Ugens debat: Splittelse i DF, forfattere på nådsensbrød og utilfredse sygeplejersker

Martin Henriksen (DF) har ikke lyst til at blive vaccineret mod corona, hvis stikket foretages af en muslim med tørklæde. Endnu har partiformand Kristian Thulesen Dahl – og nok så vigtigt partiets allestedsnærværende moderfigur Pia Kjærsgaard – ikke valgt side

Martin Henriksen (DF) mener, at det er en reklamesøjle for islam, at Mette Frederiksen (S) er blevet vaccineret af en muslimsk kvinde med tørklæde. Udtalelsen har ført til en intern kritik i DF.
Martin Henriksen (DF) mener, at det er en reklamesøjle for islam, at Mette Frederiksen (S) er blevet vaccineret af en muslimsk kvinde med tørklæde. Udtalelsen har ført til en intern kritik i DF. Foto: Birgitte Carol Heiberg/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.

Et billede af Mette Frederiksens (S) vaccination mod corona har udløst forargelse hos DF’eren Martin Henriksen. Det var nemlig en muslimsk kvinde med tørklæde, der foretog vaccinationen. Til Ekstra Bladet udtaler han, at han ikke har lyst til at blive vaccineret mod corona, hvis stikket foretages af en muslim med tørklæde.

På Facebook kalder Martin Henriksen det pågældende billede ”en reklamesøjle for islam”. Det har ifølge Politiken ført til en intern kritik i Dansk Folkeparti, hvor Anders Vistisen og Peter Kofod i en mailkorrespondance tager afstand fra Martin Henriksens position, som er skinger i sin antimuslimske holdning.

”Blot fordi, at andre nærmer sig vores politiske udgangspunkt, behøver vi jo ikke at lade dem skubbe os til højre eller fare på alle mulige sager. Måske, vi bare kunne sig pyt lidt oftere? Eller bare udvise lidt mere overskud?”, skriver Peter Kofod i en mail.

Det tolker Martin Henriksen som et forsøg på at give ham mundkurv på. Krybben er tom, og hestene er begyndt at bides. Går Peter Kofod efter magten i partiet, nu da næstformanden Morten Messerschmidt er stækket på grund af en truende fængselsdom?

Der er lagt i kakkelovnen op til det kommende møde i DF’s hovedbestyrelse. Endnu har partiformand Kristian Thulesen Dahl – og nok så vigtigt partiets allestedsnærværende moderfigur Pia Kjærsgaard – ikke valgt side.

50.000 kroner for et foredrag

Claus Meyer (billedet) står bag en arrangementsrække med forfattere, hvor betalingen er en frokost. Det har fået formanden for Danske Skønlitterære Forfatere til at gå i protest mod den slags arrangementer.
Claus Meyer (billedet) står bag en arrangementsrække med forfattere, hvor betalingen er en frokost. Det har fået formanden for Danske Skønlitterære Forfatere til at gå i protest mod den slags arrangementer. Foto: Malthe Ivarsson/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Claus Meyer er i besiddelse af et stærkt iværksættergen – ingen tvivl om det. Hans forretningsimperium knopskyder til stadighed. Sidste skud på stammen er en arrangementsrække under titlen ”Forfatter i det grønne”. Her kan man opleve forfattere læse op fra deres bøger, mens publikum mæsker sig i mad og drikke fra Meyer-restauranten Fasangården, fortæller Information . Ikke nogen tosset idé, hvis ellers vejrguderne tillader det.

Nogen får måske ligefrem associationer i retning af den franske maler Manets pikante billede ”Frokost i det grønne”, og så er appetitten for alvor vakt. Konceptet er fornuftigt nok og sikkert også økonomisk bæredygtigt.

Det kan i hvert fald ikke være honoraret til de medvirkende forfattere, der tynger budgettet, for det er overhovedet ikke meningen, at forfatterne får løn for deres arbejde.

De skal arbejde gratis – eller næsten gratis. For betalingen er en frokost på Fasangården. ”Så går forfatteren da ikke sulten i seng den dag,” lød en besk kommentar på Informations hjemmeside. Formanden for Danske Skønlitterære Forfattere, Peter Adolphsen, opfordrer sine medlemmer til at sige nej til den slags arrangementer. Det er hans fornemmelse, at kulturlivet er presset i alle ender. Tendensen til at forvente gratisarbejde hos forfattere og kunstnere er stigende – ikke mindst efter at kulturlivet har været lukket ned under pandemien. Nogle kan i den situation være fristet til igen at møde et publikum.

”Det er en pest, at man henviser til eksponering. Men man kan ikke betale husleje med eksponering. Det bliver et ræs mod bunden,” udtaler Peter Adolphsen.

Claus Meyer har ikke selv deltaget i diskussionen. Det må siges at være klogt af ham. Ifølge oplysninger fra bookingbureauet Athena tager han 50.000 kroner for et foredrag. Til gengæld sørger han vistnok selv for kosten.

50 års lønefterslæb

Sygeplejerskerne strejker fra i morgen lørdag, fordi de er utilfredse med ulige lønforhold i det offentlige. Her ses møde i Forligsinstitutionen den 28. april.
Sygeplejerskerne strejker fra i morgen lørdag, fordi de er utilfredse med ulige lønforhold i det offentlige. Her ses møde i Forligsinstitutionen den 28. april. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Heller ikke sygeplejerskerne lader sig spise af med fugls føde. Ifølge Berlingske oplyser Forligsinstitutionen, at et flertal blandt sygeplejerskerne har afvist et nyt mæglingsforslag. Dermed kan over 5000 sygeplejersker se frem til at strejke fra i morgen lørdag.

Strejken vil ikke omfatte afdelinger med covid-19-patienter og kræftramte samt børneområdet og psykiatriområdet. Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, anbefalede et ja, men måtte notere, at to tredjedele af medlemmerne forkastede mæglingsforslaget. Til Information udtaler tidligere formand for FOA Dennis Kristensen, at det historisk kun har været muligt at opnå minimale lønstigninger ved at strejke. Han spår, at sygeplejerskerne ved et lovindgreb maksimalt kan se frem til en lønstigning på fem procent:

”Den rigtige løsning i mine øjne er at konstatere, at problemet med den skæve lønfordeling kun kan løses ved, at der skal ekstra penge til overenskomstforhandlingerne, som er målrettet ligeløn. Og så er det overenskomstparterne, som må fordele de ekstra midler – ikke politikerne.”

I en lederartikel peger Information i stedet på nedsættelsen af et ekspertudvalg, der skal undersøge de ulige lønforhold i det offentlige. Det kan blive dyrt, men omvendt kan en moderne velfærdsstat ikke ”hænge sammen, hvis kernemedarbejderne i stor stil føler sig underbetalt på grund af en politisk vedtaget reform for over 50 år siden”.

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard.