillige vestlige gidsler – fra såvel USA som Storbritannien, og det er derfor, der kører en debat om, hvor og hvordan de skal stilles til ansvar.

Diane Foley er mor til den amerikanske fotojournalist James Foley, der var den første vestlige person, de britiske jihadister henrettede ved halshugning.

”Deres kriminelle gerninger rækker ud over fantasien, og de bør tilbringe resten af deres liv i fængsel. Jeg ser dem gerne for en domstol her i USA, men så længe de bliver stillet for en domstol, bliver fængslet, og retfærdigheden sker fyldest, så vil jeg være taknemmelig,” siger hun ifølge den amerikanske avis Miami Herald.

At tilfangetagelsen ripper op i nogle sår, er britiske Bethany Haines et eksempel på. Hendes far, nødhjælpsarbejderen David Haines, blev halshugget i 2014.

”Efter min mening skal de ikke have lov til at trække vejret, men det er nok ikke en realistisk forventning. Men jeg mener, at de skal låses inde, nøglen smides væk, og de skal aldrig nogensinde løslades,” siger hun i et følelsesladet interview med tv-programmet ITV’s Good Morning Britain.

Ifølge avisen The Times er sagen med de to briter ikke så ligetil. Avisen spekulerer over, at de to på grund af deres forbrydelser kan have fået frataget deres britiske statsborgerskab administrativt, så de reelt er statsløse. Det kan også forklare meldingen fra den britiske forsvarsminister Tobias Ellwood over weekenden, hvor han taler for en særlig international domstol for forbrydelser begået af Islamisk Stat.

”Når vi ser på omfanget af udenlandske krigere, så bør vi overveje at blive enige om en proces, der involverer Den Haag (Den Internationale Domstol, red.), som kan sikre, at terrorister fra enhver baggrund bliver stillet til ansvar for deres handlinger,” siger ministeren ifølge avisen Daily Telegraph.

Et flag fra IS hænger på en motorvejsbro i det nordlige Mosul, mens IS endnu havde kontrol over byen. –
Et flag fra IS hænger på en motorvejsbro i det nordlige Mosul, mens IS endnu havde kontrol over byen. – Foto: AFP/Ritzau Scanpix